Älytöntä ja vastuutonta globaalia johtamista

05.04.2023 13:46

Globaalia johtajaa ei ole valittu. Johtajat palkataan johtamaan organisaatioita, yrityksiä, valtioita ja alueita. Kukaan ei ole vastuussa globaalilla tasolla, joten kuka pitää huolta ihmiskunnan ja maapallon edusta?

Elämme parhaillaan ajanjaksoa, jota kuvaa syvä hämmennys ja suuri huoli tulevaisuudesta. Ihmiskunnalla on monia ilkeitä ongelmia edessään. Samaan aikaan ja ehkä juuri tämän takia poliittinen populismi ja nationalismi ovat nousseet pääsuuntauksiksi ympäri maailmaa. Ihmiset ovat ahdistuneita ja peloissaan tulevaisuuden näköalattomuudesta.

Juuri nyt tarvitsisimme vastuullista ja hyvää johtamista. Monet tutkijat arvioivat, että maapallo on keikahduspisteessä: meidän on seuraavan kahden vuosikymmenen aikana löydettävä ratkaisut moniin suuriin haasteisiin.

Miten hallita maailmaa älykkäästi?

Miten kasvattaa universaalia tietoisuutta ja globaalisti vastuullisia kansalaisia ja valtioita? Onko globaali vastuunkanto ylipäätänsä mahdollista? Minkälaista globaalia hallintaa ja johtamista se edellyttää?

On valtavasti akuutteja kysymyksiä, mutta valitettavan vähän edes alustavia vastauksia. Olisi nopeasti luotava globaali johtamisjärjestelmä, ja globaalin johtamisen tutkimukseen tulee panostaa voimakkaasti. Johtamistieteen tulisi tarjota omasta näkökulmastaan ehdotuksia globaaliin johtamiseen ja maapallon hallintaan kestävällä tavalla.

Emme saa vain huolestuneina seurata tuhoisaa kehitystä, vaan meidän tulisi etsiä luovia ratkaisuja kokonaisvaltaisesti. Monesti uudet ajattelumallit tuntuvat utopistisilta ja naiiveilta, mutta niihin liittyy kuitenkin mahdollisuus todelliseen muutokseen. Nyt on aika tarkastella maapalloa kokonaisuutena ja rakennettava johtamisjärjestelmät kestävän kehityksen hallintaan. Tämä olisi vastuullista johtamista.

Pystyykö länsimainen demokratia vastuulliseen johtamiseen?

Pitäisikö meidän miettiä ennakkoluulottomasti muita vaihtoehtoja, varsinkin kun pohdimme globaalia johtamista ja suuria haasteita, joita maapallomme on kohtaamassa lähivuosina. Mikä hallinnon muoto tilalle? Olisiko se meritokratia, teknokratia, monarkia, aristokratia vai timokratia?

Maailmasta on tullut niin kompleksinen, ettei inhimillinen älykkyys enää yksinään riitä. Tarvitsemme tekoälyä keräämään, jalostamaan ja analysoimaan tietoa sekä esittämään ratkaisuvaihtoehtoja ihmiskunnan suuriin ongelmiin. Voisiko tekoälyn avustuksella ihmisen älykkyys ja kollektiivinen tietoisuus kehittyä radikaalisesti ja mahdollistaa ilkeiden ongelmien ratkaisun.

Meillä on kaikki mahdollisuudet ja resurssit ratkaista globaalit ongelmamme, jos vain haluamme. Tähän tarvitsemme vastuullista ja älykästä globaalia johtamista. Tällöin pystymme muuntamaan tämän hallitsemattoman kasvun kestäväksi kasvuksi, jossa tärkeimpänä tavoitteena on ihmisen ja maapallon hyvinvointi sekä merkityksellinen elämä. Mutta kuka ottaa tästä vastuun?

Johtajat palkataan johtamaan yhtiöitä, valtioita, valtioiden liittoja, kansalaisjärjestöjä ja niin edelleen. Tilannetta leimaa yhteisen edun retoriikka, jonka suojissa käydään armotonta taistelua sen yhteisön eduista, jota johtamaan henkilö on palkattu.

***

FT Pentti Sydänmaanlakalla on pitkä kokemus johtamisesta työskenneltyään Nokian, Koneen, Nixdorfin ja Siemensin palveluksessa ennen kun hän perusti oman valmennusyrityksen, jossa hän työskentelee johdon valmentajana ja kirjailijana. Sydänmaanlakka on kirjoittanut yhdeksän kirjaa johtamisen eri tasoista; itsensä johtamisesta globaaliin johtamiseen. Yhtenä näistä
Globaali johtaminen – Miten hallita maailmaa älykkäästi? (Alma Talent, 2019)

Kirjoittaja Pentti Sydänmaanlakka

Aiheeseen liittyvää