Haasta vanhat oletuksesi – kasvata kykyäsi vaikuttaa tulevaisuuteen

29.12.2023 10:21

Elämme monimutkaista aikaa. Ihmisten odotusten ja heidän arkensa välillä on kuilu. Se johtuu työhön liittyvistä paineista ja epävarmuudesta, julkisista säästöistä ja varojen riittämättömyydestä. Mitä voimme tehdä?

Tarvitsemme uutta ajattelua. Tarvitsemme tavan ajatella, joka auttaa ymmärtämään, miten muutokset tapahtuvat. Tarvitsemme uuden tavan katsoa, mieltää ja vaikuttaa tulevaisuuteemme. Tarvitsemme käyttöteorian, joka pystyy paremmin selittämään maailmaamme.

Yksi tapa hahmottaa sitä, miten maailmamme toimii, löytyy kompleksisuusteoriasta. Se tarjoaa teoriaan pohjautuvan tavan ajatella tulevaisuudesta ja merkityksestä. Se kertoo, miten organisoida, suunnitella ja johtaa.

Itse asiassa suuri osa maailmastamme muodostuu kompleksisista sopeutuvista järjestelmistä. Ne ovat avoimia järjestelmiä, kuten kehomme, yrityksemme ja yhteiskuntamme, joissa toimijat ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja ympäristönsä kanssa ja ohjautuvat omista päämääristään käsin.

Esimerkiksi käy liikenne. Se koostuu monista tekijöistä. Asiat eivät koskaan tapahdu täsmälleen samalla tavoin uudestaan. Pienetkin muutokset yhdessä tekijässä voivat aikaansaada muutoksia toisissa toimijoissa ja vaikuttaa kokonaisuuteen.

Koska toimijat ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään ja reagoivat toisilta ja ympäristöstä tulevaan palautteeseen, järjestelmä on ei-lineaarinen. Toisin sanoen järjestelmän osia ei voida erottaa toisistaan; järjestelmää ei voida purkaa osiinsa ja koota uudestaan.

Tämänkaltaiset järjestelmät, vaikka pienetkin, voivat tuottaa odottamattomia tuloksia. Ajattele vaikka päivällistä sukulaisten kesken, kuuden ihmisen tuomioistuinta tai koiran ja kissan kohtaamista.

Suhteiden, yhteyksien ja vuorovaikutuskuvioiden tunnistaminen on alku tulevaisuuden mieltämiseen. Ennakointi on näkemyksemme mukaan kykyä nähdä, miten asiat ovat muotoutumassa, ja kykyä vaikuttaa siihen, mihin suuntaan ne kehittyvät.

Tästä syntyy uusi ajattelun periaatteiden lista:

  • Katso kokonaisuutta, älä vain sen osia.
  • Eri alojen ja teollisuuksien tutkiminen auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia.
  • Kartat, mallit ja visualisoinnit auttavat näkemään yhteyksiä.
  • Perspektiivi on tärkeää. Eri näkökulmista asiat näyttävät erilaisilta.
  • Ei-lineaarinen ajattelu on kriittinen kyky muutoksen mieltämiseksi.
  • Muutos tapahtuu siellä, missä vanha ja uusi, järjestys ja epäjärjestys, eri toimijat ja eri alat kohtaavat.

Yhteisen näkemyksen muodostaminen siitä, mitkä ovat mahdollisia sekä toivottuja ja ei-toivottuja tulevaisuuksia, on jo itsessään vaativa harjoitus, mutta se antaa perustan miettiä tämän päivän päätöksiä ja sitä, johtavatko ne haluttuun tulevaisuuteen.

***

Lisää siitä, millaista osaamista ja millaisia strategioita yksilöt, organisaatiot ja yhteiskunta tarvitsevat pärjätäkseen tänään ja huomenna, voit lukea Mika Aaltosen kirjasta Tekoäly – ihminen ja kone (Alma Talent, 2019).

Kirjoittaja Toimitus

Aiheeseen liittyvää