Kuvassa kirjoittajat Heli Backman ja Nina Sointukangas.
Heli Backmanin ja Nina Sointukankaan missiona on johtajien itsetuntemuksen ja ihmisymmärryksen syventämisen kautta auttaa johtajia luomaan itselleen ja muille selkeyttä ja fokusta sekä optimoimaan energiaa niin yksilö- kuin organisaatiotasollakin. (Kuva: Meeri Utti.)

Johdat entistä vaikuttavammin, kun tiedostat luontaisen johtajatyylisi

17.04.2025 09:55

Johtamistyössä eri persoonatyyleillä on erilaiset vahvuudet ja haasteet. Myös erilaiset asiat kuormittavat ja energisoivat johtajia. Mitä paremmin ammennat vahvuuksistasi ja visummin varmistat toimivasi hyvästä energiasta käsin, sitä menestyksekkäämpi ja energisoivempi johtaja olet.

Jokainen persoonallisuustyyli on omanlaisensa yhdistelmä taustamotiiveja, ajattelu-, tunne- ja toimintamalleja sekä vahvuuksia ja heikkouksia. Ja jokainen persoonallisuustyyli on omanlaisensa myös johtajana. Tunnistamalla oman johtajatyylisi saat uutta tietoa siitä, miten persoonallisuustyyli vaikuttaa ajattelussasi, tunteissasi ja toiminnassasi johtajana.

Heli Backman ja Nina Sointukangas, johtamisen kehittämisen ja ihmisenä kasvamisen ammattilaiset, ovat nähneet työssään johdon valmentajina, miten johtajat saadaan kukoistamaan. He ovat myös nähneet, miten kovilla johtajat ovat – ympäristöstä asetetaan samanaikaisesti useita kovia vaatimuksia, ja johtajat myös itse vaativat itseltään paljon.

– Kun alat ymmärtää johtajatyylien kautta, mitä itseltäsi vaadit ja miksi, sisäisen kuormituksen keventäminen ja ulkoisen kuormituksen järkeistäminen tulevat mahdollisiksi. Kun näet lahjasi ja haasteesi uudessa valossa ja hahmotat sinulle luontaiset tavat ajatella, tuntea ja toimia, pystyt toden teolla valjastamaan vahvuutesi. Ja toisaalta opit suitsimaan niitä piirteitä itsessäsi, jotka eivät tue sinua johtamistyössäsi.

Backman ja Sointukangas soveltavat työssään henkilökohtaista kasvua ainutlaatuisesti tukevaa persoonallisuustyylimallia, enneagrammia.

– Enneagrammin tarkoitus ei ole lokeroida ihmisiä vaan auttaa näkemään, mitä polkuja pitkin ihmiset tyypillisesti ja tiedostamattaan kulkevat ja sen jälkeen auttaa leventämään polkuja ja luomaan myös vaihtoehtoisia reittejä.

– Kukaan ei myöskään mallin mukaan ole vain yksi persoonallisuustyyli vaan sekoitus useita tyylejä. Yksi näistä persoonallisuustyyleistä on kuitenkin kaikkein vahvin. On tärkeää löytää oma ydintyylinsä, lähtöpiste, josta kasvumatka voi alkaa.

Eri persoonatyylit näkevät johtamisen eri tavoin, eikä hyvä ja vaikuttava johtaminen ole sama asia kaikille. Se, mikä yhdelle tuntuu selkeydeltä ja hyvältä suunnalta, voi toiselle näyttäytyä kapeana tai tunteettomana. Joku innostuu uusista ideoista ja vapaudesta, toinen rauhasta ja ennakoinnista. Johtamistilanteet, työyhteisöt ja organisaatioiden tarpeet vaihtelevat – samoin se, millainen johtaminen niissä toimii.

– Johtajana ja ihmisenä olisi tärkeää pysähtyä tutkimaan, missä kohtaa omassa elämässään oikein on, mikä on itselle tärkeää ja merkityksellistä, kuka oikeasti on ja minkälaisessa työympäristössä haluaisi toimia. Tämä on sitä todellisen – totuudenmukaisen ja rehellisen – tilannekuvan luomista itselleen, Backman ja Sointukangas toteavat.

Itsetuntemuksen syveneminen tuo helppoutta ja sujuvuutta johtamistyöhön ja helpottaa elämää myös vapaalla. Ymmärtämällä omaa johtamistyyliäsi – ja tunnistamalla muiden tyylejä – voit kasvaa niin ihmisenä kuin johtajana.

**

Heli Backman ja Nina Sointukangas ovat intohimoisia johtamisen kehittämisen ja ihmisenä kasvamisen tukijoita. He yhdistävät osaamisensa ja kokemuksensa päivittäin johtajien, johtoryhmien ja organisaation kehittämistyössä omassa johtamisen konsultointiin, valmentamiseen ja coaching-työhön keskittyvässä yrityksessään Energiavalmennus Oy:ssä.

Haluatko kasvaa ihmisenä ja johtajana?

Yhdeksän johtajatyyliä vie sinut matkalle kohti itsetuntemusta ja oman johtajatyylin ymmärtämistä. Persoonallisuusviitekehyksen avulla voit tunnistaa luontaiset vahvuutesi ja kasvupotentiaalisi. Saat juuri sinulle sopivia vinkkejä, joiden avulla voit kehittyä johtajana. Opit myös muiden johtajatyylit ja lisäät ymmärrystä tiimiläisistäsi ja sidosryhmistäsi.

Aiheeseen liittyvää