Johdatko tiimiäsi ”vahingossa väärin”? – Motivaatiotiedolla parempaa johtamista
Johtamaan oppii johtamalla, mutta matkanteon ja oppimisen tukena kannattaa hyödyntää apuvälineitä. Yksi keino on tutustuminen omiin (ja tiimin) perusmotiiveihin. Ota avuksi Steven Reissin tieteellisesti tutkittu ja empiirisesti kehitetty teoria elämän 16 perustarpeesta.
Elämän perusmotiivit ovat toimintamme tavoitteita: ne motivoivat käyttäytymistämme. Me kaikki haluamme samoja asioita – hyväksyntää, ymmärtämistä, elannon, oikeudenmukaisuutta, vapautta, turvallisuutta – mutta emme samassa määrin. Motiivien yksilöllinen intensiteetti kertoo, kuinka paljon on kullekin sopivasti, jotta olisi motivoitunut. Elämän perusmotiivit vaikuttavat myös siihen, mihin kiinnitämme huomiomme.
Elämän 16 perustarvetta tavoitteineen:
- Valta – vaikuttaminen, johtaminen, saavuttaminen
- Riippumattomuus – vapaus, omatoimisuus, riippumattomuus
- Uteliaisuus – oppiminen, ajattelu, ymmärtäminen
- Hyväksyntä – positiivinen palaute, perfektionismi, positiivinen kuva itsestä
- Järjestys – järjestys, puhtaus, pysyvyys, rakenteet
- Säästäminen/kerääminen – materia, tavarat, säästeliäisyys, resurssit
- Kunnia – lojaalius, periaatteet, moraali
- Idealismi – oikeudenmukaisuus, maailman parantaminen
- Sosiaaliset kontaktit – ystävyys, kontaktit ja yhteydenpito
- Perhe – omat lapset ja perhe, hoivaaminen
- Status – arvostus, maine, menestys
- Kosto/voittaminen – hyvityksen saaminen, kilpaileminen, puolustautuminen
- Estetiikka – kauneus ja esteettisyys
- Syöminen – ruoka, ruoan laittaminen, syöminen, makuelämykset
- Fyysinen aktiivisuus – hyvä kunto, liikkuminen, lihasten käyttäminen
- Mielenrauha – turvallisuus, stressin välttäminen, varovaisuus
Kun esihenkilö tuntee omansa ja tiiminsä motivaatiot, ”vahingossa huono johtaminen” vähenee. Ja kun tiimiläiset tuntevat myös toistensa motivaatiot, johtaminen paranee ja jaettu johtajuus tiimin sisällä lisääntyy. Kaikki alkavat väistämättä ottaa vastuuta toistensa erilaisuuden ymmärtämisestä ja hyödyntämisestä, mikä helpottaa esihenkilön työtä.
Miten voit käytännössä selvittää, mikä sinua ja tiimiäsi motivoi ja missä määrin?
Kaikkein yksinkertaisin ja luotettavin tapa selvittää perusmotiivit on käyttää Reiss Motivaatioprofiilia. Mutta voit aloittaa arvioimalla niiden motiivien intensiteettiä, jotka ovat mielestäsi selkeitä itsessäsi ja muissa. Tiimiläisten motiivien hahmottamisessa auttavat myös seuraavat kysymykset:
- Mitä tiimiläinen haluaa saavuttaa? Mitkä ovat hänen henkilökohtaiset ja ammatilliset tavoitteensa?
- Mitä hän tekee mielellään ja mitä vastentahtoisesti?
- Minkälaisissa tehtävissä ja tilanteissa hänen suorituskykynsä nousee? Entä millaisissa se laskee?
- Mitä hän itse pitää onnistumisena, mistä hän on ylpeä?
Muista kuitenkin, että oma näkemyksesi on aina subjektiivinen, et voi välttyä näkemättä tiimiläisiä omien motiiviesi läpi. Siksi on tärkeää, että tunnet vähintäänkin omat motiivisi ja olet pohtinut niitä kriittisesti.
Meillä on tapana arvioida kriittisemmin ja tiukemmin ihmisiä, joista emme pidä, kuin ihmisiä, joista pidämme. Voi olla, että henkilöllä, jonka kanssa tulet hyvin toimeen, on samankaltaiset motiivien intensiteetit kuin sinulla itselläsi. Ihmisellä, jonka kanssa sinulla on vaikeuksia tai jonka käyttäytymistä sinun on vaikea ymmärtää, saattaa olla erilaiset motiivien intensiteetit kuin sinulla itselläsi.
Itse tekemäsi arvion lisäksi suosittelemme, että kysyt johdettavaltasi suoraan heidän motiiveistaan. Tässä esimerkiksi muutama kysymys, joilla pääset alkuun. Huomaa, että kysymykset eivät käsittele työntekijän osaamista, tietoja ja taitoja vaan ainoastaan sitä, mistä hän pitää eniten ja mikä tuntuu hänestä mukavimmalta tai ikävimmältä.
- Mitkä asiat työssä tuntuvat sinulta mukavilta tai hauskoilta, mitkä eivät?
- Mikä täsmälleen ottaen on työssä parasta, minkälaiset hetket ja miksi?
- Mihin sinun täytyy pakottaa itsesi?
Uskomme, että työntekijäsi pitää mielenkiintoisena ja hyödyllisenä tulosten vertailua yhdessä, jolloin te kumpikin opitte itsestänne, toisistanne ja yhteistyöstänne.
**
Suomen motivaatiotalon hallituksen puheenjohtaja ja TAMKissa johtamisen yliopettajana työskentelevä Päivi Mayor ja HR-johtajana LTP-logistiikkakonsernissa työskentelevä Marjo Risku ovat RMP:n pitkäaikaisia käyttäjiä. He ovat juuri saaneet valmiiksi toisen kirjansa: Opas yksilöiden ja tiimien motivointiin – 16 perustarvetta muuttuvissa työympäristöissä ilmestyy lokakuun loppupuolella.