
Kuka on rahanpesulain ilmoitusvelvollinen
Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annettu laki (444/2017), eli niin sanottu rahanpesulaki, on keskeinen osa Suomen talousrikollisuuden torjuntaa. Lain tarkoituksena on estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista, edistää tällaisen toiminnan paljastamista ja selvittämistä sekä tehostaa rikoksen tuottaman hyödyn jäljittämistä ja takaisinsaantia.
Kuka kuuluu rahanpesulain piiriin?
Rahanpesulaissa (444/2017) on huomioitu laaja valikoima toimialoja ja toimijoita, jotka käsittelevät varoja tai osallistuvat liiketoimiin, joihin liittyy riski rahanpesusta tai terrorismin rahoittamisesta. Ilmoitusvelvollisia toimijoita yhdistää se, että heidän liiketoiminnassaan yleensä käsitellään merkittäviä rahavirtoja. Lisäksi tietyillä toimialoilla voi olla erityinen haavoittuvuus, joka houkuttelee rikollista toimintaa, kuten varojen piilottamista tai niiden alkuperän väärentämistä. Tietyillä toimialoilla on myös aitiopaikka huomata poikkeavuuksia toiminnassa, kuten esimerkiksi kirjanpitäjillä.
Toimialoja, jotka ovat ilmoitusvelvollisia ovat muun muassa:
- Finanssialan toimijat: Pankit, vakuutusyhtiöt, luoton tarjoajat, sijoituspalveluyritykset yms.
- Kiinteistönvälittäjät
:Toimijat, jotka käsittelevät kiinteistökauppoja. - Asianajajat ja muut oikeudellisia palveluita tarjoavat tahot: Ne asianajajat ja lakimiehet, jotka toimivat asiakkaidensa puolesta esimerkiksi taloudellisessa toiminnassa tai kiinteistökaupoissa
,ja osallistuvat liiketoimien suunnitteluun tai toteutukseen. - Rahapeliyhteisöt: Kasinot ja muut rahapelitoimijat, jotka voivat olla alttiita rahanpesulle suuren rahavirran vuoksi.
- Tilitoimistot ja isännöitsijät: Tilitoimistot ja tahot, jotka hoitavat yritysten ja yksityishenkilöiden taloushallintoa
- Tilintarkastajat: Tilintarkastajilla on kirjanpitäjien tapaan mahdollisuus huomata poikkeavuuksia työssään.
- Tavaranvälittäjät: Toimijat, jotka myyvät arvokkaita tavaroita, kuten autoja, taidetta ja muita kalliita esineitä, ja tekevät käteiskauppoja yli 10 000 euron arvosta.
Oma tilanne kannattaa tarkastaa laista tai viranomaisilta. Lähivuosina ilmoitusvelvollisten joukko tulee lisäksi laajentumaan esimerkiksi ammattimaisiin jalkapallojoukkueisiin, kun rahanpesulakia uudistetaan.
Ilmoitusvelvollisuus ja asiakkaan tunteminen – mitkä ovat vaatimukset?
Rahanpesulain mukaan ilmoitusvelvollisilla on velvoite tuntea asiakkaansa ja ymmärtää heidän liiketoimintaansa. Valtion ylläpitämän rahanpesu.fi on tiivistänyt ilmoitusvelvollisen vaatimukset seuraavasti:
- laadi omaa toimintaasi koskeva rahanpesun riskiarvio
- tunnista ja tunne asiakkaasi
- seuraa asiakkaidesi toimintaa
- tee ilmoitus havaitsemistasi epäilyttävistä liiketoimista rahanpesun selvittelykeskukselle
- huolehdi, että rahanpesulain velvoitteet tunnetaan ja niitä osataan noudattaa päivittäisessä liiketoiminnassasi.
Tärkeää on myös, että ilmoitusvelvollinen ylläpitää asianmukaisia rekistereitä ja dokumentoi toimenpiteensä lain edellyttämällä tavalla. Näin voidaan osoittaa, että velvoitteet on täytetty ja valvontaviranomaisille tarvittavat tiedot ovat saatavilla.
Jos haluat varmistaa, että yrityksesi noudattaa rahanpesulain vaatimuksia tehokkaasti, tutustu DOKS®-palveluumme. DOKS tarjoaa helppokäyttöisen ratkaisun rahanpesulain noudattamiseen.