Kuvassa jutun aiheena oleva kirjan kirjoittajat.
Marjaana Murtomaa ja Noora Luutonen ovat pitkän linjan HR-ammattilaisia ja alan edelläkävijöitä. Heidän tavoitteensa on tuoda HR-työtä ja sen merkitystä esiin sekä lisätä HR-ammattilaisten näkyvyyttä ja arvostusta.

Mitä on HR eli hen­ki­lös­tö­joh­ta­mi­nen?

14.03.2025 10:28

Miten kirjallinen varoitus annetaan? Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon rekrytoinnissa? Kuinka ohjaan esihenkilön kantamaan itse vastuunsa vaikeisiin asioihin puuttumisesta? Miten varaudun muutoksiin, kuten palkka-avoimuusdirektiivin vaateisiin? Tavallisia kysymyksiä, joita useimmat HR-työtä tekevät kohtaavat.

HR-työ on sekametelisoppa lakisääteisiä velvollisuuksia, huolenpitoa, ihmisistä välittämistä, tulipalojen ennaltaehkäisyä ja sammuttamista, menestyksen juhlimista ja asioihin tarttumista. Ja koska näin on, on olennaista hahmottaa, mitä HR on ja ei ole.

– Jokaisen HR-osaajan pitää tietää, mitä hän ei tiedä. Ja sitten osata ja uskaltaa hakea vastauksia ja tukea avoimina oleviin kysymyksiin, sanovat pitkän linjan HR-ammattilaiset Marjaana Murtomaa ja Noora Luutonen.

– He, jotka tekevät HR-työtä oman toimensa ohella vaikkapa toimitusjohtajina, eivät usein edes tiedä, mitä kaikkea HR:n varjon alle kuuluu.

Marjaana Murtomaa ja Noora Luutonen ovat intohimoisia HR-osaamisen kehittäjiä ja rakentaneet uriaan monipuolisissa henkilöstöjohtamisen rooleissa erityisesti asiantuntijaorganisaatioissa. He ovat tunnettuja rohkeasta ja selkeästä otteestaan sekä vankasta käytännön kokemuksestaan. Molemmat tunnetaan myös alaa näkyväksi tekevinä vaikuttajina. Nyt he ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan, HR – opas moderniin henkilöstöjohtamiseen (Alma Insights, 2025).

Kirjassa käydään läpi koko työsuhteen elinkaari rekrytoinnista työsuhteen päättymiseen. Tähän väliin mahtuu valtava joukko asioita, joita HR-ammattilainen joutuu työssään ratkaisemaan. HR:n on luonnollisesti hallittava työlainsäädäntö ja työehtosopimukset, tunnettava organisaation liiketoimintastrategia ja kyettävä kehittämään ja toimeenpanemaan henkilöstöstrategia, joka tukee niitä.

– HR mielletään yhä liian usein tukifunktiona mutta todellisuudessa henkilöstöjohtamisen rooli on strateginen, HR:llä pitää olla organisaatiossa johtoryhmäpaikka, Murtomaa huomauttaa.
HR tuo strategista näkökulmaa henkilöstöasioihin ja varmistaa, että organisaation tavoitteet, strategia ja henkilöstöstrategia ovat linjassa keskenään.

– Työntekijäkokemus on ensisijaisesti hyvää arkea. Kun asioita hoidetaan johdonmukaisesti ja inhimillisesti, se vaikuttaa positiivisesti organisaation tulokseen, joten siitä on myös liiketoimintahyötyä, Noora Luutonen summaa.

Henkilöstöjohtamisella vaikutetaan työntekijäkokemukseen, kulttuurin rakentumiseen ja sitä kautta koko organisaation menestymiseen. Ja vaikka työntekijöiden hyvinvointi on keskeinen osa HR-tekemistä, HR:n pitää pystyä tasapainottelemaan työntekijöiden ja organisaation etujen välimaastossa.

Kirjan 3D-kuva

Varmuutta ja rohkeutta HR-osaajalle tarttua asioihin

Tämä käytännönläheinen käsikirja avaa HR-roolin monipuolisuutta ja tekee näkyväksi HR-osaajan lisäarvon organisaation menestyksen rakentamisessa. Se on kuin kollega, johon voi aina tukeutua.

Kirjoittaja Toimitus

Aiheeseen liittyvää