Miten tunnistaa oma jaksamisen taso työssään?
Kun työ kuormittaa ja väsymys iskee, meillä on usein tapana uskotella itsellemme, että kyllä me jaksamme. Selittelemme ja normalisoimme oireitamme, joten emme välttämättä huomaa merkkejä uupumisesta. Mutta kuinka voimme sitten tunnistaa, milloin tilanteeseen tulisi puuttua?
Omaa jaksamista voi analysoida miettimällä, mitä tekee ja jaksaa tehdä ollessaan virkeä, kuten herätä virkeänä ja nauttia kavereiden seurasta. Kun jaksaminen vähenee, keskittyminen heikkenee ja usein itsellemme mieleisiä asioita alkaa tippua pois.
Hyvä työkalu oman jaksamisen analysoimiseen on liikennevalomalli, johon listataan asioita, jotka tuntuvat itselleen hyvältä tai niitä merkkejä, joiden ilmaantuessa asioihin tulee puuttua.
Liikennevalomalli kannattaa tehdä silloin, kun oma jaksaminen on hyvällä tasolla, sillä kun tilanne alkaa lähtemään käsistä, näitä merkkejä ei enää välttämättä tunnista tai niitä ei halua huomata.
Vihreällä tasolla vireystila on hyvä ja silloin jaksaa tehdä itselle tärkeitä asioita. Aamulla herätään virkeänä ja työpäivän jälkeen jaksaa harrastaa tai tehdä muita mieleisiä asioita, kuten vaikkapa katsoa leffan tai lukea kirjaa.
Keltaisella tasolla palautumista ei pääse enää kunnolla tapahtumaan. Aamulla herääminen saattaa tuntua hankalalta ja asioita voi alkaa unohtumaan helpommin. Leffa vaihtuu sitcom-sarjaan ja kirja lyhyempien juttujen lukemiseen tai somen selailuun.
Punaisella tasolla kaikki alkaa tuntua raskaalta. Keskittyminen ei riitä oikein mihinkään, asioita unohtuu entistä enemmän ja aletaan kyynistymään. Tulevassa arjessa ei nähdä paljoa positiivista ja asioiden tekeminen tuntuu raskaalta. Arki on lähinnä suorittamista ja viikonloppujen ja lomien odottamista.
Kun oma jaottelu on tehty etukäteen, osataan merkit tunnistaa ja niihin pystytään kiinnittämään huomiota ja omaan arkeen voidaan tehdä muutoksia jo aikaisemmin.
Itsensä etusijalle laittaminen ja omasta palautumisesta kiinni pitäminen on ensisijaisen tärkeää. Myös mindsetin muuttaminen uupumuksen suhteen on tarpeellista. Ei ole heikkoutta pyytää apua, vaan se on ennemminkin vahvuutta. Avun hakeminen on itsestään ja muista välittämistä.