Monella on yllättävän vanhanaikainen käsitys yrittäjyydestä
Listaamattoman yhtiön omistaminen liitetään usein yrityksen perustamiseen. Osaomistuksen voi hankkia paljon vaivattomammin. Osakkuusajattelu voi myös luoda varteenotettavan uravaihtoehtoehdon.
Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä. Vuonna 2019 neljäsosalla kotitalouksista nettovarallisuus on yli 257 900 euroa ja neljäsosalla 9 400 euroa. Ylemmän neljänneksen kohdalla monen taustalta löytyy yrittäjyyttä ja omistajuutta. Suomessa usein todetaan, ettei työnteolla rikastu.
Ahkera työnteko ja tasainen kuukausipalkka takaavat toimeentulon, mutta äärimmäisen harvoin merkittävää vaurautta. Mikäli haikailee taloudellisesta riippumattomuudesta, tulee se kerryttää muulla tavoin.
Tulevaisuuden työelämässä projekteja tehdään eri organisaatioiden alaisuudessa ja ansiot koostuvat palkkatulon, laskutuksen ja osinkojen yhdistelmänä. Omistajuus muodostaa näistä yhden ulottuvuuden.
Henkilökohtaisen vaurastumisen voi aloittaa jopa sivubisneksenä, palkkatyön ohessa
Osakkuuden hankkiminen on vähäriskinen tapa toteuttaa yrittäjyyshaave ja soveltuu laajemmalle joukolle ihmisiä kuin yrityksen perustaminen. Myös yrityksen osakkuusohjelmat ovat yksi työkalu osaavan ja sitoutuneen työvoiman löytämiseksi – monen alan asiantuntijoista käydään veristä kilpailua.
Osaomistuksen hankkiminen on yksi mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista. Oman yrityksen perustamiseen verrattuna se on riskittömämpää ja soveltuu huomattavasti laajemmalle joukolle ihmisiä.
Aina ei tarvitse edes luopua tutusta ja turvallisesta palkkatyöstä. Tietynlainen ”investointi” tarvitaan, mutta määrän ja muodon voi suhteuttaa omaan elämäntilanteeseen.
Osaomistajan roolissa kykenee itse vaikuttamaan yrityksen menestymiseen – ja tuotot voivat muodostua moninkertaisiksi muihin sijoitusluokkiin verrattuna. Huomionarvoista on, että osinkotuloja ja mahdollisia luovutusvoittoja verotetaan kasvavia ansiotuloja huokeammin.
Osaomistamiseen tutustuminen kannattaa
Osaomistuksen voi hankkia ostamalla oman työnantajayrityksen osakkeita, osana työsopimusta työpaikan vaihdon yhteydessä tai hankkimalla kiinnostavan firman osakkeita sivutoimisen projektin muodossa.
Useimmiten osakkuus hankitaan oman työnantajayrityksen osakkeita ostamalla. Työntekijä tuntee yrityksen entuudestaan, ja keskustelu on suhteellisen helppo aloittaa. Valveutunut yrittäjä saattaa jopa kasvattaa jatkajia omasta henkilöstöstään. Kasvuyrityksetkin rakentavat omia osakkuusohjelmiaan, joihin työntekijöiden on mahdollista sijoittaa ja vaurastua yrityksen menestymisen myötä.
Omistusta voi hankkia myös työpaikkaa vaihdettaessa. Jokaisen työnhakijan tulee tunnistaa oma osaaminen ja ymmärtää osakkuuskeskustelujen mahdollisuus osana palkkaneuvotteluja. Osa haetaan kotiovelta asti osakkaaksi. Useimmiten asialla ovat vanhat kollegat, jotka haluavat tutun ja turvallisen tyypin työkaverikseen.
Jotkut taas ajattelevat kuin sijoittaja ja hajauttavat henkilökohtaisen urariskin perinteistä palkkatyötä laajemmalle. Tämä tarkoittaa sivubisnestä osaomistajan roolissa, tutun ja turvallisen palkkatyön rinnalla.
Osakkaana toimiminen opettaa yrittäjäasennetta, itsenäiseen työskentelyyn sekä vastuunottoa
Omistajaohjauksen näkökulmasta omistajuus voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: startup-yrittäjyys, perinteinen yrittäjyys ja buyout-yrittäjyys. Näiden yrittäjyysmuotojen keskeisimmät erot on syytä ymmärtää, ja ne usein kulminoituvat osaomistajuutta pohtivan näkökulmasta seuraaviin tekijöihin:
− osaomistajan eri roolit
− osaomistuksen hankkimisen käytänteet
− osaomistuksen ansaintalogiikka ja vaurastumisen todennäköisyys
− osaomistukseen liittyvät vastuut ja velvoitteet
− osaomistukseen liittyvät verokäytänteet.
Henkilökohtainen yrittäjyysidentiteetti kannattaakin jalostaa sille tasolle, että kykenee analysoimaan vastaan tulevat osakkuusmahdollisuudet riittävän objektiivisesti.
Osakkuuspolun kautta voi kasvaa yrittäjäksikin. Monelle osaomistajuuden filosofiaan tutustuneelle on käynyt juuri näin. Vuotuiset yrittäjäpalkkiot ja tasainen osinkovirta ovat tuntuneet niin mukavilta, ettei perinteiseen palkkatyöhön ole enää ollut paluuta.
Kolikolla on toki toinenkin puoli. Osa työnantajista pelkää, että yrittäjä- tai osakaskokemuksella varustettu henkilö viihtyy työsuhteessa vain vähän aikaan. Hän kerää verkostoja sekä rakentaa asiakaskontakteja – ja vie ne jossain vaiheessa mukanaan. Aktiivista ja aikaansaavaa työntekijää ei kannata pelätä, saati karkottaa tiehensä.
Osaavat henkilöt kannattaa kutsua tiimiin ja sitouttaa heidät yhteisen tavoitteen taakse. Osakkuus toimii hyvänä työkaluna tähän tarkoitukseen!
***
TkT Antti Sekki toimii yliopettajana Laureassa vastuualueenaan yrittäjyys. Antti on tehnyt yli 20-vuotisen työuran Suomen pk-sektorin parissa. Mukaan mahtuu väitöskirja alkavan yrityksen menestymisestä, useampi bisneskirja yrittäjyyden saralta, satojen yritysten konsultointia ja tuhansien kouluttamista. Lisäksi Antti on toiminut osaomistajana ja hallituksen jäsenenä kahdeksassa yrityksessä.
Antti Sekki: Vaurastu osaomistajana – Osakkaan rooli perinteisenä, stratup- ja buyout-yrittäjänä (Alma Talent, 8/2023)