Oivaltamisen kyky on kaiken kehityksen edellytys
Otsaan pudonnut omena saa fyysikko Isaac Newtonin muokkaamaan reippaalla kädellä painovoimalakia. Aikansa älykkö, kreikkalainen matemaatikko ja monitoimimies Arkhimedes taas oivaltaa kesken kylpypuuhiensa, miten saisi määriteltyä tarkasti kappaleen tilavuuden ja tiheyden. Juha T. Hakala pohtii, miten oivallukset syntyvät, ja kertoo ahaa-elämyksestä käänteentekevien keksintöjen takana.
Emme tiedä, millaisen äänen Newton päästi kolautettuaan päänsä omenaan, mutta sen olemme kuulleet, että pieni vedenpaisumus kirvoitti Arkhimedeelta riemastuneen ”Heureka!”-huudon. Nämä kaksi tapausta lienevät kaikkein tunnetuimpia oivaltavan välähdyksen hetkiä ihmiskunnan kulttuurihistoriassa.
Mutta ovatko ne totta? Oivalluttiko putoava omena Newtonin ja oliko Arkhimedeella edes ammetta? Voisivatko tarinat olla pelkkiä sepitelmiä?
Totuus nimittäin on, että esimerkiksi juuri tuo, sinällään viehättävä juttu Newtonista ja omenasta on perin tallennettu yhteen ainoaan, brittiläisen tiedeakatemian Royal Societyn tiloissa säilytettävään käsikirjoitukseen. Tapahtuman on kirjannut muistiin Newtonin ystävä ja elämäkerturi William Stukeley. Kirjoituksessaan Stukeley väittää Newtonin itse todenneen, että ajatus painovoiman luonteesta ”johtui omenan putoamisesta hänen istuessaan [puutarhassa] ajatuksissaan”.
Muita dokumentteja tapahtumasta ei siis ole. Tämänkin jutun todenperäisyyttä on epäilty ennen muuta siksi, että se merkittiin muistiin vasta kymmeniä vuosia väitetyn omenaepisodin jälkeen, Newtonin kuolinvuonna 1726. Se, mitä tapahtumasta todella tiedetään, menee kutakuinkin näin:
Maineikkaan, mutta jo iälle ehtineen fyysikon nelikymppinen ystävä William Stukeley oli saanut ”sisäisen ilmoituksen” tavata vielä kertaalleen toverinsa. Ellei hän saisi järjestetyksi tapaamista, se saattaisi pian olla myöhäistä. Mutta nyt sellainen siis järjestyi.
On kesä ja ollaan ulkona, Newtonin Kensingtonin kodin puutarhassa. Miehet istuskelevat kaikessa rauhassa omenapuiden siimeksessä, ja heidän edessään on pieni puutarhapöytä. Pöydälle on katettu teetä ja jokunen teeleipä.
Ekäpä juuri hedelmäpuiden läheisyys saa itsensä jo hauraaksi tuntevan Newton kaihoisalle mielelle: ”Muuten, minähän sain painovoimaan liittyvän oivallukseni istuessani juuri omenapuun alla siellä Woolsthorpessa.” Stukeleyn hahmo jäykistyy ja hänen muistiinpanoihin keskittynyt kätensä pysähtyy. Siis, missä?! Nyt taisi tulla jotain, mikä olisi ilmiselvää ”lööppikamaa”.
Ja niin Stukeley tarttuu asiaan oitis. Tuohan on tavattoman kiinnostavaa! Hän kyselee lisää yksityiskohtia.
Ja niin syntyy tarina, joka alkaa mutkitellen kulkea läpi vuosisatojen keräten matkan varrella itseensä viehättäviä lisäsomisteita.
Tarinan eräässä versiossa puusta todella putoaa omena, eikä mihin tahansa, vaan suoraan Newtonin päähän. Itse asiassa tämä vähäinen yksityiskohta on herättänyt historioitsijoissa eniten epäilyksiä.
Miksi sitä on epäilty?
Löydät vastauksen helposti itse, jos kuvittelet tilanteen: mies istuu omenapuun alla nojaten ylävartaloaan ja myös päätään omenapuun runkoon. Voiko omena oikeasti pudota ehkä hyvinkin tiheän oksaston läpi aivan omenapuun runkoa hipoen puun alla istuvan päähän? Tuskin.
Jutun oikeellisuus ei olekaan pääasiamme, vaan se, miksi kyseinen tarina syntyi ja miksi sitä ylipäänsä tarvittiin. Tähän on vähintään kolme syytä.
Ensinnäkin Stukeley yksinkertaisesti tarvitsi Newton-elämäkertaansa värikkäitä, lukijaa vangitsevia yksityiskohtia. Toisekseen tarina osaltaan tukee Newtonin sijoittumista omaksi tarpeelliseksi lenkikseen suurten historiallisten löytäjien ketjussa. Totuus on, että Newton oli juuri omenanputoamistapahtuman aikoihin sotkeutunut painovoimalain määrittelyä koskevaan kiistaan rakkaan, mutta myös täysin vakavasti otettavan kilpakumppaninsa, filosofi-matemaatikko Gottfried Wilhelm Leibnizin kanssa.
Leibniz ehti julkaista aihetta käsittelevän kirjoituksen ensimmäisenä, mutta Newtonin sanottiin oivaltaneen asian ensimmäisenä. Juuri tällaisena, vahvoja visuaalisia elementtejä sisältäen, juttu omenoineen tukee loistavasti kuvaa Newtonista jonkinlaisena omaleimaisena, ylittämättömiä aivopurskahduksia saaneena nerona. Tarina on vuosisatojen myötä tarttunut kuulijoiden mieliin, sitä on kerrottu eteenpäin – eikä vähiten kouluissa –, ja se on vain marinoitunut ja muhevoitunut lukuisten uudelleenkertomisten myötä.
Kolmanneksi anekdootti kuvaa, olipa se totta tai ei, jotain aivan oleellista oivaltamisesta. Jopa omien kokemustemme pohjalta uskomme, että jotenkin näin oivallus voi toisinaan – siis, aivan oikeasti – tapahtua.
Entäpä sitten herra Arkhimedes, mikä se hänestä kerrottu juttu olikaan? Palataan siihen seuraavalla kerralla.
**
Juha T. Hakala on tietokirjailija, professori ja filosofi. Hän kirjoittaa purevaa asiaa yhteiskunnasta ja työelämästä mukaansatempaavasti ja arkijärkisesti. Hakalan teoksia on käännetty ruotsiksi ja englanniksi, ja hänet on palkittu Suomen tietokirjailijoiden oppikirjapalkinnolla sekä opetusministeriön valtakunnallisella aikuiskoulutuksen laatupalkinnolla.
Lisää hyviä tarinoita käänteentekevistä keksinnöistä ja arkisista älynväläyksistä Juha T. Hakalan kirjassa Oivallus – Ratkaiseva välähdys ja mitä siitä tiedetään (Alma Talent, 2022)