Pykälän matka Suomen Lakiin – näin tuotamme lakitietoa asiantuntijoille
Lakiteksti löytyy tuttujen vihreiden kansien välistä, mutta miten syntyy helposti työssä hyödynnettävä, jalostettu ja rikastettu digitaalinen säädöstieto? Huolellisen toimitustyön kautta, tietää Suomen Laki -palvelusta vastaava Alman säädössisältöjen sisältöpäällikkö Tia Tuominen.
Yhteiskunnan oikeudellistuminen tuottaa jatkuvasti uusia aloja ja asiantuntijaryhmiä, joita sääntely koskettaa. Asiantuntijatyössä onkin nykyään välttämätöntä pitää yllä oman työroolin edellyttämää ymmärrystä lain muutoksista, tulkinnoista ja soveltamisesta. Säädöstieto on elävää ja muutostahti välillä hengästyttävä: säädösmuutoksia ilmestyy vuosittain noin 1500.
Lainsäätäjältä saadaan säädösmuutos – miten Suomen Laki -toimitus reagoi?
Säädösmuutos otetaan toimituksen käsittelyyn, kun se julkaistaan säädöskokoelmassa. Jos tekstissä on mitä tahansa tarkennettavaa, toimituksessa varmistetaan oikea tulkinta.
Kyseessä olevan säädöksen muutettavien pykälien kohdalle Suomen Laki -palveluun viedään muutostieto ja lisäksi tieto siitä, milloin muutos astuu voimaan. Näin säädöksen nykyversio ja tulevat muutokset ovat nähtävissä rinnakkain.
Kun muutos sitten astuu voimaan, toimitus päivittää muutoksen säädöksen nykyversioksi, ja aiemmin voimassa ollut muoto siirtyy palvelun Aikakone-versioon. ”Aikakone on palvelun ainutlaatuinen toiminnallisuus, jonka avulla voit hakea tarkasteluun säädöksen aiemman version haluamaltasi ajanhetkeltä”, Tuominen kertoo.
Säädöstiedon rikastaminen: linkitykset ja lisätieto
Toimituksessa rikastetaan säädöstietoa myös siten, että pykälistä tehdään viittauksia muihin lakeihin ja asetuksiin ja pykälien kohdalle lisätään niihin liitännäiset oikeustapaukset. Muutetuista kohdista tehdään linkitykset asetusten ja lakien esitöihin sekä voimaantulosäännöksiin.
Palvelusta löytyvät siis säädöstietojen lisäksi myös esityöt ja oikeustapaukset. Materiaalia lisätään palveluun jatkuvasti ja sitä pyritään laajentamaan tarpeen mukaisesti, jotta käyttäjällä olisi käytössään yhdessä palvelussa mahdollisimman kattavasti ja linkitettynä kaikki tarvittava tieto. ”Viimeisimpänä palveluun on otettu mukaan asetusten perustelumuistiot sekä lisätty tietosuojavaltuutetun päätökset”, Tuominen kertoo.
Palvelun sisältö on lisäksi kattavasti linkitetty Suomen suurimman kotimaisen oikeuskirjallisuuden digipalvelun Verkkokirjahyllyn teossisältöihin. Tuominen avaa palvelujen keskinäisten linkitysten hyötyjä lisätiedon etsijälle: ”Jos pykälään liittyvää juridista kirjallisuutta löytyy, tieto siitä on Suomen Laki -palvelussa pykäläkohtaisesti näkyvillä ja linkitys mahdollistaa kätevän siirtymän kirjallisuuteen.”
Miten lainsäädännön uudistuksia ja muutoksia seurataan?
Toimituksessa seurataan tiiviisti lainsäädäntömuutoksiin ja lainvalmisteluun liitännäisiä hankkeita ja uutisointia. Hallituksen esityksistä saadaan tieto siitä, mikä on muuttumassa.
Yhteiskunnan oikeudellistuminen ulottaa pykälät melkein kaikkialle. Me Suomen Lain toimituksessa teemme töitä, jotta voimme tarjota sinulle luotettavan toimitetun säädössisällön ja laadukkaat työkalut pykäläviidakossa navigoimiseen.”
Tuominen kertoo, että muutostietojen päivittäminen palvelun säädöstietoon on Suomen Laki -toimituksessa poikkeuksellisen nopeaa – ajantasaisuus on päiväntasaista.
”Lain nykyversiossa on helppo tarkastaa, mikä tulee muuttumaan ja milloin muutokset astuvat voimaan: näin on helppo löytää tärkeää ennakkotietoa erityisesti silloin, kun lain muuttumisella on runsaasti ja/tai välittömiä seurannaisvaikutuksia.”
Lakitietoa, johon voit luottaa
Tuomisen mukaan Suomen Laki -säädöstiedon laadunvarmistus on kattavaa. Säädösmuutokset läpikäydään ja tarkastetaan huolellisesti ja mahdolliset epäselvyydet tai tulkinnanvaraiset seikat tarkistetaan ennen kuin muutostieto päivitetään palveluun lyhyellä viiveellä. Päivitysten yhteydessä tarkistetaan lisäviittausten tarve, poistetaan muutoksen myötä merkityksensä menettäviä aiempia viittauksia sekä lisätään relevantit oikeustapaukset ja linkitykset teeman kirjallisuuteen.
Toimitettu lisätieto tuottaa säädöstasoisesti kattavan näkymän lainsäädännön kehitykseen ja tulkintaan. ”Työssään lainsäädäntötietoa hyödyntävälle asiantuntijalle toimitettu lakitieto on tärkeä oman työn laadun tae”, Tuominen muistuttaa.
Juridiikan parhaat sisällöt
Suomen Laki -palvelu on osa Alman Lakitieto-sisältökokonaisuutta. Verkkokirjahyllyn laaja juridiikan teosvalikoima sekä Juridiikan ajankohtaiset -palvelun uutiset ja artikkelit on linkitetty Suomen Laki -palvelun ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön. Kun käytät palveluita yhdessä, saat käyttöösi lain lisäksi sen tulkinnan.