Raksan Laki -podcast lunasti paikkansa rakennusalan kuulokkeissa ja kaiuttimissa
Kahden rakennusalan lakikysymyksiin syventyneen juristin toimittama Raksan Laki -podcast käsittelee kevään aikana muun muassa suunnittelijan vastuuta ja aikatauluongelmia.
Rakennusalan ristiriitoja puidaan eri oikeusasteissa taajaan. Paras keino välttää kuormittava prosessi on riitatilanteiden tunnistaminen etukäteen. Siksi ei olekaan yllättävää, että rakennus- ja kiinteistöalan podcast Raksan Laki on löytänyt ensimmäisen vuotensa aikana vankan kuulijakunnan.
Aihepiiriin syventyneiden lakimiesten Karri Kiviojan ja Matti Tyynysniemen vetämä podcast käsittelee alan juridiikkaa keskustellen ajankohtaisten vieraiden kanssa, jolloin pykäläsulkeiset loistavat poissaolollaan.
Tuomioistuinten päätökset kiinnostavat
Raksan Lain kuuntelijat edustavat myös muita ammattiryhmiä kuin rakennusalan juristeja. Mitä he erityisesti ovat podcastista kuunnelleet? Kivioja ja Tyynysniemi sanovat, että jaksoista suosituimpia ovat olleet oikeuskäytäntöjaksot. Eli jaksot, joissa Raksan Lain vetäjät esittelevät hovioikeuden ja korkeimman oikeuden ratkaisuja.
Raksan Lain juristeille tämä kertoo siitä, että kiinteistö- ja rakennusalalla vastuullisissa tehtävissä työskentelevät ammattilaiset ovat itse ymmärtäneet oman etunsa: juridinen pohdinta auttaa menestymään ja selviytymään rakennusalalla.
”Mitä enemmän Raksan Lakia kuuntelemalla altistuu tällä tiedolle, sitä enemmän omassa työssä voi tunnistaa samantyyppisiä tilanteita ja mahdollisia ongelmia. Silloin on helppo ottaa yhteyttä firman juristiin ja kysyä ohjeita”, Tyynysniemi sanoo.
Podcastin suosiota selittää myös se, että ilman Raksan Lakia moni olisi esimerkiksi rakennusurakan yleisten sopimusehtojen edessä varsin aseeton. YSE on yleinen perälauta sopimusten tulkinnalle, mutta sen pykälät ovat vääjäämättä tiivistelmiä.
”YSE:n ehdot ovat osin tulkinnanvaraisia. Tuomioistuinten päätökset ovat YSE:en verrattuna monelle samaistuttavampia kuin pelkkien pykälien lukeminen. Oikeuskäytännöistä löytyy elämänläheisyys”, Kivioja huomauttaa.
Raksan Lain tavoitteena on antaa eri tavoin rakentamisen kanssa työskenteleville ihmisille helposti lähestyttävä tapa seurata alan vilkasta juridista keskustelua ja pysyä käytännön vaikutuksista ajan tasalla."
Ensimmäisen vuoden aikana Raksan Laissa käsiteltiin 12 hovioikeuden ratkaisua ja kaksi korkeimman oikeuden ratkaisua. Sekä päätökset että niitä käsittelevät jaksot kestävät aikaa. Ensimmäisen vuoden aikana käsiteltyjä teemoja ovat muun muassa vastaanotto ja taloudellinen loppuselvitys, urakoitsijan konkurssi, urakkasopimuksen purkaminen, projektinjohtourakka ja tahtituotanto.
”Raksan Lain ensimmäiset jaksot ovat edelleen yhtä relevantteja kuin tämän kevään uusimmat keskustelut”, Kivioja sanoo.
Raksan Laki seuraa rakennusalan muutoksia
Tuotantopuolella Raksan Lakia ei urakoida varastoon, vaan podcast reagoi nopeastikin ajankohtaisiin aiheisiin. Keväällä Raksan Lain podcast-studioon saapuva Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n toimitusjohtaja Helena Soimakallio keskustelee suunnittelijan vastuuseen keskittyvässä jaksossa.
Rakennusalan ikuisuusaihe, aikataulut, saavat kattavan käsittelyn Aalto-yliopiston rakentamisen tuotantotalouden professorin Olli Seppäsen jaksossa. Mistä aikatauluhäiriöt johtuvat, ja miten ne voidaan minimoida?
”Aikataulujen hallintaan voidaan vaikuttaa sekä alan sopimuskäytännöillä että työmaakäytäntöjen kehittämisellä. Tarkoitus ei ole etsiä alalle lisää ongelmia, vaan katsoa valoa kohti”, Kivioja sanoo.
Raksan Laki – podcast rakennusalan ammattilaisille
Raksan Laki on Alman podcast-sarja rakennusalan juridiikasta. Jaksoissa tavataan monipuolisesti alan asiantuntijoita, syvennytään oikeuskäytäntöön ja pohditaan eri tavoin, mitä alan oikeudelliset kysymykset tarkoittavat työmaan arjessa. Vakioääninä Karri Kivioja ja Matti Tyynysniemi.