Teknologiamurros kiihtyy, myös oppimisen täytyy kiihtyä
Tiedätkö, mitä osaamista sinulla on? Tietääkö organisaatiosi, mitä osaamista sillä on? Entä tiedätkö, mitä osaamista sinulla tulisi olla? Entä tietääkö organisaatiosi, mitä osaamista se tarvitsee viiden vuoden kuluttua?
Kiihtyvä teknologiamurros vaatii joka ikisen alan asiantuntijaa oppimaan uusia taitoja yksilönä ja organisaationa. Ja pian. Ohjelmistorobotiikan käyttöönotot kiihtyvät organisaatioissa, Elements of AI -kurssi kerää osallistujia. Tämä kaikki on todennäköisesti vain alkusoittoa sille, mitä tuleman pitää.
Mikä on tärkeää juuri nyt?
Aiemmin, useita vuosikymmeniä kestäneet työsuhteet pitivät osaamisen tiukasti organisaation omassa huomassa: henkilöstöön kannatti satsata, koska osaamispääoma kertyi iloisesti vuosien rullatessa eteenpäin. Tänä päivänä työurien pirstaloituminen, lyhyet työsuhteet, freelancerius ja yrittäjyys aiheuttavat sen, että oman osaamisen johtaminen siirtyy yhä enenevissä määrin yksilön vastuulle. Kun töitä tehdään verkostoissa, kenen vastuulle uuden osaamisen hankkiminen kuuluu? Tiesitkö, että osaaminen, jonka olet hankkinut opintojen tai koulutuksen kautta, puolittuu viiden vuoden aikana? Tutkinnosta, jonka hankit 10 vuotta sitten, on jäljellä käyttökelpoista tavaraa vain neljäsosa. Alkaako osaamisesi olla päivittämisen tarpeessa?
Vanha rekrytoijan sananlasku sanoo, että työnhakijalla voi olla kymmenen vuoden kokemus esimiestyöstä, mutta vain kahden vuoden osaaminen. Esimiehen oppimiskäyrä on noussut ensimmäisen kahden vuoden ajan, jonka jälkeen hän on tyytynyt toistamaan jo opittua. Paljon puhutaan työelämän uusista sukupolvista ja työn merkityksen muuttumisesta, jotka vaativat uudenlaista johtamista ja työkulttuuria. Työnantajamielikuvaa rakennetaan ja esimiestyökin muuttuu LaaS-palveluksi (Leadership as a Service). Jokaisen tulisi kannustaa itseään ja muita kehittämään itseään. Anneli Valpola painotti Osaamisen kehittäminen ja ohjaaminen -koulutuksessa hiljattain, että yksi esimiehen tärkeimmistä tehtävistä on edistää osaamista edistävää kulttuuria. Mikä edistää? Mikä tappaa? Mikä hidastaa? Millä vauhdittaa?
Mitä seuraavaksi?
Mietitään tätä yhdessä tulevissa koulutuksissa ja seminaareissa. Tervetuloa kuulemaan, oppimaan ja osallistumaan keskusteluun.