Miten yritykset voivat varautua fyysisiin ilmastoriskeihin?
Ilmastonmuutos on todellista. Se vaikuttaa jo tänä päivänä monien yritysten toimintaan eri puolilla maailmaa – eri tavoin, eri voimakkuuksilla. Suomessakin meidän on opittava suhtautumaan yhä vakavammin rankkasateisiin, tulviin sekä lämpörasitukseen. Nämä ovat yleisimpiä fyysisiä ilmastouhkiamme ja tulevat vain yleistymään tulevien vuosikymmenten aikana. Näistä fyysisistä ilmastoriskeistä on syytä tehdä myös ilmastoriskiarvioita – useistakin eri syistä. Mutta miksi näin on, ja miten yritykset voivat valmistautua tulevaan? Haastattelimme aiheen tiimoilta ilmastoriskityökalu Climatrixin perustajaa ja toimitusjohtajaa Kari Tuukkasta.
Ilmastoriskien hallinta kiinteistöalalla
On useitakin syitä, miksi kiinteistönomistajien ja -sijoittajien tulisi tehdä ilmastoriskiarviointeja. "Ensinnäkin, jokaisesta omistetusta kiinteistöstä on tärkeää tehdä pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS), johon sisältyy tietoa esimerkiksi kiinteistön hoidosta, korjauksista ja ylläpitosuunnitelmista," Kari Tuukkanen toteaa. ”Ilmastoriskiarvio tuo tähän tärkeää lisätietoa ja helpottaa huomattavasti päätöksentekoa.”
Ilmastoriskiarvioita tarvitaan myös jokaisen uuden investoinnin yhteydessä. Oli harkinnassa sitten uuden kiinteistön osto tai sellaisen rakentaminen, kysytään ilmastoriskiarviota viimeistään pankissa lainaa hakiessa.
Tästä päästään myös seuraavaan aiheeseen – muuttuvaan lainsäädäntöön. Regulaatiot ja lisääntyvä lainsäädäntö ovat tällä hetkellä erittäin ajankohtaisia. EU-taksonomia koskee jo nyt suuria pörssiyhtiöitä, mutta lähitulevaisuudessa myös pienempien yritysten on tehtävä ilmastoriskin arviointeja, raportoitava tuloksista sekä kerrottava, kuinka he aikovat hallita näitä riskejä. Ilmastoriskiarviointeja tehdään myös erilaisten sertifikaattien saamiseksi, jotka nostavat kiinteistöjen arvoa.
Climatrix on kehittänyt menetelmän näiden ilmastoriskien arvioimiseksi. Climatrix on palvelu, joka laskee ilmastonmuutoksen aiheuttamien fyysisten riskien, kuten tulvien, rankkasateiden, lämpörasituksen, metsäpalojen ja myrskyjen, suhteellisen suuruuden ja taloudellisen vaikutuksen kiinteistöomaisuudelle eri aikaväleillä ja eri ilmastoskenaarioissa. ”Kiinteistönomistajille ja -sijoittajille tärkeää on kiinteistösalkun riskisyyden kokonaistarkastelu sekä porautuminen tarkemmin sen riskipisteisiin ja niiden rahalliseen arvoon”, Tuukkanen selittää.
Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset rahoituslaitosten ja vakuutusyhtiöiden toimintaan
Rahoituslaitokset ovat toinen toimija, joilla on suuri tarve integroida ilmastoriskejä luottoriskimalleihinsa. Heidän on arvioitava ilmastonmuutoksen mahdollisia vaikutuksia luottosalkkuunsa sekä mahdollisten tappioiden, että rahoitusvakauden kannalta. Koska pankit rahoittavat suurimmaksi osaksi kiinteistösektoria sekä monia muita aloja, ne joutuvat arvioimaan ilmastonmuutoksen vaikutusta vakuusarvoihin ja mahdollisiin luottotappioihin. ”Climatrixin menetelmä tarjoaa ratkaisun tähän, mahdollistaen pankeille ilmastoriskien lisäämisen luottoriskimalleihin, potentiaalisten arvonmenetysten tunnistamisen kiinteistöissä sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien lainojen laiminlyöntiriskien arvioinnin”, Tuukkanen kertoo.
Vakuutuksenantajat ovat myös vastuussa vakuutettujen omaisuuserien vaarojen, kuten tulvien, myrskyjen, helleaaltojen ja tulipalojen, riskien laskemisesta. Tämä on olennainen osa tuotteiden hinnoittelua ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyä. Vakuutusala on pitkään hyödyntänyt kehittyneitä analyyttisia taitojaan riskien kvantifioinnissa, joka perustuu historiallisiin onnettomuus- ja vahinkotietoihin. ”Climatrixin avulla vakuutusyhtiöt pystyvät lisäämään ilmastoriskin kvantitatiivisena tekijänä riskimalleihinsa. He voivat tehdä tämän eri ilmastoskenaarioille, aikaväleille ja sijainneille sekä tarkastella yksittäisiä vaaroja ja niiden todennäköisyyden ja voimakkuuden ennustettua muutosta”, selittää Tuukkanen.
Miksi valita Alma Property Insights ja Climatrix?
"Tarkan datan ja joustavan palvelumallin ansiosta voimme tehdä tarkkoja ilmastoriskiarvioita, jotka auttavat yrityksiä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja suojelemaan omaisuuttaan tulevilta uhilta. Yhdistämällä Climatrixin tarjoaman datan Alma Property Insightsin tarjoamaan kiinteistötietoon, yritykset voivat vastata vastuullisuuteen, riskienhallintaan sekä lisääntyvään sääntelyyn", kommentoi Alma Property Insightsin liiketoimintajohtaja Laura Leskinen.
Climatrix arvioi kunkin kohteen ilmastoon liittyvät fyysiset riskit kahdella eri menetelmällä: riskipisteiden (risk score 0-5) avulla eri ilmastoskenaarioita ja aikajaksoja varten sekä laskemalla riskien taloudellisen vaikutuksen (Climate Value-at-Risk).
Climatrix esittää riskit moninaisesti – karttojen, listojen, graafien, yhteenvetoraporttien sekä PDF- ja Excel-raporttien muodossa. Climatrixin käyttöliittymä ja raportit ovat erittäin havainnolliset. Palvelu tarjoaa myös laskennalliset tulokset selkeän API-rajapinnan kautta, jolloin ne voidaan liittää asiakkaan omiin tietojärjestelmiin. Yksi Climatrixin erityisvahvuuksista onkin sen joustavuus. "Voimme tarjota Climatrixin joko omana SaaS-palvelunaan tai API-rajapintana suoraan asiakkaan järjestelmiin", Tuukkanen ja Leskinen lisäävät.
Joustavuuden lisäksi Climatrix erottuu muista markkinoilla olevista ilmastoriskien analysointityökaluista sen datan laadukkuuden ja tarkkuuden vuoksi. "Climatrix keskittyy fyysisiin ilmastoriskeihin ja käyttää paikallisesti parasta ja tarkinta ilmastotietoa", Tuukkanen kommentoi. Suomen alueelta Climatrixilla on käytössä erittäin tarkkaa kansallista dataa ja myös muista pohjoismaista data on varsin tarkkaa ja laadukasta. Paikkatietopohjaiset (GIS) algoritmit yhdistettynä tarkkoihin lähtötietoihin Climatrix pystyy tuottamaan sijaintitarkat analyysit.
”Koska kukaan ei tiedä varmaksi, miten ilmastonmuutos etenee, varautuminen eri skenaarioihin on oleellista. Yrityksen ilmastokestävyyden ja kilpailukyvyn turvaamiseksi on tärkeää tunnistaa, arvioida ja suunnitella toimenpiteitä fyysisiä ilmastoriskejä vastaan”, Tuukkanen tiivistää.