
CSRD-direktiivi – Mitä yritysten pitää tietää
Mikä on CSRD-direktiivi eli kestävyysraportointidirektiivi
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) on Euroopan unionin direktiivi (EU) 2022/2464, joka laajentaa ja tiukentaa yritysten vastuullisuusraportointia. Se muuttaa tilinpäätösdirektiiviä 2013/34/EU ja korvaa aiemman ei-taloudellisen tiedon raportointia koskevan NFRD-direktiivin (Non-Financial Reporting Directive). CSRD astui voimaan tammikuussa 2023 ja tuli sovellettavaksi tammikuussa 2024.
Direktiivin tavoitteena on parantaa yritysten vastuullisuusraportointia, lisätä läpinäkyvyyttä ja vertailukelpoisuutta, vahvistaa kestävän kehityksen raportointia ja kirjanpitoa sekä ohjata sijoituksia kestävämpiin kohteisiin. CSRD on osa EU Vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal) ja kestävän rahoituksen toimintasuunnitelmaa.
CSRD lopullinen tarkoitus on auttaa yrityksiä tarkastelemaan kestävyyttä pitkän aikavälin näkökulmasta sekä mahdollistaa sijoittajille ja muille sidosryhmille pääsy vertailukelpoiseen ei-rahoitukselliseen tietoon EU/ETA-alueella toimivilta yrityksiltä.
Ketä CSRD koskee?
CSRD laajentaa raportointivelvoitteen koskemaan huomattavasti suurempaa joukkoa yrityksiä kuin aiempi NFRD. Direktiivin arvioidaan vaikuttavan noin 50 000 yritykseen Euroopassa, kun NFRD koski vain noin 11 700 yritystä. Suomessa raportointivelvoite koskee seuraavia toimijoita vaiheittain:
- Tilikaudesta 2024 lähtien (raportointi vuonna 2025)
- Pörssiyhtiöt ja konsernit, jotka työllistävät yli 500 henkeä (yritykset, jotka ovat jo NFRD piirissä)
- Tilikaudesta 2025 lähtien (raportointi vuonna 2026)
- Kaikkia suuria yrityksiä, jotka täyttävät vähintään kaksi seuraavista kriteereistä:
- Tase yli 20 miljoonaa euroa
- Liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa
- Työntekijöitä keskimäärin yli 250
- Kaikkia suuria yrityksiä, jotka täyttävät vähintään kaksi seuraavista kriteereistä:
- Tilikaudesta 2026 lähtien (raportointi vuonna 2027)
- Listattuja pk-yrityksiä, lukuun ottamatta mikroyrityksiä
- Tilikaudesta 2028 lähtien
- Pörssissä noteeratut suuret tytäryhtiöt kolmansista maista, joiden liikevaihto on ollut yli 150 miljoonaa euroa kahden edellisvuoden aikana
- Kolmansien maiden yritykset, joiden EU:ssa toimiva sivuliike (jota ei katsota tytäryhtiöksi) on tuottanut yli 40 miljoonan euron liikevaihdon edellisenä tilikautena. Nämä raportoi osaa CSRD:n vaatimuksista.
Kestävyysraportoinnin vaatimukset
Kestävyysraportoinnin ytimessä on kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa yritykset tarkastelevat sekä ympäristö-, sosiaalisten ja hallintotekijöiden vaikutuksia liiketoimintaansa että oman toimintansa vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Yrityksen on pystyttävä kuvaamaan, miten se tunnistaa, arvioi ja hallitsee näitä kahdensuuntaisia vaikutuksia.
Keskeiset osa-alueet
Yritysten on sisällytettävä kestävyysselvitykseensä seuraavat keskeiset osa-alueet:
- Selvitys yrityksen hallintomallista vastuullisuusasioiden osalta, mukaan lukien kuvaus siitä, miten hallitus ja johto valvovat kestävyysvaikutuksia, -riskejä ja -mahdollisuuksia, sekä tietoa heidän vastuullisuusosaamisestaan.
- Analyysi siitä, miten tunnistetut kestävyystekijät vaikuttavat yrityksen strategiaan ja liiketoimintasuunnitelmiin, sisältäen kuvauksen sopeutumisesta esimerkiksi ilmastonmuutokseen tai biodiversiteetin huomioimisesta liiketoiminnassa.
- Konkreettiset mittarit ja tavoitteet kestävyysasioiden seurantaan ja johtamiseen, joiden avulla yritys voi osoittaa edistymisensä ja asettaa selkeitä tavoitteita tulevaisuudelle.
- Kuvaus prosesseista, joilla yritys tunnistaa, analysoi ja priorisoi olennaiset kestävyysvaikutukset, -riskit ja -mahdollisuudet, mukaan lukien sidosryhmävuorovaikutuksen kuvaus.
Kaikki raportointi tulee tehdä Euroopan kestävyysraportointistandardien (ESRS) mukaisesti. Standardit määrittelevät yksityiskohtaisesti raportointivaatimukset ja mittarit eri toimialoille. Merkittävä uudistus on myös vaatimus ulkoisesta varmennuksesta: riippumattoman kolmannen osapuolen on varmennettava raportoidut tiedot, mikä lisää raportoinnin luotettavuutta ja vertailukelpoisuutta.
Huomionarvoista on, että direktiivi edellyttää digitaalista raportointia, jolloin tiedot ovat helpommin saatavilla ja analysoitavissa. Tämä helpottaa myös sijoittajien ja muiden sidosryhmien mahdollisuutta vertailla eri yritysten vastuullisuussuoritusta
Alma Insights auttaa ESG-palveluissa
Olemme parhaillaan kehittämässä uutta ESG-palvelua, jonka avulla vastuullisuusraportointia voi helpottaa huomattavasti. Keräämme valtavasti yritystietoja ja jalostamme niistä heti saatavia ESG-raportteja. Tutustu lisää!