Juridiikkaa lapsuudesta lähtien
Yritysjuridiikan professori Kari Hopun lapset Tomi Hoppu ja Katja Hoppu kasvoivat juristisuvun ympäröiminä. Kari aloitti opintiensä kauppiksessa, koska siellä järjestettiin parhaat bileet.
Hopun suvun juristien laskemiseen täytyy ottaa sormet avuksi. Kari Hopun isoisä, isä, veli, sisko, veljen vaimo, setä ja nyt myös kaksi kolmesta lapsesta ovat juristeja.
”Tosin juristi-isoisäni oli äidin isä. Isänisä oli merikapteeni, ja oma isäni oli sukuhaaran ensimmäinen akateemisesti koulutettu henkilö.”
Karin isä, Esko Hoppu, toimi Helsingin yliopiston vakuutus- ja vahingonkorvausoikeuden professorina vuosina 1973–1998. Voisikin luulla, että Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professoriksi päätynyt poika olisi lähtenyt kulkemaan automaattisesti isänsä jalanjälkiä. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Karilla ei ollut lukion jälkeen selkeitä urasuunnitelmia. Niinpä hän valitsi kauppiksen, koska siellä järjestettiin 1980-luvulla tunnetusti parhaat juhlat.
”Ensimmäisen vuoden lähinnä juhlin ja pelasin biljardia KY:n kerholla, joten opintoviikkoja ei juuri kertynyt. Toisena vuonna tulivat kauppiksessa vastaan juridiikan kurssit. Ne olivat minulle helppoja, jolloin tajusin, että tämä on minun juttuni. Niinpä aloitin opinnot myös oikiksessa ja tein tutkinnon runsaassa kolmessa vuodessa.”
Karin poika Tomi Hoppu muistaa, kuinka sukujuhlissa puhuttiin usein oikeustieteeseen liittyvistä asioista. Ne iskostuivat niin hyvin hänen mieleensä, että hän tiesi jo yläasteella haluavansa juristiksi.
”Kauppakorkeakoulu käväisi mielessä, mutta jäi kakkoseksi. Kyllä suvun ja isän esimerkki vaikuttivat”, hän muistelee.
Pikkusisko Katja Hoppu muistaa, että sukujuhlissa käydyt keskustelut juridiikasta olivat vaikeita ymmärtää. Hän halusi tehdä jotakin aivan erilaista kuin muu suku, opiskella vaikkapa lääkäriksi tai näyttelijäksi. Suunnitelmat lääkärin urasta tyssäsivät kuitenkin siihen, etteivät pitkä matikka, biologia ja fysiikka lukiossa sittenkään kiinnostaneet häntä.
”Kun avasin oikiksen pääsykoekirjat, koin ahaa-elämyksen, asiat tuntuivat todella tutuilta. Olin sittenkin imenyt sukujuhlista tietoa”, hän naurahtaa.
Perheessä myös laskentaekonomi
Tomi on työskennellyt kohta kolme vuotta KPMG:llä henkilöverotukseen keskittyvänä verokonsulttina.
”Tykkään vero-oikeudesta. Tosin henkilöverotukseen liittyviä asioita opetettiin yliopistolla vain melko pintapuolisesti. Substanssiosaaminen onkin tullut työn ja oman kiinnostuksen kautta.”
Katja aloitti vuoden alussa harjoittelijana asianajotoimisto Roschierilla. Kun hän valmistui maisteriksi toukokuussa, hän sai vakituisen paikan juristina.
”Toimin avustavana lakimiehenä tiimissä, joka on keskittynyt riidanratkaisuun. Minulla kävi hyvä tuuri; juuri kun harjoitteluni päättyi, avautui tiimissäni vapaa paikka. Oikeudenaloista prosessi- ja sopimusoikeus ovat kiinnostaneet minua siitä saakka, kun suoritin niitä koskevat pakolliset aineopinnot notaarivaiheessa.”
Kari arvostaa työhönsä liittyvää vapautta, sillä hän voi päättää pitkälti itse työajoistaan. Hän työskenteli jo ennen koronaa paljon etänä kotona ja loma-asunnolla.
”Työrytmini on ilta- ja yöpainotteinen. Kun lapset olivat pieniä, se sopi perheellemme mainiosti. Vaimo opiskeli päivisin ja minä pystyin olemaan paljon kotona lasten kanssa.”
Perheen keskimmäinen tytär Heidi on käynyt Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja työskentelee tilintarkastuksen tehtävissä EY:llä.
”Olen iloinen, että yksi lapsistani valitsi myös kauppatieteellisen alan, joten voimme keskustella myös siihen liittyvistä asioista. Vaikka olen kauppatieteiden tohtori, niin Heidiltä saan apua visaisissa laskentatoimen kysymyksissä. Laskentatoimi on myös liikejuristille erittäin tärkeä alue,” sanoo Kari.
Hiihtoa ja matkaveneilyä
Hoput ostivat asuntovaunun vuonna 1997 ja kiersivät kesäisin Euroopan parhaita huvipuistoja 10 vuoden ajan. He kävivät myös muun muassa Lontoossa, Pariisissa, Venetsiassa ja Gardajärvellä. Vaunumatkoilla päästiin myös jalkapallon MM-kisatunnelmaan.
”Kun olimme Englannissa vuonna 2006, kävimme katsomassa isän kanssa pubissa Englannin MM-otteluita. Kun loppuottelut alkoivat, menimme sopivasti Saksaan, jossa kisat käytiin”, Tomi muistelee.
Tomi pelasi lapsena lätkää ja myöhemmin amerikkalaista jalkapalloa. Heidi harrasti esteratsastusta omalla ponillaan ja Katja taitoluistelua SM-tasolla 17-vuotiaaksi asti.
”Laskin, että eräänä vuonna meillä oli 32 vientiä ja hakua viikossa lasten harrastuksiin. Onneksi oli hyvät yhteiskuljetusjärjestelyt muiden vanhempien kanssa. Viikonloput reissasimme kisoja koti- ja ulkomailla. Vietimme jopa muutaman kesälomamme Sveitsin vuoristossa, kun Katja oli siellä kuukauden korkean paikan harjoitusleirillä.”
Urheilullisella perheellä on loma-asunto Rukalla, jossa harrastetaan yhdessä murtomaahiihtoa ja laskettelua. Kesälomalla Kari reissaa vaimonsa kanssa perheen moottoriveneellä. Matkalle tulevat monesti mukaan myös lapset perheineen.
Kari Hoppu viihtyy erinomaisesti dynaamisessa ja monimuotoisessa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Esimerkiksi uusista professoreista 35 % on ulkomaalaisia.
”Olen onnekas, kun minulla on mahdollisuus työskennellä lahjakkaiden opiskelijoiden ja kollegoiden kanssa.”
Henkkarit
Kari Hoppu
Oppiarvo ja titteli: KTT, OTL, VT, yritysjuridiikan professori
Syntymävuosi: 1963
Pääsi oikeustieteelliseen: 1984
Monesko pyrkimiskerta: Ensimmäinen
Lempilause juridiikassa: Sopimusoikeuden yleisten oppien merkitys.
Vaihtoehtoammatti: Kauppatieteilijä
Tomi Hoppu
Oppiarvo ja titteli: OTM, Tax advisor (verokonsultti)
Syntymävuosi: 1990
Pääsi oikeustieteelliseen: 2010
Monesko pyrkimiskerta: Toinen
Lempilause juridiikassa: Falsa demonstratio non nocet. Väärä nimike ei muuta asian oikeudellista luonnetta.
Vaihtoehtoammatti: Ekonomi
Katja Hoppu
Oppiarvo ja titteli: OTM, Associate lawyer (avustava lakimies)
Syntymävuosi: 1996
Pääsi oikeustieteelliseen: 2016
Monesko pyrkimiskerta: Ensimmäinen
Lempilause juridiikassa: Audiatur et altera pars. Kuunneltakoon myös toista osapuolta.
Vaihtoehtoammatti: Lääkäri tai näyttelijä
Esko Hoppu, Kari Hoppu, Katja Hoppu: Kauppa- ja varallisuusoikeuden pääpiirteet (2020, Alma Talent)
Kirjoittaja Päivi Tolonen
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!