Aluehallintovirastot ja Valvira lopettavat RAI-mitoitustaulukon käytön ikäihmisten palvelujen henkilöstötarpeen arvioinnissa
Sote-järjestämislain voimaantulosta lähtien omavalvonnan merkitys on kasvanut, ja ensisijainen vastuu valvonnasta on hyvinvointialueilla. Valvontaviranomaiset ohjaavat ja tukevat hyvinvointialueita ja Helsingin kaupunkia sekä varmistavat, että niiden omavalvonta toteutuu.
Vaikka valvontaviranomaiset luopuvatkin taulukon käytöstä, pitää toimintayksikön jatkossakin varmistaa omavalvonnallaan, että yksikössä on tarvittava henkilöstö. Henkilöstön määrän, koulutuksen ja tehtävärakenteen pitää vastata toimintayksikön asiakkaiden palvelun tarvetta. Lisäksi vanhuspalvelulaki (laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, 980/2012) velvoittaa käyttämään RAI-arviointivälineistöä iäkkään henkilön toimintakyvyn arvioinnissa.
RAI-järjestelmä (Resident Assessment Instrument) on standardoitu tiedonkeruun ja havainnoinnin välineistö.
Omavalvonnasta ks. sote-järjestämislain (laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, 612/2021) 6 luku ja vuoden 2024 alusta lähtien laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta, 741/2023.
Lähde: aluehallintoviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.