Apulaisoikeuskanslerin sijainen: Tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammatissa työskentelyn enimmäisaika
Apulaisoikeuskanslerin sijainen saattoi kanteluasiassa antamassaan päätöksessä esittämänsä näkemykset sosiaalihuollon ammattihenkilölain 12 §:n muutostarpeita harkitsevan sosiaali- ja terveysministeriön tietoon.
Sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) 12 §:n mukaan sosiaalityöntekijän ammatissa voi toimia tilapäisesti enintään vuoden ajan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun. Kantelun kohteena ollut kaupunki oli palkannut sosiaalityöntekijän ammattiin opiskelevan henkilön sosiaalityöntekijän tehtävään vuoden määräajaksi. Kun tehtävän oltua uudelleen haettavana ei hakijoissa ollut ollut yhtään sen kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa, oli opiskelija palkattu tehtävään vielä uudestaan vuoden määräajaksi.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle sosiaalihuollon ammattihenkilölain 12 §:n muuttamisesta. Sitä koskeva lausuntokierros on päättynyt elokuun alussa 2024. Apulaisoikeuskanslerin sijainen yhtyi lausuntopalautteissa esitettyyn näkemykseen siitä, että samassa yhteydessä olisi perusteltua selkiinnyttää oikeustilaa vuoden määräaikaa koskevan sääntelyn osalta.
Lausuntopalautteessa säännöstä oli pidetty mainitulta osin tulkinnanvaraisena. Apulaisoikeuskanslerin sijainen totesi, että hänen näkemyksensä mukaan säännöksen sanamuoto ja esityöt eivät tue tulkintaa, jonka mukaan sillä olisi tarkoitettu rajoittaa opiskelijan mahdollisuutta toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijänä korkeintaan vuoden kerrallaan rajoittamatta tilapäisenä sosiaalityöntekijänä eri palvelussuhteissa toimimisen yhteenlaskettua enimmäisaikaa. Mikäli sosiaalihuollon palvelujen antamisen turvaamisen tilanteissa, joissa koulutusvaatimukset täyttäviä työntekijöitä ei ole saatavilla, arvioidaan edellyttävän mahdollisuutta yli vuoden kestävään tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimimiseen, olisi tästä hänen mukaansa syytä säätää laissa eikä ratkaista asiaa säännöksen sanamuotoa tulkitsemalla kuten lausuntopalautteesta ja kanteluasiassa saadusta selvityksestä ilmenevän perusteella meneteltiin.
Lähde: oikeuskanslerinviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.