Arviointineuvosto työriitojen sovittelusta: Suomen ja Ruotsin palkanmuodostusjärjestelmän eroja kirkastettava
Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon lakiehdotuksesta työriitojen sovittelujärjestelmän kehittämistä koskevaksi lainsäädännöksi. Arviointineuvoston mukaan lakiehdotuksessa on tunnistettu keskeisiä vaikutuksia ja hyödynnetty asiaa koskevaa tutkimustietoa, mutta tarve lainmuutokselle jää osin epäselväksi.
Lakiehdotus käsittelee työriitojen neuvottelujärjestelmän kehittämistä. Siinä säädettäisiin sovittelijan velvollisuudesta ottaa huomioon kansantalouden kokonaisetu työriidan sovittelussa. Lakiehdotuksen tavoitteena on edistää palkanmuodostuksen ja työmarkkinoiden toimivuutta sekä suotuisaa talous- ja työllisyyskehitystä. Tarkoituksena on vahvistaa vientivetoista työmarkkinamallia Suomen pitkän tähtäimen kilpailukyvyn lisäämiseksi.
Lakiehdotuksesta ilmenee asian tausta ja keskeiset ehdotukset. Ehdotuksessa on hyödynnetty asiaa koskevaa tutkimustietoa, mikä taustoittaa ja auttaa ymmärtämään asiakokonaisuutta. Lakiehdotuksessa on myös käsitelty napakasti palkanmuodostuksen olennaisia seikkoja.
Lakiehdotuksessa on perusteltu tarvetta lainmuutokselle, mutta lainmuutos vaikuttaa suhteellisen pieneltä, kun sovittelijan rooli ja liikkumavara vastaisivat pitkälti nykytilaa. Tämän vuoksi tarve lainmuutokselle jää jossain määrin epäselväksi. Lakiehdotuksessa tulee tuoda selvemmin esille, mitä vaikutuksia lakiehdotuksella on verrattuna nykytilan säilyttämiseen.
Lakiehdotuksessa tulee kirkastaa Ruotsin palkanmuodostusjärjestelmän ja Suomeen ehdotetun järjestelmän eroja. Lisäksi tulee arvioida Ruotsista saatuja kokemuksia ja peilata niitä ehdotettuun Suomen järjestelmään.
Lakiehdotuksessa on tuotu esiin olennaisia näkökohtia sukupuolten palkkaeroja arvioitaessa. Lisäksi tulee kuvata, onko ehdotuksella mahdollisesti vaikutuksia palkkatasa-arvon kehittymiseen Suomessa.
Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto on annettu hallituksen esityksen luonnoksesta työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä annetun lain muuttamisesta (TEM110:00/2023), jonka työ- ja elinkeinoministeriö toimitti arviointineuvoston käyttöön sähköpostitse 23.8.2024. Lausunto on julkinen.
Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnos täyttää hyvin lainvalmistelun vaikutusarviointiohjeen vaatimukset. Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen esitysluonnosta täydennetään neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.
Lainsäädännön arviointineuvosto on itsenäinen ja riippumaton toimielin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esitysten luonnoksista ja niiden vaikutusarvioinneista.
Lähde: valtioneuvoston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.