Arviointineuvosto yhteistoimintalain muuttamisesta: Millaisiin työntekijöihin vaikutukset kohdistuisivat?
Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon lakiehdotuksesta yhteistoimintalain muuttamisesta. Arviointineuvoston mukaan lakiehdotuksen perusteella saa kohtalaisen hyvän käsityksen esityksen vaikutuksista. Siitä ei kuitenkaan käy ilmi, millaisiin työntekijöihin esitys kohdistuu.
Yhteistoimintalain soveltamisala nostettaisiin vähintään 50 työntekijän työnantajiin ja 20–49 työntekijää työllistävät työnantajat noudattaisivat jatkossa kevennettyä vuoropuhelua. Työnantaja loisi työpaikkakohtaiset käytännöt jatkuvalle vuoropuhelulle. Jos työnantaja suunnittelee irtisanovansa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, irtisanotun työntekijän työsopimus ei saisi päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle olisi kulunut 30 päivää. Työvoiman käytön vähentämistä koskevien muutosneuvotteluiden neuvotteluaikoja lyhennettäisiin puolella.
Lakiehdotuksen perusteella saa käsityksen asian nykytilasta, tavoitteista ja keskeisistä esityksistä sekä lain kohderyhmästä. Ehdotuksessa on hyödynnetty asiaa koskevaa tutkimustietoa, mikä taustoittaa asiakokonaisuutta. Ehdotus sisältää määrällisiä arvioita, esimerkiksi yritysvaikutuksia on koottu erilliseen yhteenvetotaulukkoon, jonka perusteella saa yleiskäsityksen euromääräisistä säästöistä. Lakiehdotuksessa on myös arvioitu neuvotteluaikojen lyhentämisen vaikutuksia työntekijöiden palkan muutokseen euromääräisesti.
Esitysluonnoksen perusteella muutokset kohdistuvat lähinnä työnantajiin, joilla on 20–49 työntekijää. Esityksessä tulisi kuvata yleisellä tasolla, millaisiin työntekijöihin ehdotetut muutokset mahdollisesti kohdistuvat. Esimerkiksi millaisissa tehtävissä ja millä aloilla työntekijät tyypillisesti toimivat? Voivatko vaikutukset kohdentua enemmän mies- vai naisvaltaisiin aloihin?
Paikallista sopimista koskevassa lainsäädäntöehdotuksessa laajennetaan paikallista sopimista myös järjestäytymättömiin työnantajiin, jotka ovat usein pieniä yrityksiä. Lakiehdotuksessa tulee käsitellä tämän ja ns. paikallisen sopimisen lainsäädäntöehdotuksen mahdollisia yhteisvaikutuksia.
Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto on annettu yhteistoimintalain muuttamista lakeja koskevasta hallituksen esityksestä (hankenumero: TEM121:00/2023), jonka työ- ja elinkeinoministeriö toimitti arviointineuvoston käyttöön sähköpostitse 8.10.2024. Lausunto on julkinen.
Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnos täyttää hyvin lainvalmistelun vaikutusarviointiohjeen vaatimukset. Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen esitysluonnosta täydennetään neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.
Lainsäädännön arviointineuvosto on itsenäinen ja riippumaton toimielin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esitysten luonnoksista ja niiden vaikutusarvioinneista.
Lähde: valtioneuvoston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.