Biokaasun tuotanto vuonna 2022 pysyi edellisvuoden tasolla
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 tuotettiin biokaasua 0,8 % vähemmän kuin vuonna 2021. Biokaasua tuotettiin yhteensä 3 287 terajoulea (TJ). Tästä määrästä 2 902 TJ kulutettiin ja loput 385 TJ (12 %) ylijäämäpoltettiin. Kaatopaikkalaitosten talteen keräämän biokaasun määrä väheni 6 %, mutta muiden orgaanisesta aineesta biokaasua mädätyksellä tuottavien laitosten tuottaman biokaasun määrä kasvoi yhteensä 3 %.
Pääkohdat
- Biokaasusta 54 % tuotettiin yhteiskäsittelylaitoksilla, joiden tuottaman biokaasun määrä lisääntyi 3 %.
- Jätevedenpuhdistamoiden yhteydessä olevien biokaasulaitosten tuottama biokaasun määrä kasvoi 0,6 %.
- Maataloussyötteitä hyödyntävien laitosten biokaasun tuotanto kasvoi 7 %.
- Ylijäämäpoltetun biokaasun määrä kasvoi 15 % edellisvuodesta. Kaikesta vuonna 2022 tuotetusta biokaasusta 12 % ylijäämäpoltettiin (10 % vuonna 2021).
Mädätysreaktoreissa tuotetun biokaasun määrä kasvoi 3 %
Biokaasu on uusiutuva energialähde, jota tuotetaan mädättämällä reaktoreissa orgaanisia jäteraaka-aineita kuten biojätettä, jätevesilietteitä, kotieläinten lantoja ja peltobiomassaa. Biokaasun tuotantolaitokset jaotellaan niiden käyttämien pääasiallisten raaka-ainetyyppien perusteella jätevesilaitoksiin, maatilalaitoksiin ja yhteiskäsittelylaitoksiin. Näiden biokaasun tuotantolaitosten lisäksi, kaatopaikkalaitokset keräävät talteen kaatopaikoilla olevan orgaanisen jätteen hajoamisessa muodostuvaa biokaasua (kaatopaikkakaasua).
Vuonna 2022 tuotetusta biokaasusta 54 % tuotettiin yhteiskäsittelylaitoksissa, 25 % jätevesilaitoksissa, 18 % kaatopaikkakeräämöissä ja loput 3 % maatilalaitoksissa. Yhteiskäsittelylaitosten, jätevesilaitosten ja maatilalaitosten biokaasun tuotanto yhteensä kasvoi 3 %. Kaatopaikkakeräämöiden keräämän biokaasun määrä väheni 6 %.
Yhteiskäsittelylaitokset tuottivat biokaasua 1 726 TJ, eli 3 % enemmän kuin vuonna 2021. Yhteiskäsittelylaitosten ylijäämäpoltto väheni 8 %, ja kulutukseen toimitettu määrä nousi 4 %. Maatilalaitosten tuottama biokaasun määrä kasvoi 7 %. Jätevesilaitosten tuottaman biokaasun määrä (808 TJ) pysyi lähes ennallaan (0,6 %:n kasvu edellisvuoteen verrattuna). Tuotetun biokaasun määrän kasvua selittää näiden laitosten lukumäärän kasvu ja edeltävinä vuosina toimintansa aloittaneiden uusien laitosten tuotannon vakiintuminen.
Kaatopaikoilta kerätyn biokaasun määrässä on pitkäaikaisesti laskeva kehityssuunta, koska orgaanista jätettä ei ole enää vuodesta 2016 alkaen saanut sijoittaa kaatopaikoille. Vuonna 2022 kaatopaikoilta kerätyn biokaasun määrä oli 592 TJ, joka oli 6 % vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Kaatopaikkalaitosten ylijäämäpoltto lisääntyi 23 % ja kulutukseen toimitettu määrä väheni 13 %.
Tilastokeskuksen aineisto sisältää tiedot Suomessa mädätysprosessin kautta reaktoreissa tuotetuista ja kaatopaikoilta talteen otetuista biokaasuista. Mukana ei ole termistä/synteettistä biokaasua, joka on tuotettu biomassasta esimerkiksi kaasuttamalla tai pyrolyysiä hyödyntämällä. Ylijäämä- tai soihtupoltolla tarkoitetaan biokaasun hävittämistä polttaen. Tällä ehkäistään biokaasun sisältämän metaanin vapautumista ilmakehään, koska metaani on hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.
Lähde ja lisätietoja: Tilastokeskus.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.