
Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin paikallisen sopimisen edistämisestä
Paikallisen sopimisen tai sopimuksen käsitettä ei ole määritelty maamme nykyisessä lainsäädännössä. Yleensä sillä tarkoitetaan kuitenkin yksittäisessä yrityksessä tapahtuvaa sopimista työehdoista työnantajan ja työntekijöiden kesken. Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin.
Paikallista sopimista on Suomessa yritetty edistää kahdella tavalla: lainsäädännöllä tai työehtosopimuksen osapuolten keskinäisillä neuvotteluilla. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu lukuisia talouskasvua ja kilpailukykyä tukevia työmarkkinauudistuksia. Eräs tärkeimmistä on paikallisen sopimisen edistäminen lainsäädäntöä uudistamalla.
Hallitus asetti 5.7.2023 kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan hallituksen esitystä paikallisen sopimisen edistämistä koskevaksi lainsäädännöksi. Työryhmä sai työnsä valmiiksi 14.2.2024. SAK, AKAVA ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työryhmän mietintöön. Sen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriö on jatkanut hallituksen esityksen valmistelua. Luonnos hallituksen esityksestä oli lausuntokierroksella 1.3.–12.4.2024.
Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut muutoksia muun muassa työehtosopimuslakiin, työsopimuslakiin, yhteistoimintalakiin ja eräisiin muihin työlainsäädännön erityislakeihin. Luonnos hallituksen esitykseksi sisältää kolme keskeistä ehdotusta:
- Yrityskohtaisilla työehtosopimuksilla on mahdollista poiketa useista työlainsäädännön säännöksistä.
- Järjestäytymättömillä työpaikoilla voidaan soveltaa yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä paikallisesta sopimisesta.
- Paikallinen sopimus voidaan tehdä luottamusvaltuutetun tai henkilöstön kanssa yhdessä, jos työehtosopimuksen edellyttämää luottamusmiestä ei ole.
Eduskunnan kirjasto on julkaissut vireillä olevasta lainsäädäntöhankkeesta tietopaketin. Tietopaketti sisältää hankkeen lainvalmisteluaineistoa, tietoa aiheen aiemmasta käsittelystä eduskunnassa, kansainvälistä vertailua sekä aiheeseen liittyvää uutisointia ja kirjallisuutta. Tietopakettia päivitetään hankkeen edetessä.
Lähde: eduskunnan tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

TEM-analyysi: Uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000 vuonna 2023

Täysistunnossa käsittelyssä paikallisen sopimisen edistäminen ja työriitojen sovittelun muutokset
