Eeva Tupi haluaa edistää tasapuolista kohtelua työelämässä
NIMITYSVALIOKUNTA | Tasa-arvovaltuutetun toimistossa ylitarkastajana työskennellyt Eeva Tupi aloitti syyskuun alussa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston työelämän erityisasiantuntijana.
Miksi juuri tähän tehtävään?
Opiskeluaikana työoikeus kiinnosti, mutta työoikeuden oppiaineesta tehdyn notaaritutkielman jälkeen kansainvälinen ihmisoikeustyö vei mennessään useammaksi vuodeksi. Olen ollut mukana Kuurojen maailmanliiton kokouksissa ja YK:n tilaisuuksissa, ja työskennellyt Ihmisoikeusliitossa ja oikeusministeriössä. Läpi urani olen sekä suunnitellut asioita että tarttunut nopeasti mahdollisuuksiin. Gradua tehdessäni Kuurojen maailmanliitossa oli ihmisoikeusasiantuntijan paikka auki, joten kasasin gradun nopeasti, hain paikkaa ja sain sen.
Matkustelu on suuri intohimoni, ja kuusi vuotta ehdinkin matkustella ympäri maailmaa, mutta lapsen syntymän jälkeen kaipasin säännöllisempiä työaikoja, jolloin siirryin kotimaisiin kuvioihin.
Noin puolet tasa-arvovaltuutetun toimistoon saapuvista yhteydenotoista koskee työelämän kysymyksiä. Siellä ollessani muistin jälleen aiemman kiinnostukseni työoikeutta kohtaan. Kun yhdenvertaisuuslain osittaisuudistuksen myötä yhdenvertaisuusvaltuutetulle annettiin mandaatti työelämäasioihin ja sinne tuli uusia virkoja, päätin hakea.
Miten työsi tulee muuttumaan, ja mitä odotat uudelta työltäsi?
Tasa-arvovaltuutetun toimistossa, jossa olen viettänyt hieman yli 2,5 vuotta, toimivalta keskittyy sukupuolten tasa-arvoon. Lainvalvonta- ja edistämistehtävät ovat samankaltaisia uudessa tehtävässä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa, mutta siellä keskitytään muihin syrjintäperusteisiin sekä moniperustaiseen syrjintään. Moniperustainen syrjintä taas voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että naista syrjitään sukupuolen, alkuperän ja vammaisuuden vuoksi.
Yhdenvertaisuuden edistämisellä tarkoitetaan syrjintään puuttumisen lisäksi myös aktiivisia toimia sen puolesta, että jokaisella ihmisellä on yhdenvertainen kasvuympäristö, mahdollisuus saada viranomaisten palveluja, opiskella ja käydä töissä. Tässä tehtävässä yhdistyvät perus- ja ihmisoikeusasiat sekä työoikeudelliset kysymykset. Odotan uusiin työkavereihin tutustumista, verkostoitumista ja ammatillista kehittymistä.
Uran kolme tärkeintä vuotta
2013 opin työmatkoilla El Salvadorissa ja Azerbaidzhanissa, kuinka tärkeää on huomioida kohderyhmä ja osata paikallista kieltä, kun heille järjestetään koulutusta. Piti opetella pikaisesti paikallista viittomakieltä, ja kirjallisen materiaalin osalta Googlen kääntäjästä oli jonkin verran apua.
2017 YK:n yleiskokous hyväksyi kansainvälistä viittomakielten päivää koskevan päätöslauselman, jonka luonnostelin ja josta neuvottelin YK:n pysyvien edustustojen kanssa.
2020 Valtion virkamiesurani alkoi sijaisuudella oikeusministeriössä. Alku ei ollut kaikkein helpoin: viikko töiden aloittamisen jälkeen kaikki määrättiin etätöihin koronan takia, enkä ehtinyt tutustua työkavereihin ja moni asia piti selvittää yksin.
Henkkarit
Syntymävuosi: 1984
Perhe: lapsi
Tutkinnot ja arvonimet: OTM
Lempioikeudenala: valtiosääntöoikeus
Guru: Liisa Kauppinen
Jos ei olisi juristi, olisi: opettaja
Motto: Asioilla on tapana järjestyä.
Suosittelen
Kirja: Elif Shafakin tuotanto
Elokuva: She said
Urheilulaji: suunnistus
Kuvataiteen teos: Vivian Maierin valokuvat
Kirjoittaja Juha Riihimäki
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!