
EU-ministerit pääsivät sopuun alustatyödirektiivistä
EU:n työ- ja sosiaaliministerit hyväksyivät Brysselissä pidetyssä kokouksessaan 11.3.2024 alustatyödirektiivistä Euroopan Parlamentin kanssa syntyneen sovun. Suomea kokouksessa edusti työministeri Arto Satonen.
Alustatyödirektiivi luo pelisäännöt alalle ja parantaa alustatyötä tekevien työoloja
Alustatyödirektiivin tavoitteena on parantaa alustatyötä tekevien työoloja. Alustatyöllä tarkoitetaan työtä, jota järjestetään digitaalisten alustojen kautta. Asiakkaille voidaan tarjota esimerkiksi ruoan ja tavaroiden kuljetusta tai palveluja verkon välityksellä.
Direktiivi selkeyttää alustatyön pelisääntöjä. Sen avulla pyritään varmistamaan, että alustojen kautta työskentelevien ammattiasema (työntekijä vai itsenäinen ammatinharjoittaja) on määritetty oikein.
Direktiivin keskeisimmät säännökset koskevat oikeudellista olettamaa eli sitä, että alustan ja alustatyötä tekevän välinen suhde oletetaan työsuhteeksi. Työsuhdeolettama luodaan kansallisesti.
Suomessa ei ole käytössä työsuhdeolettamaa. Työsuhteen olemassaolo ratkaistaan työsopimuslaissa pakottavalla tavalla säädettyjen työsuhteen tunnusmerkkien pohjalta.
Direktiivi on pantava kansallisesti täytäntöön kahden vuoden kuluessa sen voimaantulosta. Direktiivi edellyttää Suomessa uutta lainsäädäntöä alustatyöstä.
Lähde ja lisätietoja: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

TEM-analyysi: Uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000 vuonna 2023

Täysistunnossa käsittelyssä paikallisen sopimisen edistäminen ja työriitojen sovittelun muutokset
