Euroopan metsäministerit vahvistivat sitoutumisensa kestävään metsätalouteen ja sen kehittämiseen
Euroopan maiden metsäasioista vastaavat ministerit allekirjoittivat julkilausuman kestävän metsätalouden kehittämiseksi ja päättivät perustaa metsiin kohdistuvien riskien ennakointiin ja hallintaan keskittyvän toimielimen. Julkilausuman allekirjoitti 35 jäsenvaltiota, ja sitä tuki yli 20 tarkkailijaorganisaatiota. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah edusti Suomea 1.−2.10.2024 Bonnissa pidetyssä metsäministerikokouksessa.
Forest Europe (Ministerial Conference on the Protection of Forests in Europe) -metsäministerikonferenssi on yleiseurooppalainen vapaaehtoinen korkean tason metsäpoliittinen prosessi, joka on toiminut vuodesta 1990. Konferenssin puitteissa on muun muassa kehitetty kestävän metsätalouden periaatteet, joissa huomioidaan kestävän kehityksen eri ulottuvuudet. Näillä yleiseurooppalaisilla kriteereillä ja indikaattoreilla on ollut tärkeä merkitys kestävän metsätalouden periaatteiden soveltamisessa kansallisella tasolla.
Saksan Bonnissa 1.−2. lokakuuta pidetyssä kokouksessa ministerit vahvistivat sitoutumisensa kestävään metsätalouden edistämiseen sekä kriteerien ja indikaattoreiden kehittämiseen. Jatkuva toimintaympäristön muutos sekä lisääntyvät yhteiskunnalliset vaatimukset metsien käytölle edellyttävät yhteistyötä maiden välillä, jotta metsien tarjoamia ratkaisuja pystytään hyödyntämään yhteiskuntien hyväksi.
”Metsät ovat meille monipuolisen hyvinvoinnin perusta ja merkittävä uusiutuva luonnonvara. Kun luonnonvarojen kysyntä kasvaa, metsien merkitys uusiutuvana luonnonvarana korostuu entisestään. Meidän on varmistettava, että metsämme pysyvät terveinä, elinvoimaisina ja kasvukykyisinä myös tulevaisuudessa”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah korosti puheenvuoroissaan. Lisäksi ministeri kertoi Suomen Kansallinen metsästrategia 2035:sta, joka sisältää Suomen metsäpolitiikan keskeiset linjaukset
Yhteistyötä metsien ja metsäsektorin sopeutumiskyvyn vahvistamiseksi lisätään
Ilmastonmuutoksen ennakoidaan lisäävän metsien terveyteen kohdistuvia riskejä. Tuholaisten, tautien, myrskyjen ja metsäpalojen vaikutukset eivät noudata valtioiden rajoja. Siksi riskien hallinta ja tuhoihin reagointi vaativat eurooppalaisen koordinoinnin ja yhteistyön tiivistämistä.
Kokouksessa päätettiinkin perustaa Forest Risk Facility -toimielin, joka tukee rajat ylittävää sektorienvälistä riskien hallintaa kestävän metsätalouden keinoin. Tavoitteena on vahvistaa metsien resilienssiä eli sopeutumiskykyä muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin ja niiden vaikutuksiin.
Ministeri Essayah toi puheenvuorossaan esille maiden välisen yhteistyön ja lisääntyvän tiedonvaihdon tärkeyden metsiin kohdistuvien riskien ja tuhojen ennakoinnissa ja hallinnassa. Ministeri kertoi kokouksessa muun muassa Suomen kokemuksista ilmastokestävästä metsänhoidosta. Tällä tarkoitetaan sekä ilmastonmuutoksen hillintää metsien ja niiden maaperän sitoman ja varastoiman hiilen avulla, että metsien sopeutumista muuttuviin ilmasto-oloihin.
Kokouksessa kuultiin, että Forest Europen lippulaivajulkaisu, Euroopan metsät -raportti, tullaan julkaisemaan ensi vuonna. Raportti sisältää kattavaa tietoa metsien ja metsätalouden tilasta ja suuntauksista yleiseurooppalaisella alueella kestävän metsäntalouden kriteereihin perustuen. Raportti on tarkoitettu erityisesti poliittisen päätöksenteon tueksi.
Saksa on toiminut Forest Europe -metsäministerikonferenssin puheenjohtajamaana vuodesta 2021. Vuoden 2025 alusta Ruotsi ottaa prosessin vetovastuun.
Lähde: maa- ja metsätalousministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.