Hallitus esittää alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan sallimista
Hallitus esittää alkoholilakiin muutosta, joka mahdollistaisi alkoholijuomien toimittamisen asiakkaalle. Käytännössä lakimuutos sallisi muun muassa alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan.
Lakimuutoksen myötä alkoholia voisi tilata ja toimittaa asiakkaille Alkosta sekä muun muassa vähittäismyyntiluvallisista kaupoista, kioskeista, huoltoasemilta ja ravintoloista. Esitys mahdollistaisi alkoholijuomien toimittamisen myös enintään 13 prosentin vahvuisten tilaviinien ja 12 prosentin vahvuisten käsityöläisoluiden valmistajilta, joilla on jo nykyisin lupa myydä omia tuotteitaan niiden valmistuspaikalta.
”Uudistus on maltillinen askel kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria ja -sääntelyä. Alkoholijuomia voisi jatkossa toimittaa kotiin esimerkiksi ruokatilausten tai ravintola-annosten kuljetusten yhteydessä. Kyse on arjen helpottamisesta ja normien purkamisesta. Lakimuutoksessa on kuitenkin huolehdittu vastuullisuudesta. Alkoholijuomien toimitus on luvanvaraista ja valvottua. Alkoholia ei myydä tai toimiteta alaikäisille eikä päihtyneille”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.
Alkoholijuomien toimitus edellyttäisi toimituslupaa ja toimituspassia
Lakimuutoksen myötä alkoholilakiin tulisi vähittäismyyntiluvan ja anniskeluluvan rinnalle uusi alkoholijuomien toimituslupa. Lisäksi kaikilta alkoholijuomien toimittajilta vaadittaisiin erillinen toimituspassi. Toimitusluvan haltijoilta edellytettäisiin lisäksi omavalvontasuunnitelmaa.
Kotimaan vähittäismyynnistä ostettuja alkoholijuomia saisi luovuttaa vastaanottajalle vain kello 9–21. Alkosta tilattuja juomia saisi kuitenkin luovuttaa vain Alkon aukioloaikojen mukaisesti.
Alkoholijuomaa ei jatkossakaan saisi myydä eikä luovuttaa alaikäisille tai vahvasti päihtyneille.
Verkosta tilattaessa ostaja olisi velvollinen todistamaan ikänsä vahvan sähköisen tunnistamisen avulla. Ikä tarkistettaisiin joka kerta todennettavasti myös silloin, kun juomat luovutetaan vastaanottajalle. Viranomaiset valvoisivat ikärajojen noudattamista toimituksissa muun muassa koeostojen avulla.
Lisäksi laissa määriteltäisiin paikat, joihin alkoholia ei saisi toimittaa. Alkoholijuomia ei saisi toimittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluyksikköihin, päiväkoteihin, peruskouluihin tai lasten ja nuorten harrastustiloihin. Toimituskielto koskisi myös ravintoloita, anniskelualueita ja kokoontumislain mukaisia yleisötilaisuuksia sekä tiloja ja alueita, joille poliisi on määrännyt alkoholijuomien nauttimiskiellon yleisen järjestyksen ylläpitämiseksi.
Esitys perustuu hallitusohjelmaan
Esitys liittyy valtion talousarvioon 2025. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025. Voimaantuloa kuitenkin esitetään porrastettavaksi siten, että pääosa toimituslupaa koskevista säännöksistä tulisi voimaan viiden kuukauden kuluttua lain voimaantulosta eli 1.6.2025.
Esitys perustuu hallitusohjelmakirjaukseen:
”Mahdollistetaan myös Alkolle ja kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille alkoholin verkkokauppa sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuitenkin ikärajavalvonta turvaten. Maan sisäisessä toimitusmyynnissä noudatetaan käsityöläispanimo-, pienpanimo- ja tilaviinipoikkeukset huomioiden voimassa olevia kotimaan vähittäismyynnin vahvuusrajoja.”
Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.