Hallitus käsitteli Suomen saamia ihmisoikeussuosituksia
Hallitus käsitteli kansainvälisten ihmisoikeusvalvontaelinten Suomelle antamia ihmisoikeussuosituksia, -ratkaisuja ja -päätelmiä. Käsittely toteutettiin osana valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonannon toimeenpanoa. Hallituspuolueiden valtiosihteerit linjasivat neuvottelun pohjalta tarkemmista suosituksia koskevista jatkotoimista.
Hallitus käsitteli 3. lokakuuta kansainvälisten ihmisoikeusvalvontaelinten Suomelle antamia ihmisoikeussuosituksia, -ratkaisuja ja -päätelmiä. Käsittely toteutettiin osana valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonannon toimeenpanoa. Hallituspuolueiden valtiosihteerit linjasivat neuvottelun pohjalta tarkemmista suosituksia koskevista jatkotoimista.
Suomi on osapuolena keskeisissä kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Ihmisoikeussopimukset muodostavat tärkeän osan kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä, johon sitoutuminen on Suomen kaltaiselle maalle keskeistä. Hallitus sitoutuu kansainvälisen ihmisoikeusjärjestelmän edelleen kehittämiseen sekä raportointi- ja muihin sopimusvelvoitteisiin.
Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomi pitää kiinni keskeisistä arvoista, kuten demokratiasta, oikeusvaltioperiaatteesta, kansainvälisestä oikeudesta ja ihmisoikeuksista, rauhasta, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.
Hallitus tarkasteli erityisesti yhdenvertaisuuteen liittyviä ihmisoikeussuosituksia ulkoministeriön laatiman selvityksen pohjalta. Suomen saamissa suosituksissa painottuvat muun muassa yhdenvertaisuutta koskevan lainsäädännön ja institutionaalisen kehyksen puutteet, viranomaisten osaamisen vahvistaminen, oikeussuojakeinojen toimivuus, saamelaisten oikeudet ja terveys- ja mielenterveyspalveluiden saatavuus. Samoin vihapuhetta ja viharikoksia koskevat suositukset muodostavat merkittävän osan Suomelle annetuista suosituksista.
Suomi on saanut toistuvasti yhdenvertaisuuteen ja eri väestöryhmien oikeuksien toteutumiseen liittyvän tiedon tuottamista koskevia suosituksia. Ihmisoikeusvalvontaelimet ovat muun muassa todenneet, etteivät tilastot anna kattavaa kuvaa etnisten vähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa.
Ihmisoikeussuositusten käytännön toimeenpanoa koordinoi valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeusverkosto.
Linjaukset jatkotoimista
Yleiset linjaukset
- Suomen saamien ihmisoikeussuositusten täytäntöönpanon seurantaa jatketaan poliittisella tasolla.
- Ihmisoikeussuosituksista hallituksen neuvottelua varten laadittu kooste toimitetaan tiedoksi eduskunnalle.
- Ulkoministeriö kehittää edelleen ihmisoikeussuosituksia koskevaa tietopankkia.
Lainsäädännön ja institutionaalisen kehyksen puutteet
- Yhdenvertaisuuslakiin vuonna 2023 tehdyllä muutoksella laajennettiin yhdenvertaisuusvaltuutetun mandaattia työelämäsyrjintään sekä lisättiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle mahdollisuus suositella hyvitystä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun sekä -lautakunnan uudistetun mandaatin toimivuudesta toteutetaan lainsäädännön jälkiarviointi.
Tietojen keruu ja tilastoinnin puutteellisuus
- Yhdenvertaisuutta koskevan tilastoinnin kehittämistä varten käynnistetään valtioneuvoston kanslian tutkimushanke. Tiekartta kansallisen yhdenvertaisuustietopohjan kehittämiseksi laaditaan osana kansallisen syrjinnän seurantajärjestelmän kehittämistä.
- Hyödynnetään ja kehitetään edelleen kansallisia perus- ja ihmisoikeusindikaattoreita
- Koulutuksen ja tietoisuuden lisääminen viranomaisille
- Valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonannon mukaisesti virkamiesjohdolle ja poliittisille päättäjille järjestetään koulutusta. Laajemmasta ihmisoikeuskasvatuksesta linjataan osana kansallista perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa.
Syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden rakenteet sekä saamelaisten oikeudet alkuperäiskansana
- Hallituksen tavoitteena on parantaa saamelaisten itsehallinnon ja oikeuksien toteutumista. Hallituksen esitys uudeksi saamelaiskäräjälaiksi on eduskunnan käsiteltävänä.
- Suomen valtio on sitoutunut saamelaisten totuus- ja sovintokomission työhön hallitusohjelman mukaisesti. Komission tehtävänä on selvittää saamelaisten kokemuksia Suomen valtion ja eri viranomaisten toimista ja tehdä tämä tieto näkyväksi.
Viharikosten ja vihapuheen torjunta
- Vihapuhetta ja viharikoksia koskevat suositukset sekä niiden pohjalta käynnistetyt kansalliset toimet kartoitetaan osana yhdenvertaisuustiedonannon toimeenpanoa. Kartoituksen johtopäätökset raportoidaan seuraavassa hallituksen ihmisoikeussuosituskäsittelyssä.
- Oikeusministeriön asettama selvitysmies on arvioinut EU:n rasismipuitepäätöksen vaikutuksia rikoslakiin. Hallitus arvioi selvityksen pohjalta mahdollisuuksia selkiyttää kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevaa sääntelyä kansainvälisiä velvoitteita vastaavasti.
Lähde: valtioneuvoston tiedote
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.