”Haluan rakentaa monimuotoista ja sosiaalisesti kestävää Helsinkiä”

09.04.2025 14:15

VIISI AJATUSTA | Hekan uusi toimitusjohtaja Maria Aspala aloitti tehtävässään 1. huhtikuuta.

Helsinki kasvaa vauhdilla, ja kasvavan pääkaupungin mukana myös asuntotuotannon tarpeet kasvavat. Onneksi Helsingillä on erinomainen asunto-ohjelma, jonka toteuttamisessa Hekalla on merkittävä rooli. Pääsen nyt yhdessä muiden hekalaisten kanssa muokkaamaan Hekasta entistä tehokkaammin toimivaa yhtiötä. Tavoitteenamme on varmistaa sujuvat asiakaspalveluprosessit ja huolehtia siitä, että Helsinkiin valmistuu uusia asuntoja suunnitellusti yhteistyökumppaniemme kanssa. Toiminnan on tuotettava lisäarvoa asukkaiden lisäksi myös omistajallemme Helsingille.

Helsingin vahvuus moniin muihin kaupunkeihin verrattuna on, että täällä tunnistetaan monimuotoisen asuntotuotannon tarve. Uusille asuinalueille halutaan rakentaa monenlaista asuntokantaa kaupungin asukkaiden erilaisiin tarpeisiin. Toki haasteitakin on, erityisesti korkojen nousun myötä, mutta tilanne on onneksi parantunut korkojen laskettua. Rahoituksen hallinta on kuitenkin edelleen tarkassa valvonnassa.

Työni keskiössä tulee olemaan toimintojen johtaminen ja niiden jatkuva kehittäminen. Yhtiön suuri koko tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tähän. Pienemmissä asuntoyhtiöissä toimitusjohtajan aika menee usein investointien läpiviemiseen ja tonttihankintoihin, mutta Hekassa minulla on paremmat mahdollisuudet kehitystyöhön. Tämä on konkreettinen muutos, ja suunta on oikea. Heka on Suomen suurin vuokranantaja, joten se tarjoaa varmasti parhaan mahdollisen näköalapaikan vuokra- ja kiinteistöliiketoimintaan. Olemme mielenkiintoisessa vaiheessa, sillä Heka on 2020-luvulla kehittynyt useiden alueyhtiöiden fuusioitumisen myötä. Tämä tuo mukanaan omat haasteensa ja mahdollisuutensa, sillä organisaatio on edelleen muutoksessa.

Olin vasta 10-vuotias, kun ilmoitin haluavani isona juristiksi. En tietenkään tiennyt, millaista juristin työ todella olisi. Ajatus toisten puolustamisesta ja auttamisesta kuitenkin houkutti minua, ja saattoi olla, että tuolloin televisiossa pyörinyt Matlock ja muut oikeussalijännärit vaikuttivat.

Opiskeluaikana suunnittelin uran sopimusjuristina ja keskittymistä erityisesti velvoiteoikeuteen. Asuntoala alkoi kuitenkin kiinnostaa ja vei pian mennessään. Toimin ensin Saton kiinteistölakimiehenä, ja hyvin pian huomasin asumisen tuntuvan kutsumukselta. Asuntoyhtiössä työskentely antoi mahdollisuuden tarkastella asumista monelta eri kantilta: se oli yhdistelmä pehmeämpää työtä, kuten sisustamiseen ja visuaaliseen suunnitteluun liittyvää pohdintaa, sekä kovempaa juridiikkaa, kuten yhtiöjärjestelyjen pohtimista. Kaikki se oli todella antoisaa.

Urallani tärkein vaihe on ollut juuri Saton kiinteistölakimieheksi pääseminen. Sitä ennen työskentelin asianajo-, lakiasiain- ja perintätoimistoissa eri tehtävissä, mutta kiinteistölakimiehenä minulle avautui kiinteistöhallinnan ja asuntosektorin maailma. En osaa nimetä mitään yhtä varsinaista esikuvaa, mutta arvostan suuresti kaikkia kiinteistöalan konkareita, joilta olen saanut ammentaa kokemuksia ja oppeja.

Vahvuuteni on laaja osaaminen asunto- ja kiinteistöalalta. Olen työskennellyt niin vuokrapuolella kuin asuntosijoitus- ja asumisoikeusyhtiöissä, mikä on antanut minulle kattavan ymmärryksen alan monista eri puolista. Asuminen on Suomessa erittäin säännelty ala, joten vahvasta juridiikan osaamisesta on ollut paljon hyötyä.

Tavoitteeni Hekassa on ylläpitää sosiaalisesti kestävää Helsinkiä. Tämä ei ole mahdollista ilman hyvää yhteistyötä viranomaisten, päättäjien ja tietysti myös asukkaidemme kanssa. Tehtäväni on huolehtia siitä, että eri tulotasoilla olevat ihmiset löytävät kodin Helsingistä. Asuntopolitiikassa on tapahtunut viime vuosina merkittäviä muutoksia: esimerkiksi korkotukilainoja myöntävä ARA on sulautettu osaksi ympäristöministeriötä, ja Valtion asuntorahasto on nyt osa valtion budjettia. Nämä ovat isoja askelia, jotka vaikuttavat koko asuntoalaan.

Olen nyt töissä edellisiä työpaikkojani merkittävästi suuremmassa yrityksessä. Lähes 700 työntekijän organisaatioon tutustuminen vie aikaa. Käytännössä tämä tarkoittaa aivan uudenlaista arjen aikatauluttamista ja organisoimista. Uskon kuitenkin, että isossa organisaatiossa on mahdollista keskittyä entistä enemmän johtamiseen ja ihmisten kohtaamiseen.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1981
Perhe: Aviomies, tytär ja kaksi koiraa
Tutkinnot ja arvonimet: OTM
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Turun yliopisto 2010
Lempioikeudenala: Velvoiteoikeus
Jos ei olisi juristi, olisi: Palvelumuotoiluun tai kaupallisiin aineisiin liittyvä työ
Motto: Where there’s a will, there’s a way

Suosittelen
Kirja: Risto Siilasmaa, Paranoidi optimisti
Elokuva: Suon villi laulu
Laulu: Myrskyluodon Maija

Kirjoittaja Juha Riihimäki

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää