Hän on Vuoden 2023 yritysjuristi – ”Minulla kävi hyvä tuuri”
Sirpa Poitsalon opiskelupaikka varmistui kauppakorkeakoulun abi-infossa, jossa kerrottiin karu tilasto kauppatieteilijänaisten uranäkymistä 1980-luvulla.
Kun vuoden yritysjuristiksi valittu Sirpa Poitsalo lähtee aamuisin töihin, hän on innoissaan tulevasta työpäivästä.
”Monipuolisuus”, tiivistää Konecranesin lakiasiainjohtajana työskentelevä Poitsalo yritysjuristin työn parhaat puolet. ”En ole kyllästynyt, vaikka olen ollut täällä tosi pitkään.”
Sirpa Poitsalo nimettiin Vuoden 2023 yritysjuristiksi viime viikolla. Tunnustuspalkinto jaettiin Alma Median järjestämässä tapahtumassa 12. joulukuuta Helsingissä.
Poitsalo on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran ensin Koneella ja sitten yhtiön nosturiliiketoiminnan yrityskaupassa 1994 syntyneen Konecranesin palveluksessa.
”Unelmatyö”
Helsingistä kotoisin oleva Sirpa Poitsalo pääsi Koneelle harjoittelijaksi jo ennen valmistumistaan oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 1990. Päätös oikeustieteen opinnoista syntyi lukiossa ja vahvistui lukiolaisille järjestetyssä abi-infossa.
”Kauppiksen tilaisuudessa kerrottiin, että kolmannes naiskauppatieteilijöistä toimii sihteerin tehtävissä. Se jäi mieleen”, Poitsalo naurahtaa 1980-luvun tapahtumille. ”Ajat olivat toisenlaiset.”
Juristitutkinto on Poitsalon mukaan laaja-alainen yleistutkinto, joka antaa edellytykset moneen. Opiskeluaikana ei vielä tarvitse tietää, millaiseen työhön haluaa.
”Minulla kävi hyvä tuuri, kun pääsin heti aluksi unelmatyöpaikkaani.”
Harjoittelupaikka Koneelle avautui tavanomaisen hakuprosessin kautta. Poitsalon tavoitteena oli päästä kansainvälistä liiketoimintaa tekevään yhtiöön, eikä niitä tuohon aikaan ollut yhtä paljon kuin nyt.
Oppimisen paikka
Konecranesin lakiasiainjohtaja Poitsalosta tuli vain 36-vuotiaana, kun hänen edeltäjänsä siirtyi yhtiöstä pois.
Jo uran alkutaipaleelle mahtui kaikenlaista kiinnostavaa. Pörssilistautuminen vuonna 1996 oli nuorelle juristille oppimisen paikka, samoin pian Konecranesilla alkanut yrityskauppojen aalto.
Alkuajoista tekeminen on muuttunut paljon. Vuonna 1994 emoyhtiöstä irtautunut Konecranes oli nykyistä selvästi pienempi yritys, jolla oli alkuun vain yksi juristi. Myös Poitsalolle Konecranesin perustaminen merkitsi uudenlaisia tehtäviä.
”Se oli tavallaan siirtymä uuteen yritykseen. Pääsin mukaan kehittämään pääkonttoritoimintoja”, hän kertoo.
Sittemmin yhtiö on kasvanut suureksi globaaliksi toimijaksi. Myös lakifunktio on muuttunut ja mukaan on tullut uudenlaista tekemistä, esimerkiksi compliancea ja riskienhallintaa.
”Jokainen projekti on oppimisprosessi. Kunkin toimeksiannon alussa on hyvä kysyä, mistä on kyse, mikä on tärkeää ja mitä tällä tavoittelemme.”
Näitä ominaisuuksia vaaditaan
Hyvältä yritysjuristilta vaaditaan monipuolista osaamista. Yritysjuristin tärkein tehtävä on Poitsalon mukaan tukea liiketoimintaa ja varmistaa että sen tavoitteet saavutetaan.
”Yritysjuristin on ymmärrettävä liiketoiminnan perusasiat. Mistä syntyy yrityksen kannattavuus ja missä ovat riskit”, hän luettelee.
Poitsalo kertoo, että hän hakeutuu tehdaskäynneille aina kun tilaisuus tarjoutuu. Bisneksen ymmärtäminen ei tarkoita teknisten yksityiskohtien hallintaa, vaan kokonaisuuksien hahmottamista.
Hyvä yritysjuristi on Poitsalon mukaan yhteistyökykyinen, sietää stressiä ja kykenee itsenäiseen työskentelyyn. Yritysjuristin pöydälle tulee monenlaisia asioita, siksi pitää osata priorisoida.
Yritysjuristin pitää hakea ratkaisuja, ei takertua ongelmien kaiveluun.
”Juristin tehtävä on löytää sopiva ratkaisu, vaikka ensimmäinen ajatus ei välttämättä toimisikaan.”
Yritysjohto ei yleensä halua kuulla lakipykälistä, vaan yritysjuristin on puhuttava selkokieltä. Hänen on myös oltava hyvä kuuntelija.
”Onnistuminen vaatii kokonaisuuksien hallintaa, mutta samalla on kyettävä näkemään yksityiskohdat.”
Kansainvälisyys lisää työn kiinnostavuutta. Monen globaalin yhtiön tavoin myös Konecranesissa suurin osa ihmisistä käyttää työkielenään muuta kuin äidinkieltään. Myös lainsäädäntö ja terminologia voivat vaihdella valtiosta toiseen.
Sirpa Poitsalo korostaa myös verkottumisen merkitystä. Yritysjuristi tarvitsee toisinaan asianajotoimistojen apua ja kollegoiden kanssa sparrailua.
”Kontakteja on hyvä luoda, sillä koko ajan tulee uusia lakeja ja ohjeistuksia. Niistä on välillä hyvä keskustella kollegoiden kanssa”, hän sanoo ja kertoo palkkatyön ulkopuolisista tehtävistään muun muassa Teollisuusjuristeissa ja Keskuskauppakamarin lakivaliokunnassa.
Tekoäly tuo muutoksia
Sirpa Poitsalon yli 30 vuoden mittaiselle uralle on mahtunut tavattoman paljon kiinnostavaa. Neljä asiaa hän kuitenkin nostaa pyydettäessä erityisesti esiin.
”Yritysostoaalto 2000-luvun alussa, Terex-kaupat, fuusioprosessi ja nyt parhaillaan käynnissä oleva tekoälyn tuoma murros.”
Konecranes laajeni 2000-luvulla voimakkaasti ja yrityksiä hankittiin muun muassa Saksasta ja Yhdysvalloista. Terex-kauppa puolestaan oli monivaiheinen vyyhti, mutta lopulta kauppa meni maaliin. Fuusiolla Poitsalo viittaa Konecranesin ja Cargotecin yhdistymissuunnitelmaan, joka kuitenkin kaatui kilpailuviranomaisten vastustukseen.
”Fuusiosta ei tullut mitään, mutta se oli iso prosessi juristeille ja avasi läheltä eri kilpailuviranomaisten toimintatapoja.”
Tekoälyn hyödyntäminen tulee muuttamaan juristin työtä ja esimerkiksi nuorten juristien koulutusta erittäin nopeasti.
Miten neuvoisit vastavalmistunutta itseäsi, jos siihen avautuisi mahdollisuus?
”Jos olisin nyt aloittamassa uraani, kehottaisin paneutumaan teknologiaan. Jatkossa tulee olemaan entistä vaikeampaa soveltaa juridisia sääntöjä, jos ei ymmärrä tekniikkaa.”
Yritysjuristin työn hienous on, että siinä näkee myös oman työnsä jäljen.
”Tässä kokee asioiden alun ja lopun ehkä eri tavalla kuin esimerkiksi asianajotoimistossa”, Poitsalo pohtii.
Vuoden yritysjuristi 2023 -tunnustuspalkinto julkistettiin ja jaettiin Alma Talentin järjestämässä Yritysjuristi 2023 -tapahtumassa 12.12.2023. Tapahtuma keräsi yli 110 osallistujaa.
Alma Talent julkaisee myös Juristikirjettä.
Kirjoittaja Katja Boxberg
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!