Helsingin sopimuksen päivittäminen aiheena Pohjoismaiden neuvostossa
Pohjoismaiden neuvoston valiokunnat ja puheenjohtajisto kokoontuvat syyskauden ensimmäisiin kokouksiin Maarianhaminaan 16.–17.9.2024.
Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kokouksessa tiistaina 17.9. tarkastellaan Helsingin sopimuksen päivittämistä. Tavoitteena on, että Helsingin sopimukseen sisällytettäisiin muun muassa turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, siviiliturvallisuus, varautuminen ja yhteiskuntaturvallisuus. Päivitystarvetta on käsitelty viimeksi puheenjohtajiston kokouksessa kesäkuussa 2024. Tuolloin puheenjohtajisto päätti jatkaa valmistelua Pohjoismaiden hallituksille annettavasta suosituksesta Helsingin sopimuksen päivittämisestä. Ehdotuksesta äänestettäneen Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Reykjavikissa lokakuussa. Helsingin sopimus eli yhteistyösopimus Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan välillä allekirjoitettiin 23.3.1962. Helsingin sopimus on virallisen pohjoismaisen yhteistyön juridinen perusta.
Kokousviikolla järjestettävässä yhteiskokouksessa maanantaina 16.9. pohdittiin Pohjolan vision syventämistä. Vuonna 2019 hyväksytyn pohjoismaisen yhteistyön vision mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Visio ohjaa Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston toimintaa sen eri tasoilla.
Valiokunnissa esillä pohjoismainen yhteistyö turvallisemmasta digitaalisesta demokratiasta lapsille ja nuorille
Neuvoston valiokuntakokouksissa tiistaina 17.9. käsitellään keinoja taata turvallinen digitaalinen demokratia lapsille ja nuorille. Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa - sekä Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnat saavat kokouksissaan katsauksen Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen hankkeesta, jolla edistetään pohjoismaista yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja turvallisuuden varmistamiseksi verkossa. Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnalla on tästä aiheesta käsittelyssä myös jäsenaloite.
Kasvu- ja kehitys Pohjolassa -valiokunnan kokouksessa on esillä pohjoismainen verosopimus. Valiokunnan tavoitteena on saada lisätietoa siitä, milloin ja miten Pohjoismaiden välinen sopimus pannaan täytäntöön, onko Pohjoismaiden välinen koordinointityö vireillä vai tullaanko nykyinen pohjoismainen verosopimus korvaamaan kokonaan eurooppalaisella sopimuksella ennen vuotta 2030. Valiokunnan mukaan nykyisen yhteispohjoismaisen verosopimuksen uudistaminen tarjoaisi toisessa maassa työskenteleville paremman turvan.
Ympäristönsuojeluun ja kestävään luonnonvarojen käyttöön keskittyvä Kestävä Pohjola -valiokunta pohtii tiistain 17.9. kokouksessaan keinoja ruokahävikin pienentämiseen. Esillä on muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston laatima raporttiluonnos, jonka tavoitteena on antaa Pohjoismaille poliittisia suosituksia, jotta ne voisivat nopeuttaa toimia ruokahävikin vähentämiseksi sekä kansallisesti että alueellisesti. Ruokahävikki on myös valiokunnalle jätetyn jäsenehdotuksen aiheena.
Eduskunnasta Maarianhaminan kokouksiin osallistuvat kansanedustajat Ville Väyrynen (Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kok.), Kim Berg (valtuuskunnan varapuheenjohtaja, sd.), Eva Biaudet (r.), Maaret Castrén (kok.), Juho Eerola (ps.), Noora Fagerström (kok.), Timo Furuholm (vas.), Jani Kokko (sd.), Anna-Kristiina Mikkonen (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Jouni Ovaska (kesk.), Pinja Perholehto (sd.), Minna Reijonen (ps.) ja Markku Siponen (kesk.).
Lähde: eduskunnan tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.