Henna Pajulammi
Kuva: Tuomioistuinvirasto / Marianna Järvinen

Henna Pajulammi uskoo yhteistyöhön ja ratkaisujen aikaansaamiseen

25.09.2024 12:54

NIMITYSVALIOKUNTA | Henna Pajulammi on aloittanut Tuomioistuinviraston tuomioistuinten tuesta ja yhteiskuntasuhteista vastaavana päällikkönä 1.9.2024.

Miksi juuri sinusta tuli Tuo­miois­tuin­vi­ras­ton ver­kos­to­pääl­lik­kö?

Olen ollut monipuolisesti kiinnostunut oikeudellisista tehtävistä ja se näkyy myös työurallani. Olen oikeustieteen tohtori, työskennellyt yliopistolla, tuomioistuinlaitoksessa ja asianajajana. Minulla on käytännön kokemusta työskentelystä oikeudenhoidon ketjun eri toimijoiden kanssa. Riidanratkaisuun erikoistuneena asianajajana tutuiksi ovat tulleet paitsi yksityisten avustajien toiminta, myös yhteistyö esimerkiksi poliisin ja syyttäjälaitoksen kanssa. Ennen asianajajan uraa suoritin tuomioistuinharjoittelun Seinäjoen käräjäoikeudessa, opiskelin UCLA Law Schoolissa Los Angelesissa ja väittelin oikeustieteen tohtoriksi Lapin yliopistosta. Kaikissa näissä tehtävissä olen pitänyt tärkeänä kykyä yhteistyöhön ja ratkaisujen aikaansaamiseen. Uskon, että myös aito kiinnostukseni laadukasta oikeudenhoitoa ja oikeusvaltion puolustamista kohtaan välittyi haastatteluissa.

Odotukset uudesta työstäsi?

Oikeudenhoidon ongelmat koskettavat vähintään välillisesti koko yhteiskuntaa. Luottamus oikeusvaltioon on keskeistä yhteiskunnan yhtenäisyyden, demokraattisen toimintakulttuurin, yhteiskuntarauhan ja kansantalouden kannalta. Oikeudenkäyntien pitkä kesto, riski korkeista oikeudenkäyntikuluista ja yleinen resurssien niukkuus asettavat merkittäviä haasteita koko oikeudenhoidon ketjulle – myös ja erityisesti tuomioistuinlaitokselle. Lisäksi esimerkiksi digitalisaatio ja vihreä siirtymä tuovat muutoksia mutta myös mahdollisuuksia, jotka näkyvät tuomioistuintyön arjessa päivittäin. Odotan, että saan olla mukana kehittämässä tuomioistuinlaitosta, jonka toiminta on taloudellisesti, ympäristöllisesti ja inhimillisesti kestävää. Odotan myös, että monet oikeudenhoitoon liittyvät haasteet näkyvät ihan konkreettisesti työpöydälläni, ja pääsen vaikuttamaan paremman oikeudenhoidon puolesta yhdessä etevien kollegoiden kanssa. Haluan kannustaa oikeudenhoidon toimijoita jatkossakin tekemään yhteistyötä oikeusvaltion ja paremman oikeudenhoidon puolesta.

Uran kolme tärkeintä vuotta

Vuosi 2004: Pääsin sisään Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekuntaan. Muistan ihan tarkasti, kuinka istuin asuntoni sohvalla ja tuijotin postiluukkua. Tiesin, että posti jaettaisiin aamupäivällä. Kun kirje kolahti luukusta sisään, uskalsin jo olla toiveikas. Kuori oli paksu. Pääsin opiskelemaan haluamaani alaa ja se osaltaan sinetöi sen tien, jolla edelleen olen. Juridiikka on osoittautunut loputtoman mielenkiintoiseksi alaksi, joka tarjoaa haasteita ja oivalluksia uteliaalle mielelle.

Vuosi 2011: Sain kunnian vastaanottaa arvostetun Fulbright-järjestön stipendin, jonka turvin lähdin vuodeksi tekemään tutkimusta Los Angelesiin UCLA Law Schooliin. ”Losissa” oli kiehtova ilmapiiri. Juridiikan opiskelijoita oli jokaisesta maailman kolkasta ja tunsimme yhteenkuuluvuutta. Yhtenä kohokohtana muistan osallistuneeni nyt jo edesmenneen professori Ronald Dworkinin luennolle. Hän luennoi turkoosit sukat jalassa kirjastaan ”Justice for Hedgehogs”. Oikeusteorian harrastajana olin haltioissani. Harmittelen edelleen sitä, että luennon jälkeisessä cocktailtilaisuudessa en kehdannut mennä pyytämään hänen nimikirjoitustaan. Vuodesta Losissa jäi onnelliset muistot, paljon kansainvälisiä yhteyksiä ja rohkeus kohdata koviltakin tuntuvia haasteita pilke silmäkulmassa.

Vuosi 2014: Alkusyksystä vuonna 2014 aloitin työt asianajotoimistossa ja päädyin suoraa päätä keskelle kiinnostavaa riitajuttua. Olen valtavan kiitollinen silloisille kollegoille, jotka voimiaan säästämättä jaksoivat perehdyttää minua riidanratkaisun kiemuroihin. Pääsin mukaan toinen toistaan kiinnostavampiin juttuihin ja ala imaisi mukaansa. Samana vuonna, loppusyksystä, väittelin tohtoriksi. Koko väitöskirjaprosessi oli uskomattoman hieno kokemus, josta jäljelle on jäänyt pelkästään hyviä muistoja. Akateemisen kirjoittamisen ja tutkimisen harjoitteleminen väitöskirjan verran ovat olleet valtavaksi hyödyksi myöhemmissä tehtävissä. Relevantin tiedon löytäminen ja kriittinen tarkastelu ovat juristin tehtävissä sekä hyveitä että välttämättömyyksiä.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1983
Perhe: Aviomies ja kaksi lasta
Tutkinnot ja arvonimet: Oikeustieteen tohtori ja varatuomari
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Lapin yliopisto, OTK 2008 ja OTT 2014
Lempioikeudenala: Prosessioikeus (myös oikeusteoria ja valtiosääntöoikeus)
Jos ei olisi juristi, olisi: Kuvataiteilija
Motto: Elämän sivu on pitkä.

Suosittelen
Kirja: Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti
Laulu: John Williams: Theme from Jurassic Park
Sarja / podcast: Sami & Jorma -podcast
Laji: kävely
Kuvataiteen teos: Kaikki Soile Yli-Mäyryn teokset
Ajankohtaista alallasi: Esimerkiksi oikeusprosessien sujuvoittamiseen liittyvät hankkeet.

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää