Huomautus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle – kehitysvammapalvelujen järjestämisessä vakavia puutteita ja epäkohtia
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen lainsäädännön ja hyvän hallintotavan vastaisesta menettelystä kehitysvammapalvelujen järjestämisessä ja toteuttamisessa sekä siihen liittyvässä päätöksenteossa.
Aluehallintoviraston mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen järjestämisessä ja toteuttamisessa sekä siihen liittyvässä päätöksenteossa on vakavia puutteita ja epäkohtia. Aluehallintovirasto antoi 14.8.2024 valvontapäätöksen (PSAVI/11385/2023), jossa se katsoo, että kehitysvammapalvelujen asiakkaiden oikeus hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun ei ole kaikilta osin toteutunut.
Aluehallintovirastolle tuli 9.9.2023–14.8.2024 yhteensä 26 kirjallista kantelua, epäkohtailmoitusta tai muuta yhteydenottoa, jotka koskivat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen menettelyä. Yhteydenotot koskivat kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen järjestämistä ja toteuttamista sekä siihen liittyvää päätöksentekoa.
Lisäksi aluehallintovirastoon tuli ajalla 1.1.2023–14.8.2024 yhteensä 33 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen laatimiin kehitysvammaisten erityishuolto-ohjelmiin ja erityishuollon palvelupäätöksiin liittyvää oikaisuvaatimusta.
Aluehallintovirasto otti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen menettelyn kehitysvammaisten erityishuollon palvelujen järjestämisessä ja siihen liittyvässä päätöksenteossa sosiaalihuollon valvonta-asiana selvitettäväksi.
Aluehallintovirasto totesi puutteita
- asiakkaiden neuvonnassa ja ohjauksessa
- asiakkaiden yksilöllisen palveluntarpeen ja edun huomioimisessa
- muutoksista tiedottamisessa
- päätöksenteon muodoissa, sisällöissä, voimassaoloissa sekä menettelyissä
- päätösten toimeenpanossa sekä
- omavalvonnassa.
”Hyvinvointialueen tulee järjestää erityishuollon palvelut sisällöltään, laadultaan, määrältään ja tuottamistavaltaan vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen ja edun mukaisina”, kertoo ylitarkastaja Pia Määttä Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Lisäksi erityishuollossa olevalle henkilölle on lain mukaan turvattava mahdollisuus osallistumiseen ja vaikuttamiseen omissa asioissaan.
Valvontapäätöksessä aluehallintovirasto kiinnitti hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen johtavien viranhaltijoiden huomiota siihen, että omavalvontaa tulee toteuttaa säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla palvelujen saatavuuden, jatkuvuuden, turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Aluehallintovirasto kehotti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta laatimaan kehitysvammapalvelujen omavalvontasuunnitelman 30.10.2024 mennessä sekä toimeenpanemaan viivytyksettä kaikki aluehallintoviraston lainvoimaiset erityishuollon oikaisuvaatimusasioissa antamat päätökset.
Aluehallintovirasto tulee jatkovalvonnan yhteydessä pyytämään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta erillisen selvityksen niistä toimenpiteistä, joihin aluehallintoviraston valvontapäätöksen johdosta on ryhdytty.
”Jatkamme Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kehitysvammapalvelujen järjestämisen valvontaa ja tulemme tekemään kehitysvammapalveluihin valvontatarkastuskäynnin kuluvan vuoden loppuun mennessä”, kertoo ylitarkastaja Määttä.
Aluehallintovirasto valvoo toimialueellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja tuottamisen lainmukaisuutta ja antaa siihen liittyvää ohjausta.
Lähde: aluehallintoviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.