Hy­vin­voin­tia­luei­den aloitepalvelun ensimmäinen pilottiversio julki

08.10.2024 11:21

Hyvinvointialuealoite.fi:ssä hyvinvointialueen jäsenet ja palveluiden käyttäjät voivat tehdä aloitteita hyvinvointialueen toiminnasta ja palveluista. Hyvinvointialueen 15 vuotta täyttäneet asukkaat voivat tehdä palvelussa myös hyvinvointialueen kansanäänestysaloitteita. Pilottiversio sisältää kaikki keskeiset toiminnallisuudet.

Käyttäjät voivat lisäksi kannattaa ja selata muiden tekemiä aloitteita sekä tarkastella hyvinvointialueiden antamia vastauksia aloitteisiin ja väliaikatietoja. 

Hyvinvointialueiden kirjaamot vastaanottavat palvelun kautta tehdyt aloitteet ja välittävät ne käsiteltäviksi hyvinvointialueille. Hyvinvointialueiden on käsiteltävä ja vastattava kaikkiin aloitteisiin. Hyvinvointialueiden julkisesti palvelussa antamat vastaukset aloitteisiin lisäävät avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Hyvinvointialue voi kuitenkin vastata aloitteeseen myös suoraan aloitteen tekijöille, esimerkiksi sähköpostitse, jolloin vastaus ei näy palvelussa. 

Kaikki 21 hy­vin­voin­tia­luet­ta mukana palvelussa

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Hyvinvointialuealoite.fi-palvelussa voi tehdä aloitteita hyvinvointialueille kuuluvista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista. Helsingin kaupunki on poikkeus, sillä se järjestää edelleen itse sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimen. Tämän takia helsinkiläiset eivät voi tehdä hyvinvointialueiden aloitepalvelussa aloitteita, vaan he käyttävät jatkossakin kuntalaisaloitepalvelua.

Hyvinvointialueen jäsenten ja asukkaiden oikeus tehdä aloite hyvinvointialueen toiminnasta tai palvelusta sekä asukkaiden oikeus tehdä aloite hyvinvointialueen kansanäänestyksestä perustuvat lakiin. Aloitteen hyvinvointialueelle voivat tehdä ja kannattaa ne, joilla on aloiteoikeus hyvinvointialueella. Aloiteoikeus on hyvinvointialueen palvelua käyttävillä ja hyvinvointialueen jäsenillä. Hyvinvointialueen jäseniä ovat

  • henkilöt, joiden kotikunta on hyvinvointialueella
  • kunnat, jotka sijaitsevat hyvinvointialueella
  • yhteisöt ja säätiöt, joiden kotipaikka on hyvinvointialueella olevassa kunnassa, sekä
  • ne, jotka omistavat tai hallitsevat hyvinvointialueella sijaitsevaa kiinteää omaisuutta.

Hyvinvointialueilla on voinut tehdä aloitteita jo ennen palvelun julkaisemista sähköpostitse tai postitse.

Palvelua kehitetään palautteen perusteella

Palvelun pilottiversiota kehitetään käyttäjien antaman palautteen avulla ja siihen lisätään myös uusia toiminnallisuuksia myöhemmin. Palautetta pilottiversion käytöstä voi antaa sähköpostitse hyvinvointialuealoite@gov.fi ja demokratia.ork@om.fi.

Palvelua voi käyttää suomeksi ja ruotsiksi, ja sen käyttö on maksutonta.

Hyvinvointialuealoite.fi on oikeusministeriön ja Oikeusrekisterikeskuksen tuottama verkkopalvelu. Uusi aloitepalvelu on osa oikeusministeriön demokratiaverkkopalveluiden kokonaisuutta, johon kuuluvat muun muassa kansalaisaloite.fi-  ja kuntalaisaloite.fi-palvelut.

Lähde: oikeusministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää