Ilmastonmuutoksen vaikutukset terveyteen esillä ensimmäistä kertaa COP28-kokouksessa
Kansainvälisen ilmastokokouksen COP28:n yhteydessä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilmasto ja terveys -päivä, joka sisältää ministeritason kokouksen. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin ja terveysjärjestelmien ja yhteiskuntien kestävyyteen sekä muistuttaa, että ilmastokriisi on myös terveyskriisi.
Ilmastonmuutoksen seurauksena kestävän kehityksen tavoitteiden ja universaalin terveyskattavuuden saavuttaminen vuoteen 2030 ovat uhattuna. Eriarvoisuus maiden välillä ja maiden sisällä kasvaa huolestuttavasti.
Ilmastonmuutoksella on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia mm. naisten ja tyttöjen, nuorten sekä luonnon kanssa kiinteässä yhteydessä elävien alkuperäiskansojen terveyteen ja hyvinvointiin. Arviolta 3,6 miljardia ihmistä elää globaalisti ympäristöissä, jotka ovat erittäin haavoittuvia ilmastonmuutoksen vaikutuksille.
Suomea COP28:n ilmasto ja terveys -päivän (3.12.2023) kokouksissa edustaa valtiosihteeri Laura Rissanen.
”Suomi korostaa kokouksissa muun muassa terveysjärjestelmien resilienssin vahvistamista, poikkihallinnollisen yhteistyön tärkeyttä, alueellisten erojen huomiointia ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia erityisesti sukupuolten tasa-arvoon”, valtiosihteeri Rissanen sanoo.
”Pahimmillaan ilmastonmuutos vahvistaa sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Terveyteen, turvallisuuteen ja toimeentuloon kohdistuvien uhkien kohteena on erityisesti naisia ja tyttöjä”, valtiosihteeri Rissanen lisää.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat monisyiset. Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen suorasti ja epäsuorasti ja on vahvasti linkittynyt ympäristöllisiin, sosiaalisiin, taloudellisiin ja kansanterveydellisiin tekijöihin.
”On tärkeää tunnistaa ympäristön, talouden ja terveyden välillä olevat liitännäisyydet kestävän kehityksen kannalta ja edistää poikkihallinnollista yhteistyötä valtioneuvostossa ja koko yhteiskunnassa”, valtiosihteeri Rissanen sanoo.
COP28:n yhteydessä allekirjoitettavan ilmasto ja terveys -julkilausuman tavoitteena on vahvistaa maailman maiden sitoutumista siihen, että ilmastonmuutoksen terveydelle ja terveysjärjestelmille aiheuttamiin uhkiin vastataan nykyiset ja tulevat sukupolvet huomioiden. Sosiaali- ja terveysministeriö on allekirjoittanut sitoumuksen.
Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.