Itämeren maat tiivistävät energiayhteistyötä
Itämeren rantavaltiot aikovat moninkertaistaa merituulivoiman hyödyntämisen ja edistää muutenkin uusiutuvan energian tuotantoa. Myös energian jakeluverkostoa maiden välillä kehitetään energiansaannin turvaamiseksi. Yhteistyön tiivistämisestä sovittiin Itämeren alueen energiaturvallisuus-huippukokouksessa, joka järjestettiin Tanskan pääministerin virka-asunnolla Marienborgissa 30.8.2022. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin.
Huippukokous tuomitsi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan ja energian käyttämisen aseena koko Eurooppaa vastaan. Kokous korosti, että on tärkeää parantaa Euroopan energiaomavaraisuutta ja irrottautua venäläisestä energiasta mahdollisimman nopeasti. Kokoukseen osallistuneet maat sitoutuivat tekemään tiivistä yhteistyötä tavoitteen saavuttamiseksi myös poliittisella tasolla. Asia nousee esiin syksyn EU-kokouksissa.
”Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa meihin monin tavoin. Venäjä käyttää energiaa keinona painostaa yhteiskuntiamme. Euroopan on vapauduttava mahdollisimman nopeasti riippuvuudesta venäläisestä energiasta. Olemme matkalla kohti tuota tavoitetta. Suomi on jo katkaissut siteensä venäläiseen hiileen, öljyyn ja putkikaasuun”, pääministeri Sanna Marin sanoi.
”Tämä kokous on tärkeä, koska kohtaamme energiahaasteen Euroopassa yhdessä ja yhdessä meidän on myös mahdollista saada aikaan muutos. Energiakriisi osoittaa, että Eurooppa tarvitsee strategista autonomiaa myös energian osalta. Emme voi olla riippuvaisia autoritaarisista maista sellaisten tuotteiden ja energian osalta, jotka ovat keskeisiä kansakuntiemme ja kansalaistemme turvallisuudelle”, pääministeri Marin totesi.
Huippukokouksen loppuasiakirjassa asetettiin useita kunnianhimoisia tavoitteita. Niistä yksi on seitsenkertaistaa merituulivoiman tuotanto Itämeren alueella vuoteen 2030 mennessä.
Suomi on maailman johtavia maita uusiutuvien energialähteiden ja erityisesti bioenergian hyödyntämisessä. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian loppukulutuksesta on Suomessa yli 40%. Vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisesti tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä niin, että sen osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla.
Tanskan järjestämään energia-huippukokoukseen osallistuivat Tanskan, Suomen, Baltian maiden ja Puolan pääministerit sekä Saksan liitokanslerin ja Ruotsin pääministerin edustajat, Euroopan komission puheenjohtaja ja usean maan energiaministerit.
Lähde ja lisätietoja: valtioneuvoston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.