Juridinen muotoilu lisää laatua neuvottelu- ja sopimuskäytäntöihin
MINÄ VÄITÄN | Katri Nousiainen väitteli Kauppakorkeakoulu Hankenin kauppaoikeuden laitoksella 21.6.2023. Measuring the Impact and Value of Legal Design in Commercial Contracting within the Law and Economics Framework -tutkimuksen vastaväittäjänä toimi professori Duško Krsmanović.
Mitä taustaa vasten lähdit väittelemään?
Nykyaikana monet juridiset tuotteet ja palvelut ovat hyvin vaikeaselkoisia ja mm. asiakirjat aivan liian laajoja. Harva ymmärtää lukemaansa ja asiakirjojen ja prosessien tulkinta onkin usein viime kädessä juristien työ. Tämä ilmiö on nähtävissä niin yksityisellä kuin julkisella sektorillakin. Kun ihmiset eivät ymmärrä lukemaansa tai prosessia, heillä ei ole käytettävissään kaikkea sitä tietoa, joka heillä olisi hyvä olla muun muassa päätöksiä tehdessä. Tällöin ollaan tilanteessa, jossa selkeydelle ja tiedolliselle voimaannuttamiselle on merkittävä tarve.
Mitä väitöskirjasi käsittelee?
Olen tehnyt empiiristä väitöstutkimusta juridisen muotoilun vaikutuksista ja arvosta kaupallisissa sopimuksissa oikeustaloustieteen viitekehyksessä. Väitökseni empiirinen tapaustutkimus toteutettiin uudelleen muotoilemalla suomalainen musiikkialan artistisopimus. Tutkimukseni mittaa juridisen muotoilun vaikutusta ja arvoa tieteellisesti, sekä esittää muun muassa mittareita ja ohjeistuksia tehokkuuden ja laadun arvioimiseksi.
Kyseessä on kansainvälinen ja poikkitieteellinen tutkimus, joka on sen laaja-alaisen yhteiskunnallisen merkityksen, sovellettavuuden ja poikkitieteellisyyden vuoksi kiinnostanut laajasti kansainvälisesti. Tutkimus on ensimmäinen alallaan ja se tukee yhteiskunnan ja yritysmaailman kestäväpohjaista uudistumista teknologian keinoin. Monialaisessa tutkimuksessa kyseenalaistetaan vallitsevia käsityksiä tieteen jaottelusta sekä tuetaan visuaalisuuden ja tieteen yhdistämistä juridisissa hankkeissa.
Olen tehnyt tutkimusta Harvardin ja UC Berkeleyn yliopistoissa Yhdysvalloissa, Cambridgen yliopistossa Isossa-Britanniassa, Aix-Marseillen yliopistossa Ranskassa ja Helsingissä Kauppakorkeakoulu Hankenissa.
Mitä väitöskirjaprosessi opetti?
Tutkimukseni on osoittanut, että juristit (sekä yleisesti lakialalla tai lain kanssa toimivat), yritykset ja yhteiskunta voisivat hyötyä merkittävästi juridisen muotoilun lähestymistavasta lisätäkseen ymmärrettävyyttä sopimuskäytäntöihin, prosesseihin ja juridisiin palveluihin. Juridinen muotoilu lisää ymmärrettävyyttä, tehokkuutta ja riskienhallintaa sekä parantaa juridisten tuotteiden, palveluiden ja prosessien laatua. Se luo myös arvoa sekä tukee eettisyyttä.
Empiirisessä tutkimuksessa lähes ⅔ osallistujista (62,5 %) piti juridisesti muotoiltua sopimusta ymmärrettävämpänä ja selkeämpänä kuin perinteistä legalese sopimusta! Tutkimuksen tulokset paljastivat lisäksi, että noin 70 % osallistujista piti perinteisiä legalese termejä epäselvinä, moniselitteisinä ja vaikeaselkoisina. Lähes 90 % osallistujista totesi, että legalese termien selkeydessä ja ymmärrettävyydessä on parannettavaa.
Vaikka kyseessä oli pilottitutkimus ja yksittäinen kokeilu tietyllä toimialalla, tulokset ovat silti erittäin lupaavia ja tukevat oppimista muilta tieteenaloilta ja niiden parhaiden käytäntöjen soveltamista juridiikkaan. Tutkimuksen avulla juridisen muotoilun lähestymistavan on ensimmäistä kertaa osoitettu olevan hyödyllinen tieteellinen työkalu ja menetelmä etsittäessä ratkaisua juridisen laadun parantamiseen ja arvon lisäämiseen.
Tutkimuksen tuloksista on johdettavissa, että neuvottelu- ja sopimuskäytäntöihin sekä juridiikan alalle yleisemmin tarvitaan enemmän ymmärrettävyyttä. Muotoilemalla esimerkiksi sopimustekstit selkeämmiksi voimme vähentää sopimusosapuolten tiedollista epäsymmetriaa ja parantaa juridista laatua. Tutkimuksella on myös kauaskantoisempia vaikutuksia neuvottelu- ja sopimustoimintaan yleensä ja erityisesti siirtymävaiheessa oleville aloille. Juridinen muotoilu voi olla yksi ratkaisu ymmärrettävyyden ja avoimuuden lisäämiseen sekä tasa-arvoisuuden ja eettisyyden tukemiseen yhteiskunnassa. Juridinen muotoilu voi systemaattisesti voimaannuttaa ihmisiä yhteiskunnassa ja vähentää tiedollista epäsymmetriaa.
Tutkimus osoittaa, että parempaa oikeudellista laatua tarvitaan kipeästi ja että juridisen muotoilun lähestymistapa voisi olla yksi ratkaisu! Väitöstyöni kautta olen oppinut, että juridisen muotoilun lähestymistapa sopii hyvin käytettäväksi myös nousevien ja uusien teknologioiden parissa. Tämä voi olla keskeistä esimerkiksi uusien kvanttiteknologioiden, kuten kvanttitietokoneiden, nousussa.
Korkeakouluissa onkin nähdäkseni ehdottomasti tilaa ja tarvetta lisäkursseille, jotka sisältävät monialaisen lähestymistavan, mieluiten oikeuden ja teknologian risteyksessä, sisältäen innovaation, oikeustaloustieteellisen analyysin sekä juridisen muotoilun.
Itselleni opettavaisinta oli huomata kuinka paljon voimme hyötyä poikkitieteellisyydestä ja muiden alojen parhaista käytänteistä, ja miten nämä opit voivat auttaa juridiikan alaa kehittymään. Opin tutkimusta tehdessäni, että maltti on valttia ja kuunteleminen on kultaa! Paljon uutta voi oppia kysymällä avoimia kysymyksiä, ja olemalla avoimin mielen – ilman, että itsellä olisi heti valmiina ratkaisuehdotus mahdollisiin pulmiin.
Vahvuuteni ovat kansainvälistymisessä ja sosiaalisissa suhteissa sekä kiinnostuksessa ymmärtää laajoja kokonaisuuksia. Haasteelliseksi koin tutkimusta tehdessä välillä suuret aikaerot ja sen, että kaikkea toivomaani tietoa ei ollut saatavilla siinä laajuudessa, missä olisin toivonut. Väitöskirjan tekeminen oli intensiivinen ja inspiroiva prosessi, johon ryhtymistä voin suositella lämpimästi kaikille, jotka haluavat syventää omaa ammatillista osaamistaan.
Kuka:
Olen juristi ja lakialan asiantuntijakouluttaja. Opetan ja teen tutkimusta Harvardin yliopistossa. Työstän tutkimusta myös Helsingissä Kauppakorkeakoulu Hankenissa sekä Cambridgen yliopistossa, Isossa-Britanniassa.
Opettamisen ja tutkimuksen tekemisen lisäksi nautin kouluttamisesta, erityisalojani ovat neuvottelu- ja riidanratkaisutaidot, sopimus- ja kauppaoikeus, oikeus & teknologia sekä oikeustaloustiede. Puhun ja koulutan säännöllisesti yliopistoilla, konferensseissa ja seminaareissa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Guru: Molly Van Houweling
Motto: Go the Extra Mile, It’s Never Crowded
Väitöstutkimukseni koostuu kolmesta artikkelista. Ensimmäisessä artikkelissa esittelen luomani Juridisen Muotoilun Yleisen Teorian (https://doi.org/10.1177/20555636211061611); toisessa artikkelissa esittelen uudet laatumittarit juristeille ja yleisesti lakialalla ja lain kanssa toimiville (https://doi.org/10.1177/20555636221138972) ja viimeisimmässä artikkelissa olen soveltanut Juridisen Muotoilun Yleistä Teoriaa ja esitettyjä uusia laatumittareita empiiriseen tapaustutkimukseen mitatakseni juridisen muotoilun vaikutusta ja arvoa kaupallisessa sopimustoiminnassa (Harvard Law, Negotiation Journal 2023, tulossa).
Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!