Juristin tutkinto yhteinen ponnahduslauta
Ristaniemen sisarukset saivat kansainvälisyyden kipinän jo äidinmaidosta.
Kun Ristaniemen sisarusparvi tapaa Cafe Torpanrannassa, he vaihtavat kuulumiset englanniksi. ”Äitimme on kotoisin Bostonista, Yhdysvalloista, joten meistä tuli kaksikielisiä. Vietimme kaikki lapsuuden kesät jenkeissä”, he kertovat.
Esikoinen Juhani Ristaniemi ihaili lapsena isän pitkiä työmatkoja kaukaisissa maissa Filippiineistä Etelä-Amerikkaan. Oikeustiedettä hän päätti opiskella 14-vuotiaana. Siitä on mustaa valkoisella – nimittäin pikkusisko Suvi Rasimuksen ystäväni-kirja. ”Jussi kirjoitti sinne toiveammatikseen lakimies”, Suvi muistelee.
”Lopullisen valinnan tein, kun luin isän työpaikan Outokummun lakiosaston esittelyn Outolaari-henkilöstölehdestä. Isäni kanssa pitkin poikin reissannut silloinen lakiasiainjohtaja Jukka Luostarinen ja muut juristit esittelivät toimenkuvansa niin kansainväliseksi ja kiinnostavaksi, että otin tavoitteekseni yritysjuristin ammatin”, Juhani kertoo.
Sisaruskatraan keskimmäinen Suvi haaveili ensin lääkärin urasta. ”Se tyssäsi siihen, etten lukenut riittävästi pitkää matikkaa ja fysiikkaa, sekä kemiaa. Halusin kuitenkin opiskella ammatin, jonka nimestä tietää mitä ihminen tekee. Minulla ei ollut kädentaitoja, joten piti valita lukuammatti ja päädyin oikeustieteelliseen.”
Nuorimmaisella Michael Ristaniemellä on ollut useita urahaaveita. ”Pidän kielistä ja olen melko sosiaalinen. Niinpä pähkäilin valtiotieteellisen, oikeustieteellisen ja kauppakorkeakoulun välillä.”
Kun Michael oli käymässä Sveitsissä komennuksella olleen Juhanin luona, hän selaili isoveljensä työpapereita ja innostui juristin ammatista. ”Jussin työ vaikutti 16-vuotiaan silmissä selkeältä ja kiinnostavalta.” ”Ensin kerroit kyllä minulle hakevasi kauppikseen. Ja kun kysyin että rahoituspuolelle vai markkinointiin, kysyit mihin töihin niistä päätyy”, sanoo isoveli ilkikurisesti. ”Minä muistan puolestani Michaelin kysyneen 7-vuotiaana äidiltämme vakavissaan, että täytyykö hänestäkin tulla lakimies, johon äiti vastasi, että ei tietenkään”, naurahtaa Suvi.
Kansainvälinen ura urkeni
Juhani aloitti Valiolla heti valmistuttuaan 1992. ”Minulla kävi loistava tuuri, että pääsin suoraan toivomalleni urapolulle keskelle Valion vahvaa kansainvälistymisvaihetta.” Kiinnostus ulkomailla työskentelyä kohtaan vei hänet 2001 konsultointi- ja suunnitteluyhtiö Pöyryn palvelukseen Sveitsiin. ”Palasimme 2005 Suomeen, kun siirryin KONEelle.”
Suvi työskentelee nykyisin Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskuksen päällikkönä. ”Vastaamme muun muassa Kelan kansainvälisten asioiden koordinoinnista. Aloitin Kelassa heti valmistuttuani tutkimusavustajana ja tutkin EU:n ulkopuolisten maiden sosiaaliturvajärjestelmien kohtuullisuutta. Sen jälkeen toimin siellä kansainvälisten asioiden juristina yli 10 vuotta.”
Michael on juuri palannut Berkeleyn yliopistosta Yhdysvalloista, jossa hän teki vuoden verran väitöskirjaa kilpailuoikeudesta. ”Nyt olen palaamassa takaisin työhöni Metsä Groupin juristiksi. Vaikka vuosi oli kiinnostava, on mukavaa päästä taas käytännön töihin.”
Vilkkaasti liikkuvaa perhettä yhdistää jokakesäinen yleisurheilupäivä. Otaniemen kentällä kisataan 60 metrin juoksussa, korkeus- ja pituushypyssä sekä keihäänheitossa. Vanhin kilpailijoista on tänä kesänä 81-vuotias ja nuorin 13 vuotta. ”Se on hyvä tapa koota koko liikkuva perhe yhteen kesäisin”, myhäilevät sisarukset.
Henkkarit
Juhani Ristaniemi
Oppiarvo ja titteli: OTK, MBA, Lakiasiainjohtaja
Syntymävuosi: 1968
Pääsi oikeustieteelliseen: 1987
Monesko pyrkimiskerta: toinen
Lempilause juridiikassa: Assumption is the mother of all mistakes.
Vaihtoehtoammatti: kansainvälinen kauppa
Suvi Rasimus
Oppiarvo ja titteli: OTK/OTM, Kansainvälisen osaamiskeskuksen päällikkö
Syntymävuosi: 1973
Pääsi oikeustieteelliseen: 1993
Monesko pyrkimiskerta: ensimmäinen
Lempilause juridiikassa: Jollei laki ole hyvä, sitä voi aina muuttaa.
Vaihtoehtoammatti: lääkäri
Michael Ristaniemi
Oppiarvo ja titteli: OTM, Legal Counsel
Syntymävuosi: 1986
Pääsi oikeustieteelliseen: 2005
Monesko pyrkimiskerta: ensimmäinen
Lempilause juridiikassa: Sorvi seuraa sorvaajaa.
Vaihtoehtoammatti: diplomaatti
Kirjoittaja Päivi Tolonen
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!