Kansainvälistä kokemusta ja kontakteja LLM-tutkinnon kautta
ELINIKÄINEN OPPIMINEN | Krogeruksen M&A-juristi Timo Rautiainen kertoo Juristikirjeen Elinikäinen oppiminen -juttusarjassa LLM-tutkinnon suorittamisesta Columbian yliopistossa sekä tutkinnon hyödyistä juristin työssä Suomessa.
Miten päädyit suorittamaan LLM-tutkinnon ja missä opiskelit?
Suoritin LLM-tutkinnon Columbian yliopistossa New Yorkissa. Olin päättänyt jo ennen valmistumistani Helsingin yliopistosta, että tulen tekemään LLM-tutkinnon (Master of Laws) muutaman vuoden päästä. COVID-19 kuitenkin siirsi suunnitelmiani parilla vuodella, ja viime vuonna pääsin vihdoin toteuttamaan haaveeni.
New York oli minulle kaupunkina mahdollisista vaihtoehdoista ehdottomasti mielenkiintoisin. Se on yksi maailman oikeudellisista keskuksista ja lisäksi se tarjoaa opintojen ulkopuolella loputtomasti tehtävää ja nähtävää. Tavoitteenani oli myös suorittaa New Yorkin asianajokoe vuoden päätteeksi ja New York oli siten kaikin puolin osuva valinta. Olen aikaisemmin suorittanut kandidaatin tutkinnon Lontoossa, joten minulla oli jo kokemusta ulkomailla opiskelusta.
Minkälainen LLM-ohjelman hakuprosessi oli?
LLM-ohjelmia tarjotaan laajasti eri yliopistoissa ja hain itsekin useampaan yliopistoon samalla kertaa. Haku onnistuu keskitetyn Law School Admission Council -portaalin avulla, johon ladataan muun muassa suosituskirjeet ja todistukset. Itse hakuprosessi on varsin pitkä. Se on hyvä aloittaa yli vuosi ennen suunniteltua aloituspäivää, koska tarvittavan dokumentaation kerääminen vie aikaa ja hakuajat sulkeutuvat yllättävän aikaisin. Keskitetyn portaalin avulla pystyy lähettämään useampia hakemuksia ja parantamaan mahdollisuuksiaan saada mieleinen opiskelupaikka. Hakemuksia pitää silti räätälöidä jokaiselle hakukohteelle ja eri yliopistot painottavat eri asioita. Esimerkiksi Columbian yliopiston LLM-ohjelmaan on vaikea päästä ilman työkokemusta ja siellä opiskelijat ovatkin olleet työelämässä keskimäärin noin viisi vuotta ennen opintoja.
Sain opiskelupaikkatarjouksen muutamasta eri yliopistosta ja näistä Columbian yliopisto valikoitui mieleisimmäksi. Columbia on yksi Yhdysvaltojen Ivy League -huippuyliopistoista ja erikoistunut yritysjuridiikkaan, joten se on erinomainen valinta M&A-juristille. Yliopisto panostaa paljon opiskelijoihinsa ja professorit näkevät todella paljon vaivaa opiskelijoiden eteen. Tästä hyvänä esimerkkinä olivat yhtiöoikeuden luennot, joille professori kutsui viikoittain vierailevan luennoitsijan ja muutaman kerran vierailijaksi oli saatu Delawaren yhtiöoikeustuomioistuimen tuomareita. Opiskelimme luennoilla Delawaren yhtiöoikeutta, jota sovelletaan laajasti ympäri Yhdysvaltoja. Tuomareiden saaminen luennolle opettamaan omia tärkeimpiä päätöksiään ei varmasti ole helppo suoritus ottaen huomioon, että Delawaren yhtiöoikeustuomioistuimen tuomareita on vain seitsemän ja osavaltioon on rekisteröity noin kaksi kolmasosaa Fortune 500 -yhtiöistä.
Mitä hyötyä LLM-tutkinnosta on ollut M&A-juristin työssäsi Suomessa?
Columbia Law Schoolin opiskelijat tulevat noin 60 eri maasta ja ohjelma oli erinomainen paikka verkostoitua ympäri maailmaa tulleiden kollegoiden kanssa. Työskentelen Krogeruksella yrityskauppojen parissa ja transaktioiden osapuolet ovat usein eri maista tai järjestelyihin liittyy jokin muu kansainvälinen aspekti. Kansainväliset kontaktit ovat siksi erittäin tärkeitä, ja LLM-ohjelma opetti keskustelemaan kansainvälisten kollegoiden kanssa yhteisellä kielellä. Lisäksi Suomessa käytössä oleva yrityskauppadokumentaatio on saanut paljon vaikutteita common law -järjestelmistä. LLM-ohjelma ja varsinkin New Yorkin asianajokokeen suorittaminen antoivat siten hyödyllistä kontekstia asiakkaiden ja prosessin ymmärtämiseen.
Mitä vinkkejä antaisit henkilölle, joka haluaa suorittaa LLM-tutkinnon?
Kannattaa aloittaa hakuprosessi mahdollisimman aikaisin. Todistuksia ja suosituksia ei voi lähettää itse vaan yliopiston ja suosittelijoiden pitää lähettää ne, joten liian myöhään aloitettu prosessi aiheuttaa helposti turhaa stressiä hakuaikojen suhteen. Toinen tärkeä asia, jonka kanssa kannattaa olla aikaisin liikkeellä, ovat stipendit. Opiskeluun liittyy paljon kustannuksia ja esimerkiksi Columbian LLM-ohjelma on yksi USA:n kalleimmista LLM-tutkinnoista, mikä johtuu osittain New Yorkin korkeasta hintatasosta. Stipendit ovat siksi tärkeä osa hakuprosessia. Vaikka sainkin onnekseni katettua suurimman osan opintokuluistani stipendeillä, en silti ehtinyt hakea esimerkiksi Fulbright-stipendejä, jotka tulee hakea jo ennen koko hakuprosessin aloitusta, eli noin 1,5 vuotta ennen opintojen alkua.
Henkkarit
Syntymävuosi: 1989
Tutkinnot:
LLB, Queen Mary, University of London
OTM, Helsingin yliopisto
LLM, Columbian yliopisto
Lempioikeudenala: Yhtiöoikeus, M&A
Opiskelen seuraavaksi: New Yorkin osavaltion asianajajayhdistyksen jäsenhakemuksen pitkiä ja monimutkaisia vaatimuksia
Suosituksia New Yorkiin liittyen:
Central Park: Yksi Columbian parhaista puolista on sen suuri ja vehreä kampus lähellä New Yorkin Keskuspuistoa. Etenkin asianajokokeeseen lukiessani kirjastossa istuminen oli joskus puuduttavaa. Saatoin välillä kuunnella luentotallenteita nappikuulokkeilla ja kävellä samalla tuntikausia Keskuspuistossa. On helppo ymmärtää, miksi New Yorkissa asuvat kerääntyvät puistoon varsinkin viikonloppuisin nauttimaan luonnon rauhasta.
Williamsburg: Williamsburg on Brooklynin puolella erinomainen paikka käydä putiikeissa ja baareissa sekä katsella katutaidetta. Williamsburg tunnettiin ainakin aikaisemmin nuorekkaana ja trendikkäänä paikkana heti Manhattanin ulkopuolella, ja siellä on edelleen huomattavasti rennompi ja persoonallisempi ilmapiiri kuin Manhattanilla. Vaikka kampukselta oli jonkin verran matkaa Williamsburgiin, kävimme siellä useasti viettämässä vapaapäivää ja esimerkiksi jazz-keikoilla.
NBA-ottelut: New Yorkissa on kaksi NBA-joukkuetta, New York Knicks ja Brooklyn Nets. Kävimme katsomassa NBA-otteluita Madison Square Gardenilla ja Brooklynissa erityisesti, kun Lauri Markkasen Utah Jazz oli vierailemassa New Yorkissa.
Kirjoittaja Timo Rautiainen
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!