Kansalliset dialogit: Kansalaisten kokema turvattomuus ja epävarmuus lisääntynyt

01.10.2024 07:28

Kansallisissa dialogeissa keskusteltiin keväällä Suomessa asuvien ihmisten turvattomuuden, turvallisuuden ja luottamuksen kokemuksista. Dialogeissa nousi esiin kasvanut turvattomuuden kokemus, mutta myös keinoja vahvistaa turvaa ja luottamusta.

Kansallisia dialogeja järjestettiin eri puolilla Suomea yli sata, ja niihin osallistui 1 130 henkilöä erilaisista sosiaalisista ryhmistä, kulttuurisista taustoista ja ammateista. Keskustelijoiden ikä vaihteli viidestä yhdeksäänkymmeneen vuoteen. 

Keskustelujen perusteella kansalaisten turvallisuuden ja luottamuksen kokemuksiin vaikuttavat eniten arjen olosuhteet, kokemus palveluiden saatavuudesta ja toimivuudesta sekä yhteiskunnan ja päätöksenteon oikeudenmukaisuus. 

Tärkeimmät johtopäätökset kevään 2024 dialogeista:

  • Kansalaisten kokema turvattomuus on lisääntynyt. Tämä näkyy erityisesti heikompana luottamuksena yhteiskunnan turvaverkkoihin ja oman elämän ennakoitavuuteen. Lähipiirin tuki on yhä tärkeämpää, mutta sen puute asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan.  
  • Turvattomuus ja sen synnyttämä epävarmuus vaikuttavat samanaikaisesti monilla elämänalueilla. Esimerkiksi toimeentulon ja työllisyyden, palvelujen saatavuuden sekä fyysisen ja digitaalisen ympäristön ongelmat voivat kasautuessaan vaikuttaa merkittävästi ihmisten kokemaan epävarmuuteen. 
  • Luottamusta voidaan vahvistaa monella tavalla, kuten tukemalla toisia pärjäämään arjessa, vahvistamalla yhteisöllisyyttä ja nostamalla esiin myönteisiä kuvia tulevaisuudesta. Päättäjien ja hallinnon tulisi huomioida kansalaisten kokemukset ja arjen olosuhteet päätöksenteossa nykyistä paremmin. 

Tuore yhteenveto on kolmas laatuaan. Siinä on hyödynnetty kirjauksia valtioneuvoston ja Erätauko-säätiön järjestämistä tulevaisuusdialogeista, jotka tukevat valtioneuvoston tulevaisuusselonteon valmistelua. Kirjauksista poimittiin turvallisuuteen ja luottamukseen liittyvää sisältöä.

Kansalliset dialogit ovat sarja keskusteluja, joiden järjestäminen ja joihin osallistuminen on kaikille avointa. Dialogit tuottavat kokemustietoa suomalaisen yhteiskunnan muutoksista ja täydentävät erilaisten kyselyjen ja tutkimusten tarjoamaa tietoa. Julkisen hallinnon päättäjät ja kehittäjät hyödyntävät dialogien tietoja omassa työssään.

Lähde: valtioneuvoston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää