Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on merkittäviä puutteita lasten ja nuorten määräaikaisten terveystarkastusten järjestämisessä
Aluehallintovirasto on antanut hyvinvointialueelle huomautuksen. Palveluiden puutteet voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen huomattavalla tavalla.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi 27.9.2023 Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta koskevan valvontapäätöksen. Hyvinvointialue sai huomautuksen, koska se ei ollut huolehtinut äitiys- ja lastenneuvolatoiminnan sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lakisääteisten palvelujen toteuttamisesta eikä ollut varmistanut lasten, nuorten ja perheiden tasa-arvoista kohtelua.
Aluehallintovirasto otti tämän vuoden helmikuussa oma-aloitteisesti terveydenhuollon valvonta-asiana vireille Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvat neuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Aluehallintovirastoon on tullut useita ilmoituksia ja kanteluita, joiden mukaan kyseiset lakisääteiset palvelut ovat riittämättömiä, erityisesti lääkäripalvelujen osalta.
Hyvinvointialueen antaman selvityksen mukaan lukuvuonna 2022–2023 terveydenhoitajien tekemien määräaikaisten terveystarkastusten toteuma oli
- kouluterveydenhuollossa 87,45 %
- opiskeluterveydenhuollossa 93 %.
Vastaavasti lääkäreiden tekemien terveystarkastusten toteuma oli
- kouluterveydenhuollossa 1,3 %
- opiskeluterveydenhuollossa 4,6 %.
Kouluterveydenhuollossa on säädetty 1., 5., ja 8. luokkalaisille lääkärin tekemät terveystarkastukset, joiden toteuma lukuvuonna 2022–2023 vaihteli luokkakohtaisesti ja oli keskimäärin noin 4 %.
Lukuvuonna 2022–2023 keskimääräinen lääkärityöpanos koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa oli 2,8 lääkäriä, kun suositusten mukainen tarve olisi 18,5 lääkäriä.
Aluehallintoviraston mukaan hyvinvointialueella on merkittäviä puutteita erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelujen järjestämisessä. Etenkin ongelmia on lääkärien tekemien terveystarkastusten toteutumisessa, koska lääkäreitä on liian vähän oppilas- ja opiskelijamääriin nähden. Ennen sote-uudistusta järjestämisvastuullinen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä sai samasta asiasta hallinnollista ohjausta ja ohjeistusta useampaan otteeseen.
”Lainvastaisella tilanteella voi olla merkittäviä negatiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten terveydelle”, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta -yksikön päällikkö Niina Väkeväinen.
Lasten ja nuorten palvelut perustuvat neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta annettuun asetukseen. Tavoitteena on edistää lasten, nuorten ja perheiden terveyttä, tunnistaa ja tarjota varhaista tukea sekä estää syrjäytymistä ja alueellista eriarvoisuutta.
Lähde: aluehallintoviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.