Koneella juristi saa tehdä bisnestä

22.04.2021 11:10

KONE Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Karla Lindahl on saanut oppinsa ympäri maailmaa: Koneella kannustetaan työnkiertoon.

Aloitin Koneella lakimiesharjoittelijana vuonna 2004. Kun valmistuin seuraavana vuonna, sain vakituisen lakimiespaikan. Vastasin muun muassa compliance-asioista globaalisti ja reissasin ympäri maailmaa. Vuonna 2010 minusta tuli sijoittajasuhdejohtaja. Sain vastuulleni 2014 myös strategiakehityksen ja strategiajohtajana vietin paljon aikaa kasvumarkkinoilla, erityisesti Kiinassa. Kun minusta tuli 2017 KONE Suomen ja Baltian toimitusjohtaja, asetuin vihdoin Suomeen. Nyt on mukavaa työskennellä täällä. Olen silti tyytyväinen, että olen saanut nähdä Koneen toimintaa ulkomailla, se on ollut kiinnostavaa ja tärkeää ajatteluni laajentumisen kannalta.

Vastaan Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan liiketoiminnasta, ja organisaatiossani työskentelee noin 900 ammattilaista. Nautin eniten ihmisten kanssa työskentelystä: sekä oman henkilöstön että asiakkaiden ja kumppanien kanssa. Kun maailma muuttuu ripeästi, sisältyy johtamiseen monen eri muutoksen johtamista samanaikaisesti. Tykkään siitä, mutta toki se on myös haastavaa: muutos herättää välillä ihmisten mielissä huolta ja epävarmuutta.

Meillä satsataan oppimiseen 70/20/10-mallin kautta. 70 % oppimisesta tapahtuu työssä, 20 % opitaan toisilta ihmisiltä ja 10 % koulutuksen kautta. Viime vuonna konelaiset suorittivat yhteensä 1,4 miljoonaa kurssia. Se on iso määrä, vaikka meitä on yhteensä yli 60 000. Myös tehtäväkierto on meillä tärkeässä asemassa: olen siitä itse esimerkki, koska olen tehnyt monenmoista vuosien aikana. Olen kuullut usean juristin sanovan, että se on ”makeeta” kuinka juristeja ei kategorisoida Koneella, vaan he pääsevät työskentelemään organisaation eri osiin ja liiketoiminnan pariin. ”Kerran juristi, aina juristi” ei päde meillä: jos henkilö osoittaa halukkuutta ja kyvykkyyttä, hänelle annetaan rohkeasti mahdollisuuksia. Meillä satsataan paljon johtamistaitojen kehittämiseen kaikilla esimiestasoilla: johtamistaidoista haetaan palautetta 360-kyselyillä, kehityskeskustelut järjestetään kahdesti vuodessa, ja hyödynnämme tehokkaasti mentorointia.

Tulevaisuuden yritysjuristin avaintehtävä on olla myös bisnespartneri. Juristin on uskallettava ottaa oma näkemys: jos hänellä on mielessään vaihtoehtoisia ratkaisuja, hänen täytyy valita oma suosituksensa ja perustella se. Juristin pitää ymmärtää liiketoiminnan mahdollisuuksia ja haasteita sekä asiakkaiden tarpeita, siten hän luo lisäarvoa johdolle. Koneelle on aina pyritty palkkaamaan juristeja, jotka haluavat ymmärtää bisnestä. Siinä auttaa rantautuminen sinne, missä bisnestä tehdään.

Kun hyppäsin juristista sijoittajasuhdejohtajaksi, se oli täydellisen epämukava liike pois omalta mukavuusalueeltani. Myöhemmin tajusin, miten valtavan oppimiskäyrän olin tuon siirron myötä tehnyt. Se antoi minulle lisää rohkeutta uusiin avauksiin urallani.

Toimintakulttuurillemme on olennaista matala hierarkia ja vahva tekemisen meininki: rehtiys ja reiluus. Sekä tietenkin turvallisuus, laatu ja kestävä kehitys. Vastuullisuus on tärkeä asia, ja meillä onkin kunnianhimoiset ympäristö- ja hiilineutraaliustavoitteet. Autokantamme tuottaa eniten päästöjä, ja tavoitteemme onkin sähköistää autokantamme mahdollisimman nopeasti. Haluamme myös vaalia henkilöstön diversiteettia eli monimuotoisuutta, sekä inkluusiota eli ihmisten osallistamista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kaikilla konelaisilla tulee olla mahdollisuus loistaa omilla vahvuuksillaan. Yksi tärkeistä tavoitteistamme on, että Koneen johtotehtävissä työskentelevistä henkilöistä olisi vuoteen 2030 mennessä 35 % naisia. Tällä kulmalla maailmaa tosin ollaan jo pidemmällä, omassa johtoryhmässäni on fifty-fifty miehiä ja naisia. Kolmas vastuullisuuden alue on toimia eettisesti lakien ja vaatimusten mukaisesti.

Juristeilla on monia yritysmaailmassa tarvittavia vahvuuksia: he ovat usein selkeitä viestijöitä ja kyvykkäitä analyyttiseen ongelmanratkaisuun. Omassa toimitusjohtajan roolissani teen päivittäin viestintää eri kohderyhmille ja ratkon erilaisia haasteita. Hahmotan myös nopeasti sopimuskokonaisuudet ja neuvottelustrategioita opin jo lakimiesvuosieni aikana.

Nuorelle juristille antaisin ohjeeksi: ole utelias ja rohkea, ja seuraa uravalinnoissasi sydämen ääntä. Kun ihminen on innostunut työstään, hän tekee sen hyvin ja tämä on paras tapa saada uralla taas uusia mahdollisuuksia. Pidä myös mielesi avoimena ja nöyränä uusille mahdollisuuksille: jatkuva oppiminen on tärkeää. Hae erilaisia perspektiivejä sekä työtehtävien mutta myös keskustelujen kautta. Esitä paljon avoimia kysymyksiä. Maailman näkeminen avartaa ajattelua, mutta aina ei tarvitse lähteä maailman ääriin; läheltäkin löytyy ihmisiä, joilta voi oppia.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1981

Perhe: Puoliso ja bonuslapsi, vanhemmat ja siskon perhe

Tutkinnot ja arvonimet: OTK ja MA in EC Competition Law

Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto, 2005 ja King’s College London, 2009

Lempioikeudenala: Seuraan eniten bisneksen kannalta relevantteja aloja.

Guru: Pyrin oppimaan monilta erilaisilta ihmisiltä.

Jos ei olisi juristi, olisi: KTM tai psykologi

Motto: Pää kylmänä ja sydän lämpimänä.

Suosittelen

Kirja: Viimeksi olen lukenut Adam Grantin ”Think Again”.

Laulu: Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan.

Laji: Tennis ja golf, sekä pitkät, meditatiiviset kävelyt.

Kuvataiteen teos: Mahdotonta valita yhtä – maailma on täynnä upeaa taidetta.

Kirjoittaja Päivi Tolonen

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää