Kuuluuko ke­sä­työn­te­ki­jäl­le lomaraha?

05.08.2021 10:00

Lomarahaa koskevat määräykset ovat yksinomaan työ- ja virkaehtosopimuksissa. Vuosilomalaissa siitä ei ole säännöksiä.

Lo­mal­ta­pa­luu­ra­ha – lomaraha

Aiemmin vuosilomaan liittyvää, lomapalkan lisäksi maksettavaa rahaerää, kutsuttiin yksinomaan lomaltapaluurahaksi ja sen maksamisen edellytyksenä oli palaaminen työhön loman päätyttyä. Työhön palaamisen ehtoja on vähitellen väljennetty ja nyttemmin työhön palaamisen vaatimus on poistettu useimmista työ- ja virkaehtosopimuksista kokonaan. Myös rahaerän nimi on muutettu lomarahaksi.

Työ­eh­to­so­pi­mus­mää­räys­ten velvoittavuus

Järjestäytynyt työnantaja on velvollinen noudattamaan liittonsa solmimaa työehtosopimusta, myös sen lomarahaa koskevia määräyksiä. Yleensä työehtosopimusmääräykset eivät salli sellaista työsopimusta, jonka mukaan lomaraha voitaisiin sopia pois. Jos järjestäytymättömän työnantajan toimialalla on yleissitova työehtosopimus, on myös järjestäytymättömän työnantajan noudatettava sitä. Noudattamatta jättämisestä ei voi sopia.

Työsopimukseen perustuva lomaraha

On mahdollista, että lomarahasta sovitaan työsopimuksella. Tämä tulee kysymykseen silloin, kun edellä selostetulla tavalla sitovaa työehtosopimusta ei ole. Tällaisessa tapauksessa kaikki lomarahan maksamista koskevat kysymykset määräytyvät sen mukaisesti, mitä työnantajan ja työntekijän välillä on sovittu.

Lomarahan maksamista koskeva pääsääntö

Lomarahan suuruus on yleensä 50 prosenttia lomapalkasta (=rahapalkasta), ja se maksetaan yleensä lomapalkan maksamisen yhteydessä tai jonain muuna yrityksessä sovittuna maksupäivänä. Jos kesätyöntekijä pitää vuosilomaa työsuhteensa kestäessä, on hänellä oikeus lomarahaan pitämiensä lomapäivien osalta.

Lo­ma­kor­vauk­sel­la korvatut lomapäivät

Ne lomapäivät, joita ei pidetä työsuhteen kestäessä lomana, on korvattava lomakorvauksella, jonka suuruus on sama kuin lomapalkan. Työehtosopimusmääräykset velvoittavat yleensä maksamaan lomarahan lomakorvauksen yhteydessä vain poikkeustapauksissa. Yleisin tilanne on se, että työsuhde päättyy lomakautena (2.5.–30.9.) työnantajasta johtuvasta syystä tai määräaikainen työsuhde päättyy lomakautena. Näissäkin tapauksissa lomaraha maksetaan vain jo päättyneen lomamääräytymisvuoden osalta. Tänään viimeinen lomamääräytymisvuosi on päättynyt 31.3.2021.

Kesätyöntekijän asema

Kuten edellä olevasta käy ilmi, lomaraha maksetaan pidettyjen lomapäivien osalta, mutta lomakorvauksella korvattujen lomapäivien osalta sitä ei kesätyöntekijälle normaalisti makseta. Sovellettavasta työehtosopimuksesta on kuitenkin syytä tarkistaa, onko siinä sovittu poikkeuksia edellä kuvattuihin pääsääntöihin.

**

Varatuomari Harri Hietala (sopla.fi) on osallistunut monipuolisesti työehtosopimusneuvotteluihin, neuvontaan, asianajoon ja työlakien valmisteluun sekä niiden noudattamisen valvontaan. Hietala on kirjoittanut lukuisia työlainsäädäntöä käsitteleviä teoksia. Asianajaja, varatuomari, opetusneuvos Keijo Kaivanto on päivittäin tekemisissä haastavien työoikeudellisten kysymysten kanssa ja kirjoittanut useita työoikeutta käsitteleviä kirjoja yli 35 vuoden ajan.

Lisää työoikeudesta esimerkiksi seuraavissa Harri Hietalan ja Keijo Kaivannon teoksissa:

Työsopimuslaki käytännössä (Hietala – Hurmalainen – Kaivanto, Alma Talent, 2020)

Esimiehen käsikirja 2021 (Hietala – Kaivanto – Pystynen, Alma Talent 2021)

Työpaikalla nähtävänä oltava lainsäädäntö 2021 (Hietala – Kaivanto, Alma Talent, 2020)

Uusi yhteistoimintalaki käytännössä (Hietala – Kaivanto, Alma Talent, ilmestyy lokakuussa 2021)

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ajankohtaiset

Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.