Lähes 10 miljoonaa euroa pit­kä­ai­kai­sa­sunn­ot­to­muu­den poistamiseen

23.05.2024 18:36

Lisätalousarviossa esitetään 1,65 miljoonan euron lisäystä ympäristöministeriön pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen ohjelmalle. Pitkäaikaisasunnottomuuteen suunnatuilla rahoilla on tarkoitus kehittää valtion, kaupunkien ja hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä. Pitkäaikaisasunnottomuuden ohjelman tavoitteena on poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma tarttuu erityisesti pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen. Lisätalousarvion esitetyn 1,65 miljoonan euron lisäksi julkisen talouden suunnitelmassa ohjelmalle on varattu 3,65 miljoonaa euroa vuodelle 2025 ja 4,65 miljoonaa euroa vuodelle 2026. 

”Pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen on hallituksen asuntopolitiikan keskeinen tavoite. Kaupunkien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen kanssa toteutettava pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen ohjelma on tässä tärkeässä roolissa. Lisäksi pyrimme parantamaan asunnottomien tilannetta muun muassa suuntaamalla yhteiskunnan tukemat Ara-asunnot entistä tehokkaammin ihmisille, joiden on vaikeaa löytää asuntoa markkinoilta”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen painottaa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran asunnottomuusselvityksen mukaan viime vuonna Suomessa oli noin tuhat pitkäaikaisasunnotonta. Selvityksen mukaan pitkäaikaisasunnottomuus on vähentynyt erityisesti Helsingissä. Muissa suurissa kaupungeissa pitkäaikaisasunnottomien kehitys on ollut vaihtelevampaa ja asunnottomuustyötä riittää vielä tuleville vuosille. 

Pit­kä­ai­kai­sa­sunn­ot­to­muu­den vähentäminen vaatii pitkäjänteistä yhteistyötä

Asunnottomuustyössä kaupunkien ja kuntien lisäksi merkittävä rooli on nykyään myös hyvinvointialueilla. Ohjelmaan on kutsuttu mukaan yhdeksän kaupunkia ja hyvinvointialuetta, joiden kanssa yhdessä lähdetään seuraavaksi laatimaan tarkempia tavoitteita ja suunnitelmia pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi. 

"On hienoa, että hallitus on nostanut asunnottomuuden vähentämisen yhdeksi asuntopolitiikkansa keskeisistä tavoitteista ja kohdistaa siihen myös erillistä rahoitusta. Ohjelmalla ja sen rahoituksella on tarkoitus varmistaa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen tähtäävien toimien eteneminen kaikkialla Suomessa. Erityisen tärkeää on huolehtia, että kaupunkien ja hyvinvointialueiden yhteistyö toimii kitkatta. Kaupungit ja alueet ovat sitoutuneet vahvasti tähän yhteiseen työhön”, sanoo Helsingin pormestari ja ohjelman johtoryhmän sekä ohjelmaryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Ohjelman käytännön toteuttaminen tapahtuu alueellisesti. Alueellinen työ käynnistyy 27.5.2024, jolloin ohjelmaryhmä kokoontuu käymään läpi kaupunkien ja hyvinvointialueiden asunnottomuustyön nykytilannetta ja käynnistämään alueellisen työn. Tavoitteena on, että jokainen ohjelmakaupunki ja -hyvinvointialue laatii paikallisen pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen tähtäävän asunnottomuussuunnitelman. Ohjelmalla varmistetaan, että jokainen pitkäaikaisasunnoton saa tarvittavaa apua ja tukea elämäntilanteeseensa. 

Ohjelmalle on asetettu johtoryhmä, joka kutsui kaikki ohjelmaa toteuttavat tahot ohjelmaryhmään. Johtoryhmä on kokoontunut kaksi kertaa. Ohjelmaryhmän ensimmäinen kokous on toukokuun lopussa, jolloin keskustellaan kaupunkien ja hyvinvointialueiden asunnottomuustyön nykytilanteesta.

Lähde ja lisätietoja: ympäristöministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää