Arviointineuvosto: Lainvalmistelun keskeinen ongelma on kiire
Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut katsauksen lainvalmistelun ja lakiesitysten vaikutusarviointien laadusta vuodelta 2023. Lainsäädännön arviointineuvoston havaintojen mukaan lainvalmistelun laatu on parantunut neuvoston toiminnan alkuvuosista.
Vaikutuksia kuvataan aiempia vuosia paremmin. Määrällisiä arvioita on aiempaa enemmän, ja esityksiin on tullut lisää kuvioita ja taulukoita, mitkä helpottavat asiakokonaisuuden ymmärtämistä. Myös riskejä ja epävarmuuksia tuodaan avoimesti esille hallituksen esityksissä.
”Arviointineuvosto on ilahtunut, että vaikutuksia kuvataan hallituksen esitysluonnoksissa nykyään aiempaa paremmin”, toteaa arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen.
Lainvalmistelussa on kuitenkin edelleen merkittäviä haasteita. Arviointineuvosto on kiinnittänyt huomiota lainvalmistelun kiireeseen, joka näkyy esimerkiksi lyhentyneinä lausuntoaikoina. Kuuleminen tukee vaikutusten arviointia ja on tärkeä lainvalmistelun vaihe.
”Kuulemiseen tulee varata riittävästi aikaa, jotta saadaan yksityiskohtaista tietoa ehdotetun sääntelyn vaikutuksista, riskeistä, toimeenpantavuudesta tai lainsäädännön johdonmukaisuudesta”, muistuttaa puheenjohtaja Kostiainen.
Arviointineuvosto esittää, että hallituksen esityksiin lisättäisiin noin sivun mittainen tiivistelmä esityksen tavoitteista, keskeisistä esityksistä ja vaikutuksista. Arviointineuvoston kokemusten mukaan monien esitysten kokonaisuutta on vaikea hahmottaa lukematta koko esitystä. Tiivistelmä palvelisi päätöksentekijöitä, sidosryhmiä ja kansalaisia, kun esityksestä saisi helposti käsityksen olennaisista asioista.
Yleisimmät kehittämissuositukset hallituksen esityksissä ovat säilyneet pitkälti ennallaan. Tyypillisesti vaikutukset hallintoon ja viranomaisille on kuvattu kohtalaisen hyvin, mutta vaikutukset lain kohteille on kuvattu suppeasti.
Eniten kehittämissuosituksia annetaan yritysvaikutuksista. Esimerkiksi vaikutukset yritysten kustannuksiin ja hallinnolliseen taakkaan on puutteellisesti kuvattu. Esityksissä jäi myös toisinaan epäselväksi, minkälaiset yritykset kuuluvat muutoksen kohderyhmään.
Toiseksi eniten kehittämissuosituksia annettiin perusoikeus- ja ihmisoikeusvaikutusten kuvaamisesta. Vaikutukset ihmisten arkeen jäävät usein kuvaamatta perusoikeus- ja ihmisoikeusvaikutuksissa, jolloin esityksestä ei saa selkoa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Vuonna 2023 lainsäädännön arviointineuvosto antoi yhteensä 24 lausuntoa lakiesityksistä ja U-kirjelmistä. Arviointineuvosto antaa lausuntoja yhteiskunnallisesti merkittävimmistä ja laajimmista lakiesityksistä.
Lainsäädännön arviointineuvosto on itsenäinen ja riippumaton toimielin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esitysten luonnoksista ja niiden vaikutusarvioinneista. Tavoitteena on parantaa lainvalmistelun ja erityisesti lakiesitysten vaikutusarviointien tasoa.
Lähde: valtioneuvoston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.