
Lakihanke suojelutyön turvaamisesta työtaistelutilanteessa käynnistyy
Eduskunta on edellyttänyt, että valtioneuvosto selvittää suojelutyötä koskevat kehittämistarpeet ja valmistelee tarvittaessa lainsäädäntöehdotukset, joilla suojelutyön järjestäminen turvataan ristiriitatilanteissa. Työ- ja elinkeinoministeriö asettaa kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan lakimuutoksia.
Eduskunta antoi suojelutyöstä lausuman eli ponnen syksyllä 2022, kun se sääti määräaikaisen lain välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta hoitoalan työtaistelun aikana. Hallitusohjelman mukaan hallitus toteuttaa eduskunnan lausuman.
Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka suorittaminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi tai sellaisen omaisuuden suojelemiseksi, joka erityisesti vaarantuu työtaistelun vuoksi. Työtaistelun aikaisesta suojelutyöstä ei ole voimassa olevaa lainsäädäntöä. Hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön suojelemiseksi välttämättömästä suojelutyöstä päättää työtaisteluun osallistunut työntekijäjärjestö, tai siitä neuvotellaan työntekijä- ja työnantajajärjestön välillä.
Kolmikantainen työryhmä valmistelemaan lakimuutoksia
Työ- ja elinkeinoministeriö asettaa kolmikantaisen työryhmän, jonka tehtävänä on laatia mietintö tarvittavista lainsäädäntömuutoksista hallituksen esityksen muotoon. Työryhmä selvittää muun muassa suojelutyön määrittelyyn liittyviä kysymyksiä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt seuraavia tahoja nimeämään edustajansa työryhmään:
- Elinkeinoelämän keskusliitto EK
- Suomen Yrittäjät
- valtiovarainministeriö / Valtion työmarkkinalaitos
- Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
- Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
- STTK ry
- Akava ry
- Palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen edustaja.
Työryhmä voi kutsua pysyviä asiantuntijoita ryhmän kokoonpanoon (esimerkiksi kirkkotyölainsäädäntöä koskevan asiantuntemuksen osalta).
Työryhmän toimikausi alkaa maaliskuun lopussa ja päättyy 6.9.2024. Tavoitteena on, että hallitus antaa esityksen eduskunnalle joulukuussa 2024 tai tammikuussa 2025.
Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

TEM-analyysi: Uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000 vuonna 2023

Täysistunnossa käsittelyssä paikallisen sopimisen edistäminen ja työriitojen sovittelun muutokset
