Luon­non­mar­jan­poi­min­nan valvonta: poiminnan järjestämisen tavat olivat aiempaa moninaisemmat

26.11.2024 09:01

Työsuojeluviranomainen valvoi luonnonmarjanpoimintaa myös keruukaudella 2024. Valvontahavaintojen mukaan sekä poiminnan organisointi että poimijoiden taustat olivat edellistä kolmea vuotta monipuolisemmat. Poimintaa organisoimaan oli tullut uusia yrityksiä ja poimijoita. Tarkastuksella kohdatuista ulkomaisista poimijoista moni asui Suomessa jo valmiiksi.

Suurin osa marjalain mukaista poimintaa tekevistä oli ukrainalaisia

Keruukauden tarkastuksilla kohdattiin sekä työsuhteisia että niin sanotun marjalain (laki luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta, 487/2021) tarkoittamia poimijoita. Työsuhteisille poimijoille kuuluvat työntekijän oikeudet, kuten työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka. Marjalaki koskee poimijoita, jotka eivät ole työsuhteessa, ja joille marjayritys järjestää esimerkiksi majoituksen ja ruokahuollon sekä ostaa poimijoilta heidän keräämänsä marjat.

Työsuhteiset poimijat olivat tulleet Thaimaasta. Aiempina vuosina tarkastuksilla kohdatut thaimaalaiset poimijat olivat tehneet poimintaa marjalain piirissä.

Tällä keruukaudella marjalain mukaista poimintaa tekevistä suurin osa oli ukrainalaisia. Lisäksi tarkastajat kohtasivat seuraavista maista kotoisin olevia poimijoita: Viro, Saksa, Bulgaria, Albania, Myanmar, Sri Lanka, Kirgisia, Intia, Nepal, Pakistan ja Espanja. Valtaosa heistä asui Suomessa jo valmiiksi. Osa ukrainalaisista oli saapunut Suomeen poiminnan ajaksi muista Euroopan maista.

Tarkastajat kohtasivat myös itsenäisiä poimijoita, jotka järjestivät poiminnan ja majoituksen itse sekä myivät marjat valitsemilleen ostajille. Jos poiminta on täysin itsenäistä, sen valvonta ei kuulu työsuojeluviranomaisen toimivaltaan.

Poimijoita puolet vähemmän kuin viime vuonna

Poimijoiden kokonaismäärä lähes puolittui viime kaudesta. Työsuojeluviranomaisen saamien tietojen mukaan tänä vuonna työsuhteessa poimintatyötä teki noin 800 henkilöä ja marjalain mukaisia poimijoita oli noin 400. Viime kaudella marjalain mukaisia poimijoita saapui Thaimaasta Suomeen noin 2 000, minkä lisäksi muutama sata ukrainalaista teki marjalain mukaista poimintaa.

Saatujen tietojen mukaan poimijoiden tukikohtia oli tänä vuonna 22, kun vuonna 2023 määrä oli 45. Työsuhteisia poimijoita oli neljällä yrityksellä. Viisi yritystä järjesti keräystä marjalain mukaan.

Marjalain valvonta: puutteita pe­reh­dyt­tä­mi­ses­sä ja viranomaisten yhteystietojen esilläpidossa

Marjalain asettamia velvollisuuksia valvottiin kuudella tarkastuskäynnillä poimijoiden tukikohdissa. Jokaisen yrityksen tukikohdista vähintään yksi tarkastettiin. Tarkastuskäynnit tehtiin pääasiassa yhteistyössä poliisin ulkomaalaisvalvonnan ja rajavartioston kanssa. Osalla tarkastuksista oli mukana myös muita valvontaviranomaisia.

Viidessä tukikohdassa havaittiin puutteita marjalain noudattamisessa. Eniten puutteita havaittiin kerääjien perehdyttämisessä ja velvollisuudessa pitää tukikohdassa esillä viranomaisten yhteystietoja. Toimijoille annettiin velvoitteita myös keruuvälineiden ja -varusteiden tarjoamisesta, toimijan yhteistyövelvollisuudesta sekä tukikohdan ennakkoilmoittamisesta työsuojeluviranomaiselle.

Valvonnassa kohdattiin myös neljän vuoden valvontahistorian aikana ensimmäistä kertaa tukikohta, jossa ei havaittu yhtään puutetta marjalain noudattamisessa.

Työ­suh­de­val­von­ta: palkkojen ja työaikojen valvonta alkaa

Työsuhteisten poimijoiden osalta tukikohtatarkastuksilla valvottiin työnteko-oikeutta ja haastateltiin poimijoita heidän työehdoistaan.

Työsuhteisten poimijoiden työsuhteen vähimmäisehtoja ryhdytään valvomaan nyt, kun keruukausi on päättynyt ja palkka- ja työaikatiedot ovat kokonaisuudessaan heinä–lokakuun ajalta saatavilla. Poimijoiden työnantajilta saatuja työaika- ja palkkatietoja verrataan työntekijöiltä saatuihin tietoihin. Järjestäytyneiden työnantajien osalta mahdollisista puutteista ilmoitetaan työnantajaliittoon, joka valvoo työehtosopimuksen noudattamista. Työsyrjintäepäilyistä ilmoitetaan poliisille.

Mar­jan­poi­mi­joi­den valvonnassa viranomaiset tiivistivät yhteistyötä entisestään

Useat eri viranomaiset tiivistivät tänä vuonna entisestään yhteistyötä marjanpoiminnan valvontaan liittyen. Työsuojeluviranomainen sai muilta viranomaisilta tietoa muun muassa poimijoiden leireistä.

Marjanpoimijoiden tukikohdista työsuojeluviranomainen saa tietoa ennakkoilmoituksista, joiden tekeminen on marjalain mukaan toimiville pakollista. Myös työsuhteista poimintaa järjestävien yritysten on pyydettäessä annettava tukikohdista tiedot työsuojeluviranomaiselle.

Työsuojelutarkastusten sisällöstä kerrotaan tarkemmin 3.7.2024 julkaistussa tiedotteessa: Työsuojeluviranomainen valvoo jälleen ulkomaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden oikeuksia.

Lähde: aluehallintoviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ajankohtaiset

Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää