Maahanmuuttajat saavat jatkossa tutulla kielellä tietoa Suomesta – selvitys tarjoaa suosituksia toteuttamiselle
Kuntien tulee vuodesta 2025 alkaen järjestää kotoutuja-asiakkaille monikielistä yhteiskuntaorientaatiota. Työ- ja elinkeinoministeriön toukokuussa 2023 tilaama selvitys antaa suosituksia orientaation toteuttamiseen laadukkaasti ja yhdenmukaisesti eri puolilla Suomea.
Monikielisessä yhteiskuntaorientaatiossa maahanmuuttajat saavat tietoa Suomessa asumisesta ja työskentelemisestä, suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta sekä yksilön oikeuksista ja velvollisuuksista. Orientaatio toteutetaan maahanmuuttajan omalla äidinkielellä tai hänen hyvin osaamallaan kielellä.
Suomessa monikielistä yhteiskuntaorientaatiota on jo toteutettu paikallisesti ja eri laajuuksin useita vuosia. Osallistuneet maahanmuuttajat ovat kokeneet orientaatiot hyödyllisiksi. Vuodesta 2025 alkaen monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta tulee lakisääteinen osa kunnan kotoutumisohjelmaa, joka kunnan on järjestettävä maahanmuuttajille maahanmuuton alkuvaiheessa.
Owal Group Oy:n laatiman selvityksen mukaan monikielisen yhteiskuntaorientaation tulisi olla selkeä osa kuntien kotoutumisen alkuvaiheen palveluja ja asiakkaiden palvelupolkuja. Selvitys suosittelee, että yhteiskuntaorientaatiolle määritellään viitteellinen vähimmäistuntimäärä koko maassa. Ruotsissa orientaatioon sisältyy vähintään 100 tuntia ja Norjassa 75 tuntia opetusta.
Selvityksen mukaan kustannustehokas monikielinen yhteiskuntaorientaatio vaatii kuntien välistä yhteistyötä sekä ylialueellista ja valtakunnallista koordinaatiota. Etä- ja hybridiorientaatiot voisivat tukea haja-asutusalueilla asuvien maahanmuuttajien osallistumista. Orientaation järjestäminen ja toteuttaminen edellyttävät selvityksen mukaan valtakunnallista tukea sekä panostamista orientaatioiden kouluttajien koulutuksiin ja oppimateriaaleihin.
Selvitys tukee monikielisen yhteiskuntaorientaation valmistelua
Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee keväällä 2024 monikielisen yhteiskuntaorientaation sisällöstä ja toteuttamisesta valtioneuvoston asetuksen. Hallitusohjelman mukaisesti lähtökohtana on, että kotoutuminen perustuu kielen oppimiseen, työntekoon sekä suomalaiseen yhteiskuntaan perehtymiseen ja sen sääntöjen noudattamiseen. Selvitystä hyödynnetään tässä valmistelussa, minkä lisäksi se tukee kuntia yhteiskuntaorientaation valmistelussa ja toteuttamisessa.
Monikielinen yhteiskuntaorientaatio on osa kotoutumislain (laki kotoutumisen edistämisestä, 1386/2010) uudistusta, joka tulee voimaan vuoden 2025 alussa työllisyys- ja kotoutumispalveluiden siirtyessä kuntien vastuulle. Uudistuksen tavoitteena on lisätä maahanmuuttajien kotoutumista, työllistymistä ja osallisuutta yhteiskuntaan.
Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.