Maailma muuttuu – monipuolinen osaaja on valmis

30.10.2024 10:41

JURISTIREKRY | Menikö työhaastattelussa jokin osio penkin alle? Älä masennu. Todellinen osaaja ja rokkitähti voi paljastua pienen takeltelun jälkeen harjoitustehtävässä, sanoo Woltin Riikka Tieaho.

Olen nyt ollut Woltilla töissä reilut 4,5 vuotta, ja tämä matka on ollut todella antoisa. Ennen tätä olin pitkään Nokialla eri rooleissa, mutta kaipasin jotain uutta ja erilaista. Kasvuyhtiöympäristö kiinnosti minua kovasti, ja oli upeaa hypätä mukaan Woltin kaltaiseen nopeasti kasvavaan yhtiöön.
Näiden vuosien aikana Woltilla on tapahtunut valtavasti. Yritys on kasvanut noin 700 työntekijästä yli 12 000:een, vaikka välissä oli pandemia. Uusia maita ja liiketoimintalinjoja on tullut mukaan, mikä on luonnollisesti vaatinut paljon uusia työntekijöitä.

Rekrytoin juristeja jo aiemmin Nokialla ollessani. Viimeisen neljän vuoden aikana Woltilla olen palkannut noin 40 juristia eri maihin. Sen lisäksi on ollut parikymmentä muuta rekrytointia, joissa olen ollut mukana. Voidaankin puhua sadoista haastatteluista, koska jokaisen kandidaatin kanssa käydään useita keskusteluja.

--

Valmistautuessani haastatteluun mietin tarkasti, mitä kulloiseenkin rooliin vaaditaan. Minulla on valmiina kysymyspatteristo, josta voin valita tilanteeseen sopivia kysymyksiä, ja muuten mennään keskustelun mukaan. Kartoituksessa keskityn perusosaamisen lisäksi tarvittaviin ominaisuuksiin.
Mukautuvuus on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, jota haen tulevalta tiimimme jäseneltä. Nykymaailmassa liiketoimintaympäristöt ja roolit muuttuvat niin nopeasti, että mukautumiskyky ja uusien ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tuleminen on elintärkeää. Uteliaisuus ja halu oppia uutta tulevat heti perässä. Tämä liittyy muutokseen ja henkilökohtaiseen kasvuun.

Myös motivaatio ja asenne ovat merkittäviä. Haluan tietää, miksi ihminen on kiinnostunut juuri Woltista ja hakemastaan roolista. Kysymysten avulla testaan myös hakijan tunneälyä ja itsetuntemusta, sillä nekin ovat tärkeitä avainominaisuuksia. Näin on mahdollisuus saada hyvä käsitys siitä, sopiiko hakija tiimiimme ja organisaatioomme.

--

Yksi suosituimmista kysymyksistäni työhaastatteluissa on: mikä on tähänastisen urasi suurin saavutus? Vastaus kertoo konkreettisesti siitä, mitä hakija kokee saaneensa aikaan. Jos henkilö pystyy kertomaan konkreettisia esimerkkejä ja on innostunut ja ylpeä saavutuksistaan, niin ne ovat mielestäni hyviä merkkejä. Tällöin henkilö on todennäköisesti itseohjautuva ja osaa ottaa vastuuta omasta työstään, eikä esihenkilön tarvitse aina olla kertomassa, mitä tehdä seuraavaksi.
Vastapainoksi olen kiinnostunut tietämään pahimmasta mokasta, jonka hakija on uransa aikana kokenut. Tämä kysymys paljastaa paljon ihmisen suhtautumisesta virheisiin ja oppimiseen. Kukaan ei ole täydellinen. Jos hakija ei muista mitään mokaa tai näe mitään parannettavaa, se herättää epäilyksiä.

Usein kysyn, mitkä asiat elämässä ovat hakijalle kaikkein tärkeimpiä. Siitä seuraa yleensä hyvin mielenkiintoinen keskustelu erilaisista arvoista ja prioriteeteista. Kysymystä voi lähestyä pelkästään ammatillisesti tai hyvinkin henkilökohtaisesti.

--

Rekrytoinnin loppuvaiheessa Woltilla pidämme kandidaateille käytännön harjoitustehtävän, ja tämä on muodostunut suosikikseni prosessissa. Annamme kandidaateille etukäteen valmisteltavaksi käytännön työtä vastaavan tehtävän, joka testaa substanssiosaamista ja auttaa hahmottamaan, miten hakija ratkaisee ongelmia, ymmärtää olennaisen, ja osaa kommunikoida ja tiivistää kaiken ymmärrettäväksi esitykseksi. Harjoitus testaa myös tiimiin sopivuutta.

Tämä käytännön harjoitus voi tuoda mukanaan sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä. Vaikka haastattelut voivat sujua erinomaisesti, tehtävä voi osoittautua haastavaksi. Tai vastaavasti haastatteluissa takellellut hakija voi yllättää harjoitustehtävässä ja osoittaa olevansa todellinen rokkitähti. Harjoitus antaa myös hakijalle mahdollisuuden tutustua enemmän Woltiin ja siihen, millaista työskentely meidän kanssa voisi olla.

--

Loistotyyppi voi löytyä heti, mutta yleensä rekrytointiprosessit kestävät kauan. Haluamme pitää palkkaamisen tason korkealla ja varmistua siitä, että hakija on kulttuurisesti sopiva tiimiimme, ja että Wolt ympäristönä on hakijalle juuri se oikea ja inspiroiva.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1975
Perhe: Tytär, avomies, koira
Tutkinnot ja arvonimet: OTM, LL.M. (Corporate Law)
Yliopisto ja valmistumisvuosi: New York University School of Law, 2003; Helsingin yliopisto, 2000
Lempioikeudenala: yhtiöoikeus
Jos en olisi juristi, olisin: psykologi
Motto: In the end, it’s all about the right people.

Suosittelen
Kirja: Clayton M. Christensen, How will you measure your life?
Laji: Ulkoilu, tennis, lasketteleminen
Kuvataiteen teos: Etelä-afrikkalaisen taiteilijan Nelson Makamon teokset

--

Lue myös aiemmin ilmestyneet Juristirekry-sarjan jutut:

Hallitusammattilaisena toimivaa Sirpa-Helena Sormusta kiinnostaa, missä hakija näkee itsensä viiden vuoden päästä, Outokummun Juhani Ristaniemi keskittyy hakijan motivaatioon, persoonaan ja kielitaitoon, Roschierin Anu Waaralinna ei halua kysellä typeriä ja Boreniuksen Jyrki Tähtinen taas rekrytoi yläkvartaalin yläkvartaalista. Lisää vinkkejä rekrytointiin: https://www.almainsights.fi/juridiikan-ja-talouden-uutiset/voi-olla-kaikkien-etu-ettei-juristi-ole-tulossa-jaadakseen/, https://www.almainsights.fi/juridiikan-ja-talouden-uutiset/se-on-pettamaton-tapa/, https://www.almainsights.fi/juridiikan-ja-talouden-uutiset/rekrytointikysymykset-kertovat-paljon-tyonantajasta/ ja https://www.almainsights.fi/juridiikan-ja-talouden-uutiset/pelkka-kyvykkyys-ei-riita-vaan-pullossa-pitaa-olla-henki/.

Kirjoittaja Juha Riihimäki

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää