Mahdollisuuksia toimia tilapäisenä sosiaalityöntekijänä laajennetaan – sosiaali- ja terveysvaliokunta kannattaa hallituksen esitystä
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai 6.11.2024 valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä 132/2024, joka koskee oikeutta tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimimiseen. Valiokunta kannattaa hallituksen ehdottamia muutoksia tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusvaatimuksiin. Mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta.
Lakimuutoksen tavoitteena on ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstövajetta sekä parantaa sosiaalipalvelujen, kuten lastensuojelun, riittävyyttä. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.
Sosiaalityön opinnoiksi hyväksyttäisiin myös sivuaineopinnot tai opinnot avoimessa yliopistossa
Nykyisin tilapäisenä sosiaalityöntekijänä on voinut toimia sosiaalityön pääaineopiskelija, joka on suorittanut sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun. Jatkossa tilapäisenä sosiaalityöntekijänä voisi toimia myös henkilö, joka on suorittanut yliopistossa soveltuvan yhteiskuntatieteellisen alan korkeakoulututkinnon tai soveltuvan sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, minkä lisäksi edellytyksenä on toinen seuraavista:
- sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu tai
- sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito.
Lakimuutoksen myötä tilapäisenä sosiaalityöntekijänä voisi siis toimia myös henkilö, joka on suorittanut soveltuvan korkeakoulututkinnon lisäksi sosiaalityön perus- ja aineopinnot avoimessa yliopistossa tai sivuaineena.
Tilapäisenä sosiaalityöntekijänä saisi toimia enintään vuoden ajan, mutta määräajan saisi ylittää, jos se on välttämätöntä esimerkiksi asiakasturvallisuuden tai palvelujen jatkuvuuden takia.
Valiokunta: Työntekijäpula edellyttää ratkaisuja
Valiokunta pitää arvokkaana sitä, että Suomessa sosiaalityöntekijöiden koulutustaso ja osaaminen ovat korkealla tasolla ja että tähän panostetaan myös jatkossa. Valiokunta kuitenkin toteaa, että ehdotetulle muutokselle on painavat perusteet. Pula sosiaalityöntekijöistä voi vaarantaa asiakasturvallisuuden, joten tilanne edellyttää nopeita ratkaisuja.
Valiokunta pitää perusteltuna myös sitä, että vuoden määräajasta voidaan poiketa ilman ehdotonta takarajaa. Ehdoton takaraja voisi heikentää asiakasturvallisuutta ja palvelujen jatkuvuutta.
Valiokunta ehdottaa lakiesitykseen seuraavaa lausumaa: ”Eduskunta edellytt ää, että valtioneuvosto seuraa ja arvioi huolellisesti tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimimista koskevan lainsäädännön toimeenpanoa ja ottaa saadut kokemukset huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistusta valmisteltaessa.”
Mietintöön sisältyy keskustan eduskuntaryhmän vastalause sekä vihreän eduskuntaryhmän, sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän yhteinen vastalause.
Mietintö etenee seuraavaksi eduskunnan täysistuntoon ensimmäiseen käsittelyyn, jossa eduskunta päättää lakiehdotuksen sisällöstä.
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 12 ja 16 §:n muuttamisesta HE 132/2024 vp.
Lähde: eduskunnan tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.