
Markkinaoikeus linjasi in-house-hankinnoista: Varsinais-Suomen hyvinvointialueen päätettävä lainvastaisesti tehty perintäpalvelusopimus
Markkinaoikeus katsoi ratkaisussaan, että Sarastia Oy ja sen tytäryhtiö eivät ole Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sidosyksiköitä, joilta voitaisiin hankkia palveluja kilpailuttamatta. Markkinaoikeus määräsi perintäpalveluiden hankinnan päättymään kahdeksan kuukauden kuluessa tuomioistuimen päätöksen lainvoimaiseksi tulosta.
Hyvinvointialueen perintäpalvelut oli hankittu suorahankintana Sarastia-konserniin kuuluvalta Revire Perintä Oy:ltä, joka tuottaa julkishallinnon saatavien perintää omistaja-asiakkailleen. Hankinnan arvo oli noin 1,9 miljoonaa euroa. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) arvion mukaan Sarastia ja sen tytäryhtiö olivat sidosyksiköitä, joilta palveluita voidaan hankkia ilman kilpailutusta. Hankintahetkellä Varha omisti 0,09 prosenttia Sarastian osakkeista.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) arvioi, etteivät Sarastia ja siten myöskään sen tytäryhtiö Revire ole Varhan sidosyksiköitä ja että hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. KKV esitti syyskuussa 2023, että markkinaoikeus määrää hankinnan päättymään kuuden kuukauden kuluttua tuomioistuimen antamasta lainvoimaisesta päätöksestä.
Markkinaoikeus katsoi ratkaisussaan, että hyvinvointialue ei käyttänyt Sarastiaan todellista määräysvaltaa yksin tai edes yhdessä muiden omistajien kanssa. Markkinaoikeuden arvion mukaan hyvinvointialueen mahdollisuudet vaikuttaa Sarastian toimintaan osakkeenomistuksen tai minkään Sarastian hallintoelimen kautta olivat hyvin vähäiset. Markkinaoikeus katsoi lisäksi, että hyvinvointialue ei esittänyt selvitystä siitä, että se käyttäisi määräysvaltaa Revireen muullakaan tavoin kuin Sarastian kautta. Sarastia ja Revire eivät markkinaoikeuden mukaan ole hyvinvointialueen sidosyksiköitä.
Markkinaoikeus arvioi päätöksessään myös sitä, olisiko suorahankinta voitu tehdä äärimmäisen kiireen perusteella. Markkinaoikeus totesi, että kiireen ei voida katsoa aiheutuneen hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä.
”Olemme tyytyväisiä markkinaoikeuden ratkaisuun. Hyvinvointialueilla ja kunnissa kannattaa nyt käydä läpi omat sopimukset ja varmistaa, että in-house-hankintoja tehdään lainmukaisesti”, sanoo asiantuntija Lotta Sahamies.
Sopimuskauden päättämisen lisäksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti Varhalle 1 000 euron seuraamusmaksua, jonka markkinaoikeus määräsi. KKV huomioi seuraamusmaksun määrää esittäessään, että useilla hankintayksiköillä oli epätietoisuutta siitä, miten sidosyksikköaseman edellytyksiä ja määräysvaltakriteerin täyttymistä tulisi tulkita.
Markkinaoikeuden ratkaisu ei ole lainvoimainen, ja siitä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Markkinaoikeus katsoi aiemmin keväällä, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastialta tehty suorahankinta oli lainvastainen. Asia on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavana.
Lähde: Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

Viidelle uuden energiateknologian investoinnille tukea yli 64 miljoonaa euroa

Hankintalain valmistelu etenee
