Markkinaoikeus määräsi Valiolle 600 000 euron seuraamusmaksun Heinon Tukku -yrityskaupan hyväksymiseksi asetetun ehdon rikkomisesta
Markkinaoikeus on 30.10.2024 antamallaan ratkaisulla määrännyt Valiolle 600 000 euron seuraamusmaksun. Markkinaoikeus katsoi Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esityksen mukaisesti, että Valio ei ole noudattanut antamaansa sitoumusta suojata kilpailevien elinkeinonharjoittajien hintatiedot.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti Valiolle rikkomuksesta 900 000 euron seuraamusmaksua. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yrityskaupan ehdon rikkomisesta määrätään Suomessa seuraamusmaksu.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi vuonna 2021 ehdollisena yrityskaupan, jossa Valio osti foodservice-tukkukauppaa harjoittavan Heinon Tukun. Yrityskauppaa ei voitu hyväksyä sellaisenaan, sillä Valiolle olisi välittynyt Heinon Tukun kautta kilpailevien elintarvikevalmistajien hinnoitteluun liittyviä tietoja, mikä olisi vaikuttanut Valion kannustimiin omassa hinnoittelussaan. Kilpailuongelman poistamiseksi Valio sitoutui suojaamaan kilpailijoidensa luottamukselliset tiedot niin, että ne eivät välity organisaatiossa Valion tuotteiden hinnoittelusta vastaaville henkilöille.
Valio ilmoitti KKV:lle vuoden 2022 lopulla tietojärjestelmäpalomuurin virheestä, jonka vuoksi foodservice-asiakkaiden myyntiä hoitavan Valio Aimon henkilöstöllä oli ollut pääsy Valion kilpailijoiden hintatietoihin useiden kuukausien ajan.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoi markkinaoikeudelle joulukuussa 2023 tekemässään esityksessä, että Valio ei ollut noudattanut yrityskaupan hyväksymisen keskeisintä ehtoa, jolla estetään Valion kilpailijoiden hintatietojen välittyminen Valion tuotteiden hinnoittelusta vastaaville henkilöille. Markkinaoikeus katsoi KKV:n esityksen mukaisesti, että Valion rikkomus oli olennainen ja kyse oli vakavasta kilpailurikkomuksesta. Markkinaoikeus kuitenkin katsoi, että Valion rikkomus oli jossain määrin suppeampi kuin KKV oli esittänyt, ja tämä otettiin huomioon seuraamusmaksun määrässä.
“KKV on tyytyväinen, että markkinaoikeus totesi rikkomuksen ja määräsi siitä seuraamusmaksun. Päätös on tärkeä yrityskauppojen hyväksymisen ehtona olevien sitoumusten uskottavuudelle. Jos sitoumuksia ei noudateta, yrityskaupasta aiheutuvat haitalliset vaikutukset toteutuvat”, sanoo johtaja Sanna Syrjälä.
Markkinaoikeuden päätös (607/2024) ei ole tiedotteen julkaisuhetkellä lainvoimainen. KKV tutustuu tarkemmin markkinaoikeuden päätökseen ja päättää sitten, valittaako se päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Lähde: Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.